понеделник, 27 май 2019 г.

Лесна и бърза сладоледена торта с шоколад / Swiss roll chocolate ice cream cake


Свършиха празници, чествания, абитуриенти, награди и май е време вече да отдъхнем. Или поне аз ще искам да го направя. Ще посветя една седмица на моето семейство, а съм сигурна, че после ще имам още много истории за разказване, и надявам се - още повече рецепти за споделяне. Сигурно и на вас ще ви дойде добре една седмица почивка от моите изкушения, все пак лято иде. И точно по този повод искам да завърша стария и да започна новия сезон с една отдавна обещана рецепта, а  тя е за сладоледна торта. Може би най-лесната такава торта, която признавам си, не мислих, че ще ме впечатли кой знае колко, освен с факта, че се прави супер бързо и всеки може да я направи. 
Мързелът ми беше вече в катастрофални измерения последно време, затова ползвах и готови рула от магазина, но ако сте по-амбициозни от мен, може да си направите домашно руло - рецепти в блога бол, за да ви помогнат в начинанието. Аз обаче наистина исках да направя една от най-лесните и бързи торти, затова и ако трябва да кажа за колко минути се прави, сигурно 10-минути са достатъчни.


Най-важното нещо в случая тук обаче е сладоледа, а за него ми се иска да си поговорим повече. Разбира се, че може да ползвате всякакъв сладолед - купен или домашен, но аз реших да опитам един нов вид сладолед, за който бях научила преди време. 
Не веднъж съм ви споделяла, че качеството на сладоледа за мен е нещо, което не приемам с лека ръка и винаги ще търся рецепти и варианти на това студено изкушение, които да се отличават с уникалност на вкуса! Хубавият сладолед за мен трябва  да бъде кремообразен и разтеглив, плътен на вкус, и в никакъв случай да не усещам сухото мляко или други там смеси, които "лъхат" от много продукти на пазара. Някои пък са прекалено сладки, така че вместо да ме разхлади, после трябва да изпия галон вода. 


Е, не можах да се стърпя да опитам в такъв случай да си приготвя истинско домашно джелато от новите продукти - сладоледи на Вера Италия. Знаете, че италианската кухня е нещо, което няма да спра да тествам под всякаква форма и освен това исках да видя дали този вид "домашен сладолед" ще е по-различен.


 Признавам си, малко ме спираше цената, защото имайки предвид този от магазина се съмнявах дали ще си струва, но ооооо, да! Струва си и още как! Сладоледът е без химични консерванти, оцветители и всякакви такива гадорийки, което освен, че го прави чудесен натурален продукт, може да се усети и във вкуса му.

Майка ми се обади да поиска да изпратя торта към нейната работа, ако има налична ( жената се грижи да не предозирам със сладкиши у дома), но съвсем честно й отказах. Казах й" Твърде вкусна е за раздаване, мамче. Трябва да опиташ това джелато и да си го разделим двете!! Сигурна съм, че ако й седнем ще я унищожим за минути!!!" 


Е, не й трябваше много убеждаване, веднага след работа цъфна, готова да си вземе такси, за да не й се разтопи тортата докато си я занесе у дома. Отрязах едно, после второ парче, на третото ни хвана малко срам и си го разделихме.  И двете бяхме впечатлени от супер наситения шоколадов вкус на сладоледа. Очаквах да е по-скоро на какао или вкус, който съм свикнала да различавам в купечките сладоледи, но този, ооооооооооооооооооооо, този направо ти лепне по зъбите като дъвка от плътност! Не знам как са другите вкусове, но шоколадът определено ни впечатли много. Харесва ми и начина на приготвяне на сладоледа, тъй като определено става доста кремообразен и ще се опитам да го приложа може би и на домашен такъв, за да видя дали ще има същия резултата или съставките тук си казват своето. 


Повече за торта ще ви кажа в процеса на приготвяне, защото то се вижда на вид на какво съм наблегнала - шоколад, шоколад и пак шоколад. Но ето и самата рецепта: 


Необходими продукти:
Около 500 г шоколадово руло
3-4 с.л. Нутела
шоколадов ганаш за заливката


Според инструкциите сладоледа може да се приготви добре в блендер и след като вече имам такъв в миксера, който си купих от същото магазинче ( вижте го тук), реших, че е време да му направя сефтето. Това беше и и една от главните причини да си купя втори миксер, тъй като този модел комбинира миксер с блендер и месомелачка. В сайта в момента има обаче и машини за сладолед, като все още мисля дали да се харча за такава, но друго си е да имаш качествена машина ( Абе, сигурно и до там ще стигна :) 


Да спомена, че докато не решите да си направите сладоледа, може да си го съхранявате на стайна температура, а когато решите, че е дошло заветното време,  се замразява крема от кутията на малки порцийки, като за кубчета лед или мъфини, но аз винаги правя каквото си реша и  просто го замразих в една голяма, разлята тава. След това си откъсвах парченца от шоколадовата смес, която е много плътна и лепкава.


Слагаме тези парченца в блендера и пускаме да се разбият докато станат на крем. Някои части разбивах леко на ръка, не исках да пребивам сместа, да не се втечни прекалено, но наистина ставаше с текстура на истински сладолед!


Подходяща купа опаковайте със стреч фолио или заплесите, които не са видели, че им е свършило, да го направят с фолио като мен.


Нареждаме около две-трети от рулото, което сме нарязали на филийки с дебелина около сантиметър.


След това изсипваме половината сладолед и изравняваме.


Отгоре слагаме няколко щрихи от Нутелата, като гледайте да не са супер дебели, а на по-тънки нишки, тъй като тя замръзва и става твърда после, но Божке, какъв кеф е да имаш и парченца шоколад в шоколадовия сладолед!!!!! 


Слагаме втората половина от сладоледа, изравняваме и покриваме с останалите парченца руло. Завиваме с фолиото и хайде във фризера да стегне! 


Аз исках да стегне много добре, за да мога да си позволя повече снимки, преди да тръгне да се разтича, с което може да си обясните и твърдата му текстура. 


Не се заблуждавайте обаче, сладоледът е наистина много кремообразен и ако искате да му се насладите в тази форма, на тортата няма да й трябва много време във фризера.


Макар и супер елементарна, не можах да си спестя украсата и към тази торта, защото трябваше да отразява каква шоколадова бомба е всъщност.

Всичко друго на снимките ви е познато - ганаш, шоколадова украса, цветя, бабините часовници и романтичната чинийка за бижута от магазинчето Vanilla. bg.! ( Помните, че и там имате код за намаление, който може да използвате до края на месеца. Повече вижте тук)


Оставям ви сега с тези вкусни кадри и идеи да изкарате седмица, а аз ви обещавам , че скоро ще съм пак на линия с още невероятни предложения! Вие не спирайте да ми пишете с ваши коментари в блога, идеи, предложения, желания, рецепти, а аз ще отговоря при първа възможност!

За още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




2 коментара:

  1. Люси,
    няма да спра да се възхищавам на твоите умения по отношение правенето на торти - коя от коя по - красиви, трудно ми е да избера.Тази торта на Тереза Маринова е претворена от теб по чудесен начин, тортата с крем от хляб също е красива.Страхотна си, продължавай да твориш.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце за милите думи, Лени! Обещавам да не те разочарова ;) Прегръдки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...