сряда, 20 март 2019 г.

Сметанови пастички "Страчатела" / Mini cream cakes Stracciatella


Днес исках да започна с нещо свежо, красиво, да създам настроение и ако може и малко щастие във всеки, който отвори моята страничка. Не е по-различно от друг път, но тези дни се случи нещо у дома, което ни притесни в здравословно състояние. За миг живота ти преминава на лента и е странно как се сещаш за разни неща, които никога не си мислил, че ще ти хрумнат в такъв момент. 
След като тревогата по отмина и се върнахме от болницата с добри новини, усетих такъв прилив на енергия и живот, сякаш съм се родила на ново. Слънцето печеше по-силно от всякога, животът беше по-пъстър, а хората - е, те си бяха същите, но някак ми се искаше да ги разтърся от това вечно негодувание и да можех да ги настроя като китара на някоя по-нежна тоналност. 
Вече преди всеки голям празник се почват коментари как от сега му е писнало на човек от козунаци, яйца, коледни звезди, агнешко, много месо, диети, веганите са луди и как всичко ни е трън в очите, ама да си го кажем. Правото на мнение се превърнало в право за осъждане за щяло и нещяло. И аз разбира се, имам мнения за неща, и те даже се менят през годините та си знам, че не е хубаво много да се изхвърлям с разни неща сякаш съм отсякла някакъв нов крумов закон. 
Избягвам да критикувам хората, тъй като нищо човешко не ми е чуждо. Милионният козунак за едни е първи за някой друг. Не всеки е завършил училище и пише правилно, не всеки има една си съща съдба. Но знам със сигурност, че всеки се усмихва като прочете нещо хубаво за себе си, като го похвалят и насърчат. Знам, че чувството за деликатност и такт е малко закърняло в днешно време и откровеността е достигнала до такива висини, че направо граничи с грубост. 

За мен празниците имат своята идея да събират хората, да честват добродетели, да радват и заедно с тях и обичаите, които така силно се стремим за съхраним. Защо тогава колкото по-голямо изобилие имаме от продукти, рецепти, възможности за контактуване с хората почти денонощно и възможност да покажем по-доброто "Аз" избираме точно обратното?
 Едва ли скоро ще разбера, но знам, че за малкото време на тази земя, минах през не малко сериозни предизвикателства, да знам, че животът е прекрасен! 

И понякога ще съм на диета, понякога не, понякога ще ям предимно месо, но няма проблем да хапвам и вегански ястия, нямам проблем да отговарям на едни и същи въпроси по хиляда пъти, защото са от различни хора и не всеки е длъжен да знае  всичко. Наистина няма проблем. 
Просто да ви донеса усмивка и да ви стане мило  и приятно, че се захващате с нещо ново, но може да бъде интересно, забавно, а накрая и вкусно. Животът е пъстър, точно като днешните пастички, които исках да ви заредят с много пролетно настроение.
 Рецептата е моя измислица, с нещата, които имах в хладилника, а вкусът им е вдъхновен по-спомен за пастичките от детството, които си купувах от време на време (знаете, че у дома не се купуваха много десерти)


Направих възможно най-подробна рецепта, но преди да премина към нея, ще ви помоля да извършите една добринка и за мен, в духа на текста по-горе и да гласувате за моя блог  в тазгодишните награди на Блоговодител, където съм номинирана в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз ще се все така да ви нося само положителен заряд и вкусни рецепти :) 


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!


А сега да премина и към рецептата:

За пандишпановия блат:
5 бр. яйца
5 с.л. захар
5 с.л. брашно
1 ванилия

За крема:
400 мл течна сметана
4 с.л. захар
100 г тъмен шоколад
шепа сушени плодове или ароматни плодови бонбони

За желето отгоре:
250 г захар
500 мл вода
1 пак. желатин (10 г)

Още:
100 г кокосови стърготини за стените на пастите
600 мл захарен сироп за напояване на блатовете
300 мл  подсладена сметана за украса
нар, киви, портокал ( може и други плодове)


Започваме с приготвянето на пандишпановия блат. От него ни трябват два броя за тази рецепта, затова удвойте дозата или пък увеличете тази с едно-две яйца и разрежете получения блат на две по-хоризонтал, така че да получите два по-тънки блата. Аз реших да използвам повече пухкави блатове, затова си направих два броя.
За начало отделяме жълтъци от белтъци, внимателно, без нито част от жълтъка да попадне при белтъците.


Разбиваме първо белтъците в напълно суха купа на сняг задно със захарта. След като тръгнат да се втвърдяват, добавяме един по един жълтъците, бъркайки на малко по-ниска скорост.

                             

Към така получената смес прибавяме пресявайки и бъркайки на ръка и брашното - постепенно. Бъркаме внимателно, за да не спаднат белтъците, тъй като те държат цялата структура на блата, за да стане обемен и въздушен при печене. Не ползваме набухватели, а естествения процес на разбитите белтъци.
Разпределяме равномерно в тавичка с размери 38 см х 25 см, предварително застлана с хартия за печене на дъното.


Блата печем за около 20 минути на 150 градуса във фурна с обдухане. Оставаме да се охлади постепенно и изваждаме от формата. Повтаряме същата процедура и с другия блат.



Когато блатовете са напълно изстинали се захващаме с крема. Разбиваме сметаната със захарта на пухкав крем.

                              

След това прибавяме нарязания на ситно черен шоколад, като може да добавите повече шоколад, ако поискате.


 Аз имах няколко меки, ароматни, плодови бонбона у дома, които също нарязах, тъй като те придаваха много интересна нотка, когато паднаха в устата сред цялата композиция. :) 

Във формата за торта слагаме първо единия блат и сиропираме с предварително направения и охладен захарен сироп. Сиропираме добре, тъй като пастите, които си купувах бяха точно такива - меки, нежни и сочни. 
Отива ни около половината сироп за блата. ( В блога може да намерите много рецепти за това как да направите захарен сироп като в тази например

Отгоре разпределяме крема и заравняваме добре. Завършваме с втория блат, който също сиропираме с останалото количество сироп.

                       

Завършваме като намазваме пастичките отгоре с около 150 мл сметана, разбита предварително на сняг. Прибираме в хладилника за няколко час, за да поемат хубаво ароматите.

                             

След това изваждаме и разграфяваме с нож на пастички. Украсяваме по желание с останалото ни количество бита сметана, като аз реших да направя малки "огради", така че да мога да сложа вътре плодовете.

                             

За плодове се спрях на киви, зрънца нар и обелен портокал, но може да изберете и други :) 


Реших да завърша пастичките със слой захарно желе, което не да изсипвам в течен вариант, както е при парфето, а да слагам в желирано състояние. Смятам, че има своя чар, тъй като също пречупва светлината и държи плодовете по-живи и релефни. По-лесно се работи с него и не рискуваме да протече сироп по пастите.

Направих го като кипнах водата и захарта. Оставих да покъкри  5 минути, махнах от огъня, прибавих ванилията и приготвения по описанието на опаковката желатин, предварително набъбнал в студена вода. Разбърках докато се разтвори в горещия сироп и оставих да се охлади, като разбърквах периодично. 

 
            
 Получих този бистър, желиран гел, с който покрих плодовете. Така те остават свежи с дни :)

 

Голяма радост за окото с тези пастички, нали? 


За малко да забравя да поясня, че ги украсявам след като ги извадя от формата. Полепвам по страните на пастичките малко коксови стърготини, които присъстваха задължително по пастите от едно време. 


Може да да направите крема шоколадов изцяло с какао, за тези от вас, които сметаната не е сред най-любимите продукти. Аз самата смятам, че има нещо изключително красиво в ярките плодове в съчетание със снежно бялата сметана, а пастичката е толкова лека и нежна, като целувка от ангел.


Зарадвайте себе си и хората около вас, като им приготвите тази вкусотия, а аз ви оставям и се заемем със следващите десерти, които чакат да бъдат снимани в кухнята. 
Подготвила съм ви много изненади за предстоящите празници, затова останете на линия и не забравяйте да ми пишете с вашите отзиви за рецептите или просто да кажете "здравей" в коментарите по-долу :)  


А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

Щастлив и усмихнат ден, приятели! 

П.п. Гласувайте, моля!


 Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!


16 коментара:

  1. Страхотни са,а със сигурност и много вкусни, благодарим за идеята!

    ОтговорИзтриване
  2. Дори не стигнах до рецептата. Достатъчно ме беше да прочета всичко преди нея. Много ваши рецепти съм ползвала. Ще пробвам и тая. Ще гласувам. Но първо да ви кажа: Браво,но не кулинарно(то е ясно).БРАВО.Сега ще си поплача и посмее защото винаги след като прочета Ваш пост се чуствам така....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за думите. Мило да знам, че съм разбрана и се харесват и самите теми на рецептите. Прегръдки!

      Изтриване
  3. Здравейте, поздравявам ви за страхотната рецепта! Как направихте шоколада, разтопих те ли го или го нарязахте и как успяхте толкова ситно да го нарежете?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен. Нарязах го на ситно с нож - не е никак трудно. Може да го рендосате, но тогава става твърде ситен, като прах, според ме е по-добре все пак парченцата да се усещат при яденето :)

      Изтриване
  4. Прекрасни са както всичко излялязло из под Вашите ръчички, Люси! Преди много години бях чела , а и имах опит , че киви не се желира както други плодове. Има ли някаква тънкост?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Сивка! Да, наистина е труден за желиране, но по този начин както е декорирана тортата, с желе отгоре насипно, самите плодове не се желират директно и няма проблем. Седи като гланц и се държа чудесно върху кивито. :)

      Изтриване
  5. Здравей, Люси! Отдавна се каня да направя тези пастички. Не ми стана ясно за сметаната, различни ли са? Някакви марки може ли да споделиш, защото не знам каква да купя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Милена. Един вид сметана е - течна, сладкарска, която става за разбиване на крем. Някои хора предпочитат животинска, други растителна, разликата в цената е голяма, но истината е, че всички ще станат стига да са са масленост над 30 процента и да не е сметана само за готвене. В Метро има много голям избор, като може да избереш и професионална :) Много избор според джоба :) Поздрави!

      Изтриване
  6. От къде се вземат такива плодове?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За кои плодове става въпрос, Ели? поздрави!

      Изтриване
  7. Здравей Люси, ще правя торта по рецепта за Мандариновата торта но с повече плодове като искам отгоре да ги желирам но досега не съм правила такъв тип украса дали ще е получи и със сок от консерва примерно ананас да е по богат вкуса на желето да не е просто захарен сироп за да се хареса на децата за които ще я правя. Благодаря ти за чудесно описаните рецепти пробвала съм някой и е толкова добре обяснено че го изпълнявам без затруднения а и със прекрасните снимки направо да огладнееш😊

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря за думите :) да, ще стане със сока , също и от компот. Само бих ти препоръчала да го прецедиш, за да е по-бистър. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...