сряда, 27 март 2019 г.

Терияки риба тон с пикантна нудел салата / Easy Teriyaki Tuna Steak with Spicy Noodles Salad


Толкова съм ентусиазирана за предстоящия празник и въобще месец, защото знам, че ще мога да ви изненадвам с по една нова рецепта всеки ден - и пак сигурно ще остане нещо за другата година. Толкова торти, козунаци, сладкиши и рецепти с месо и зеленчуци съм ви събрала, че ще се чудя какво да ви споделя по-скоро. 

Днес обаче не се чудих никак. Тази рецепта приготвих съвсем скоро и само изчаквах момента в който да ви изкуша с ястие, което би ви свалило ризата в ресторанта, но не и у дома. Може да се поглезите с тази вкусотия и дори да не сте яли риба тон преди, бъдете убедени, че ще ви хареса приготвена по този начин. 
У дома има едно човече, което точно като малките деца се мръщи на всичко, което не е в познати му форми на пържени картофи и дюнер, а при споменаването на риба, обикновено прави една кисела физиономия, сякаш е станал свидетел на задното деколте на някой косматко. Успях да го накарам да хапва малко по малко пъстърва и други "въвеждащи" риби, но тази бях убедена, че ще хареса. 

Ако не сте имали щастието да ядете риба тон ( не от консерва), а прясна, представете си нещо като крехка, телешка пържола, изключително лека и с абсолютно никакво ухание на риба. Все едно ядеш говеждо кобе и се топи като масло в устата, макар да е в почти сурово състояние. Знам, че за нас българите е трудно да си представям такъв вид консумация,  но доверете ми се, казвам отново - няма да съжалявате!



Рецептата е супер бърза, така че освен за бърза вечеря ( аз си събрах в кутия и за обяд, защото е чудесно и студено), ястието може да го приготвите и точно преди да дойдат гости, защото е направо светкавично. Направих рибата с терияки сос на Кикоман, в който има мед и честно казано то друго не й трябва. Сосът е толкова хубав, че ако имаше как, щях да си го мажа на филийка и да си го ям ( ама си го пазя за по-важни рецепти). 

Гарнирах всичко с топла, леко пикантна салата с нудели и зеленчуци, която се чудех дали да не ви покажа отделно, защото е истинска фантазия. Е, днес удряте джакпота, защото ви представям две рецепти, подхождащи си идеално, ставащи светкавично, пренасящи ви не само в друга стана, но в цял един свят и разбира се, ще ви се иска да я приготвяте още много пъти. Стига сме яли едно и също! Нека обиколим света....от вкъщи :) Ето и рецептите :) 



Необходими продукти:
За рибата:
1 бр. прясно филе риба тон ( Около 200 г)
3 скилидки чесън
1 стрък зелен лук
2-3 резанки джинджифил
черен пипер на вкус
2 с.л. сусам
2 с.л. зехтин

Така изглежда соса, но може да се пробвате да си направите домашен терияки сос. Аз обаче ви обещах бърза рецепта и такава ви показвам. 
Сложете в подходящ съд нарязаните на ситно съставки и соса (  всичко без зехтина и сусама) и оставате е в хладилника за няколко минути да поеме марината от студа.

                             

Може през това време да си подготвите продуктите за салата, които ще видите по-надолу в рецептата.
След това извадете от хладилника рибата и поръсете добре със сусама.


Запържете филето в тиган с горещ зехтин за около 30-40 секунди от двете страни. Специфичното при приготвянето на риба тон е, че трябва да остане сурово във вътрешността си и да има само лека запръжка от всички страни.
Вие разбира се може да си я изпечете докрай, но според мен така е в пъти по -вкусна! 


Докато рибата се прави се захващаме със салатата, а ето и продуктите за нея:

За салатата ( зеленчуци по избор):
1 пак. нудели
1 морков
1 зелена чушка
1 червена чушка
1/2 стрък праз
шепа бейби спанак
1 с.л. ябълков оцет
лют пипер на люспи ( или люта чушка)
2 с.л. зехтин

Накисваме нуделите в гореща вода, за да се отпуснат. През това време загряваме зехтина на тигана а в него слагаме и шипка лют пипер или люта чука. След това прибавяме нарязаните на ивички зеленчуци и запържваме за една минута. Важно е само да ги хване огъня от всички страни, но да останат свежи и хрупкави.


Прибавяме нуделите, разбъркваме още един-два пъти и дърпаме от огъня.


Овкусяваме със соев сос ( обикновен или лек) и ябълков оцет.


Поръсваме още малко лют пипер, ако искаме да ни "щипе" малко повече, но като цяло салата е по-скоро свежо кисело-солена.
За сметка на това месото е с невероятно опушено-сладникав гланц, който ще ви накара да се чудите кое по-скоро да ядете. 


Нарязваме филето на филийки, за да може да се насладим на този приятно розов цвят в средата.


Ако бях на ваше място, щях вече да съм на път за магазина да търся продуктите - то бива ли да е толкова вкусно??! 



Както ви казах, ястието е чудесно и студено, което го прави чудесно за обяд в офиса или където ви се наложи. Пъстро, свежо и засищащо. 
Отдавна исках да ви представям ястия, които са чудесни за "кутия за обяд", та днес осъществих първата такава идея ;) 



И тъй като вече сме на финалната права, ако сте доволни от моята работа през годината, начина по който ви представям рецептите, тяхното разнообразие и разбира се успешност, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети.

Номинирана съм тази година в следните категории:

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

 А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.

Благодаря ви, приятели!



2 коментара:

  1. Люси,
    никога не съм приготвяла нито консумирала прясна риба тон.Но знам,че се приготвя с минимална термична обработка и остава почти сурова т. нар. Алангле.Чудесна рецепта, дано поне за празник успяваме да приготвим нещо по интересно и по - впечатляващо за трапезата.А тези нудели са чудесни за гарнитури и салати.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. лени, никога не съм мислила, че ще обичам толкова риба,но явно обичам повече сурова, отколкото сготвена ;) Стига да е качествена, има невероятни комбинации - сурова херинга с лук както е в Холандия, салата със сурова сьомга от Норвегия и тази ангеле риба тон. Чудесни рецепти, които сякаш ти отварят очите наново. Благодаря, че намина ;)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...