четвъртък, 14 юни 2018 г.

Зелен боб яхния / Green beans stew


Не знам за вас, но аз много обичам зелен боб. Сигурна съм, че съм го споменала защото даже веднъж писах, че обмислях възможността да се поканя един дядо "на среща" само защото носеше торба вкусен зелен боб, а бях умряла от глад. И тази гозба като други обаче рядко си я представяте да ви бъде сервирана за специален повод или в скъп ресторант, но за мен струва милиони. Освен, че сега му е сезона, денят се оказа малко мрачен и дъждовен, което го прави чудесен за рандеву със зеления боб.



Така ме е затрескала главата от вчера, но съм сигурна, че е свързано с грижите, които ми се струпаха. Може би скоро ще мога да споделя и с вас за това, но някакси трудно си представям предисловието от три цунамита проблеми и завършек - ето една торта.

Понякога животът си е толкова суров и тежък, че дори загубваш апетит, а идеята за сладкиш дори не те изкушава. Тогава обаче, на предела на силите си, сякаш се връщаш в детството си, години назад и си спомняш за спокойствието да посръбваш гореща яхнийка,  тихо в кухнята, топейки меко хлебче в солената чорбица. 
Да, понякога това, което може да изцели душата е по-скоро супа, а не нещо сладко.



Но повярвайте ми, не е нужно да сте в труден период за да се насладите на зеления боб. Той е чудесен за диети, за лятото, за тялото и за душата. Приготвя се лесно, а ще имате чудесно ястие за няколко дни напред, Е, в зависимост какво количество си направите. Днес ще ви споделя рецептата на мама, която бе така добра да ме научи не нейния вкусен бобец. Приготвихме го заедно, затова и няма снимки стъпка по стъпка, но то пък рецептата е само в две стъпки:

Първа стъпка - слагаш всичко в тенджере
Втора стъпка -  изяждате всичко от тенджерето 

Но за всеки случай, ето и самата рецепта :) 


Необходими продукти:
Около 300-400 г зелен боб
1-2 с.л. брашно
1 глава лук
1 бр. морков
1 бр. чушка
1 ч.ч. млени домати
червен пипер / лют пипер
сол
олио

В подходящо тенджере слагаме малко олио и запържваме нарязания на ситно лук, колкото да се оцвети леко, съвсем за кратко. Прибавяме след това 1- 2 с.л. брашно и разбъркваме отново.

След това прибавяме нарязаните на кубчета морков и чушка, разбъркваме, а след две минути добавяме и млените домати. (Ние ползвахме прясно смлени домати, затова и сложихме около 200 мл. Те съдържат повечко вода, която се изпарява, но ако ползвате концентрирано доматен пюре, ще ви  необходими по-малко количество.)

След като водата поизври, добавяме и червения пипер. Майка ми винаги го слага след доматите, защото не го харесва като е обгорял със запръжката.

Следващата стъпка е да прибавим боба, който сме почистили от крайчетата и сме го начупили на две-три, в зависимост от дължината му.

Доливаме вода до около два пръста над боба и оставяме яхнията да заври. След като заври, прибавяме сол и намаляваме температурата, оставяйки боба да къкри до готовност.



Като повечето рецепти и тук има няколко неща, които може да промените според вкуса си и да съобразите спрямо вашите продукти.
1. Може да сложите зеленчуците в началото и да добавите запръжката накрая или да я пропуснете и да си направите бистра чорба.
1. Зеления боб също може да бъде различен - по-едър, стар, плосък и тип шушулки. Ако има нужда от по-дълго готвене, може да добавите доматите след като уври, но ако е от съвсем младия и пресен няма да има проблем.
3. Към чорбата може да добавите праз, зелени домати, картофи и друго.
4. Опитвайте чорбата, за да прецените дали искате още подправки като пипер, сол и олио.
4.  Може да сервирате боба с поръска от свеж магданоз или копър, а много често се консумира и с лъжичка кисело мляко.

Каквото и да изберте, все ще стане вкусно и най-вече, дори след втора купичка пак ще мислите да си сложите още.

А сега...е време да седнем на масата!
Добър апетит, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


3 коментара:

  1. Люси,
    през летните дни зеленият боб е прекрасна разхлаждаща изненада.Имам един сорт подобен, но жълт на цвят боб, който е много вкусен и без конци.Чудесен е и за консервиране с чесън и копър.Става прекрасна салата и яхния.И моята баба както твоята майка правеше подобна яхния, понякога дори и с картофи и цели глави млад чесън.Чудесна подходяща за сезона рецепта.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Лени! Винаги ми даваш някакви предложения и идеи, за което съм ти благодарна ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  2. Получи се много вкусна яхнийка.Благодаря

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...