Днес е денят на християнското семейство и мамчето ще ми дойде на гости. Тъй като не сме от постещите, ще я нагостя с една невероятно вкусна рецепта за бавно печено свинско, която сътворих наскоро. То е вариация на класиката - свинско с горчица и ябълки, която вече имам в блога, като тук вместо пържоли на тиган, реших да опека цяла плешка.
Самата рецепта не е никак сложна и хубавото е, че ще може да сложите всичко във фурната за около 20 минути и след това буквално ще забравите за него. Такова готвене обичам! Обичам месото да има хубава и ароматна коричка, а отдолу да е меко, сочно и на конци...
И защото рецептата е много лесна и бърза, ще премина към нея:
1/2 - 1 кг св. плешка
1-2 глави лук
2-3 ябълки
2 скилидки чесън
2-3 с.л. дижонска горичица
1 ч.л. мед
сол/ черен пипер
олио
Започвам като запържвам месото добре от всички страни в малко сгорещено олио.
Готовото месо, обтривам добре със сол и пипер, а след това с горичца и мед.
Прехвърлям в съда в който ще печем, а около него нарязвам на кубчета лука, ябълките и наситнения чесън.
Заливам с "бульон" приготвен от мазнината в, я която сме пържили и малко гореща вода. Подравяме с още малко сол.
Пъхам яденето да се пече на 200 градуса, запечатано под фолио докато заври, а след това намалявам температурата на 150 градуса и пека, докато месото се разпада при натиск с вилица - при мен бе около три часа.
Гарнирах ястието с малко домашен картофен чипс и пюре от намачканите кромид и ябълки, който са супер вкусни, месото направо се топи в устата.
Опитайте!
Спокоен и щастлив семеен празник, приятели!
п.п. Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
за три часа се е сготвило, а за колко време след това е "изчезнало" е въпросът? мноооого добре изглежда :)
ОтговорИзтриванеМеееерси, мерси, Гоги! Айде, да не казвам за колко изчезна :)
ИзтриванеЛюси,
ОтговорИзтриванемного лесна рецепта, интересна и вкусна.Изглежда страхотно.Записвам си рецептата за проба по празниците.
Поздрави и усмивки !
Радвам се, че ти допада, Лени :) Ще се радвам и всички у дома да го одобрят! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеБез думи...глътнах си езика:)
ОтговорИзтриване:) Сладурка! Прегръщам те!
ИзтриванеДопуска ли се в "бульона" да присъства малко вино
ОтговорИзтриванеДопуска се :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люси, малко странен въпрос, но ти какви ябълки ползваш за това ястие, тъй като има сортове, които са по-кисели, други по сладки, дали има значения? И приблизително колко вода наливаме в тавата (дали заливането означава да покрие продуктите или е по малко)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! :) Да, така е с ябълките, но аз ползвам каквито имам под ръка, защото го обичам с всякакви сортове. Бих казала, че е въпрос на вкус и затова не съм посочила специален сорт. Водичка слагам колкото да ги облее съвсем лекичко, един-два милиметра:)
ИзтриванеИ домашния чипс как го приготвяш, има ли нещо по специфично или както пържените картофи, просто на по-тънки ленти
ОтговорИзтриванеЧипс съм приготвяла по много различни начини до сега и все се каня да почна да споделям отделни постове за картофките, но и това ще стане :) Тези в случая са на много тънко нарязани пържени в олио както си трябва. За да не ти залепват обаче е най-добре да ги измиеш първо с студена вода и после да ги просушиш, да им падне нишестето :) Аз понякога пропускам, като ме мързи или нямам време:)
ИзтриванеИзглежда толкова вкусно, а комбинацията с ябълки ме предизвиква да го опитам това ябълково свинско. Люси, дали след изпържването готвенето би могло да продължи в крок пот?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Не би следвало да има проблем да се готви след това в крок пот, просто не знам на какъв режим и време. ще трябва да го проверявате :) Поздрави!
ИзтриванеЛюбима рецепта.У нас е на почит.Става бързо,лесно и уникално вкусно.Перфектна рецепта за посрещане на гости. Благодаря.
ОтговорИзтриванеСамо да добавя,че поръчвам малко риган и мащерка
Благодаря сърдечно за оставите отзиви и милия коментар! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеБлагодаря за чудесната идея. Пекла съм свинско, овкусено по този начин, в пещ за около два часа и половина, но задължително следващия път ще сложа ябълки и лук. Когато приготвям цяло парче месо под фолио за пещ, винаги слагам върху месото два пласта хартия за печене добре намокрена, и след това е вече фолиото на тавата. По този начин избягвам прегарянето на месото и залепването му за фолиото.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделения съвет, Ива! Предполагам, че е много полезно, но понякога съм скръндза и да не си харча хартията за печене, правя беля накрая :) Благодаря, че се отби и писа. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеПрекрасно изглежда и съм сигурна, че е много вкусно! Въпросът ми е - може ли вместо ябълки да се сложат дюли?Аз съм готвила птица с дюли и е "върхът", но не знам дали става със свинско месо?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Баба Щефи :) да, разбира се, че може, а най-добре ще е и с двете :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСлед като се намали фурната на 150гр. махали се фолиото🙂
ОтговорИзтриванеЗдравейте, не, не съм написала да се маха, пече се под фолио, за да се задуши.
ИзтриванеЗдравейте, поредна ваша рецепта изпрабвам. Стана страхотно и много вкусно. Благодаря🍀
ОтговорИзтриванеМного благодаря за оставените отзиви <3
Изтриване