Кога стана ноември?! Защо времето лети толкова бързо с изключение на времето, когато сме на работа или чакаме на опашка за тоалетна? Какви са тези неща питам аз? До вчера се размотавах по тениска, а тази сутрин гледката от прозореца ми бе като от филм на Стивън Кинг, пуст булевард, а върху него се е настанила гъста и хладна мъгла. Хора щъкаха като зомбита в просъница, а аз усещам някаква невидима, притегателна сила да ме ме тегли обратно към леглото. За щастие облаците се разнесоха и на обяд вече грейна слънце! Реших, че от мен си зависи да променя сценария на филма и този път се спрях на нещо също толкова вълнуващо, но по-приключенско!
Времето днес е идеално за една купичка къкрещ и ароматен гулаш, който ми напомни за няколкократните ми визити в Унгария. Освен, че прекарвах времето си в ядене и разходки в красивата им столица, успях да не науча и нищо от унгарския, който е един от най-уникалните езици в света и с всяко изречение от устата им имах чувството, че чувам някакво родово проклятие.
Спомням си, че не веднъж обсъждахме коя е най-дългата дума в унгарския като спорът е между Folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat и Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért, като ви гарантирам, че са реални думи, а не съм тръгнала да си чистя клавиатурата. Знам обаче със сигурност, че тръгнеш ли да въртиш очи от удоволствие и да си изядеш всичко до последна хапка на всеки означава "много вкусно ястие" и точно такова е унгарския гулаш.
Спомням си, че не веднъж обсъждахме коя е най-дългата дума в унгарския като спорът е между Folyamatellenőrzésiügyosztályvezetőhelyettesképesítésvizsgálat и Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért, като ви гарантирам, че са реални думи, а не съм тръгнала да си чистя клавиатурата. Знам обаче със сигурност, че тръгнеш ли да въртиш очи от удоволствие и да си изядеш всичко до последна хапка на всеки означава "много вкусно ястие" и точно такова е унгарския гулаш.
Необходими продукти:
400 г телешко/ говеждо месо
1-2 с.л. брашно
2 глави лук
2-3 моркова
4 средни картофа
1 червена чушка
3/4 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сладък червен пипер
2 ч.л. лют червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян ким
4 с.л. дома. паста
3/4 ч.ч. доматен пюре
2 ч.ч. телешки бульон
дафинов лист
сол/ черен пипер
олио
Както виждате голяма част от продуктите са подправки, но какво е унгарско ястие без червен пипер.
Започваме като нарязваме месото на кубчета. По-традиционния унгарски гулаш е с по-малки кубчета, но аз харесвам този, който хапвам в питките с по-едри парченца месо :)
Подсушавам го леко и го слагам в найлонов плик, заедно със брашното, сол и черен пипер. Раздрусвам хубаво за да полепнат добре по месото.
Нарязвам зеленчуците на средно големи парчета - по-вкусно е да усещаш индивидуалния им вкус, а не като бульон в супа.
Нарязваме и чушката на кубчета, като може да ползвате и микс от червена и жълта за повече цвят.
В дълбок съд загряваме малко олио ( или свинска мас) и запържваме лука за кратко.
Прибавяме месото и запържваме, докато хване хубав загар.
След това започваме да прибавяме останалите зеленчуци, последвано от червения пипер и доматената паста. Разбъркайте и запържете още няколко минути.
След това добавете виното, останалите домати и бульона.
Течността трябва да покрие месото и зеленчуците. Подправете с още малко сол, добавете дафиновия лист и оставете да заври, а след това намалете и оставете да къкри до пълното сваряване на месото.
Може да сервирате ястието поднесено с нудели, заквасена сметана, в купички или издълбано хлебче. Аз лично предпочитам този вариант:
Ако се чудите дали има време да си приготвите тази вкусотия още днес и да ви чака след работа през седмицата, отговорът е : Абсолютно!
Вкусът е наистина чудесен и ви обещавам, че няма да съжалявате!
Вкусна седмица, приятели!
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! !
Бъдете здрави и добри,
всичко друго ще се нареди!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!
Чудесен гулаш Люси, точно така не съм правила.Но ще се възползвам, идват зимни дни и много празници.
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки !
Благодаря ти, Лени :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеСтрахотна рецепта. Прегледах всички други за гулаш и тази ми хареса най много. Приготвих гулаш по тази рецепта и всички си облизахме пръстите. Благодаря.
ОтговорИзтриванеМного благодаря за оставените отзиви, Лана и се радвам, че рецептата ви е харесала! Поздрави най-сърдечни!
ИзтриванеМоля те, всичко е ок, но махни дафинов лист.
ОтговорИзтриванеЛюси, защо при мен месото остава за дълго време стегнато и недобре сварено? Къде бих могла да греша? Колко време отнема приготвянето му при теб ориентировачно?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Изи. Много зависи колко е старо месото. Аз ползвам телешко, домашно и хубаво, но в магазина си е направо говеждо. Вари си се повече време и си е относително., Пробвай го в тенджера под налягане за да съкратиш процедурата.
ИзтриванеВече къкри на котлона !😊
ОтговорИзтриванеБлагодаря Ви Люси!
И аз благодаря, Снежи :)
ИзтриванеСтрахотно вкусно е и в дъждовен ден като днешния. Да си жива и здрава да публикувате и други вкусни рецепти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Бъдете здрави и вие :)
ИзтриванеАко нямам налично червено вино,мога ли да заместят с вода?
ОтговорИзтриванеПо принцип може, но с вино си е друг вкуса :)
ИзтриванеНяма кой да чака лошо време. Тази седмица го правя втори път и даже купичките изяждат (хлебните де 😀). Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам :) Мерси , че намина да ми оставиш отзиви :)
ИзтриванеСтрахотна вкусотии! Да си жива и здрава и Светли Празници!
ОтговорИзтриванеМного благодаря и Весели празници!
ИзтриванеЧудесна рецепта. Стана прекрасен гулаш, облизахме си пръстите както казваше баба. Само моля те напиши кога се слагат картофите. Аз варим месото един час и след това прибавих картофите. Правилно ли е?
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзивите! Да, около 15-20 минути преди края :) в зависимост от големината на парчетата
ИзтриванеСупер е. Браво
Изтриване