понеделник, 6 ноември 2017 г.

Унгарски гулаш / Hungarian Goulash


Кога стана ноември?! Защо времето лети толкова бързо с изключение на времето, когато сме на работа или чакаме на опашка за тоалетна?  Какви са тези неща питам аз? До вчера се размотавах по тениска, а тази сутрин гледката от прозореца ми бе като от филм на Стивън Кинг, пуст булевард, а  върху него се е настанила гъста и хладна мъгла. Хора щъкаха като зомбита в просъница, а аз усещам някаква невидима, притегателна сила да ме ме тегли обратно към леглото. За щастие облаците се разнесоха и на обяд вече грейна слънце! Реших, че от мен си зависи да променя сценария на филма и този път се спрях на нещо също толкова вълнуващо, но по-приключенско!



Времето днес е идеално за една купичка къкрещ и ароматен гулаш, който ми напомни за няколкократните ми визити в Унгария. Освен, че прекарвах времето си в ядене и разходки в красивата им столица, успях да не науча и нищо от унгарския, който е един от най-уникалните езици в света и с всяко изречение от устата им имах чувството, че чувам някакво родово проклятие.
Спомням си, че не веднъж обсъждахме коя е най-дългата дума в унгарския като спорът е между Folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat и Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért, като ви гарантирам, че са реални думи, а не съм тръгнала да си чистя клавиатурата.  Знам обаче със сигурност, че тръгнеш ли да въртиш очи от удоволствие и да си изядеш всичко до последна хапка на всеки означава "много вкусно ястие" и точно такова е унгарския гулаш. 


Обожавам да го хапвам на крак на Коледните базарчета, където ти го сервират в издълбано хлебче. Така си го приготвих и у дома, а ако и вие искате да го направите, вижте рецептата по-долу, която адаптирах от тук :) 

Необходими продукти:
400 г телешко/ говеждо месо
1-2 с.л. брашно
2 глави лук
2-3 моркова
4 средни картофа
1 червена чушка
3/4 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сладък червен пипер
2 ч.л. лют червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян ким
4 с.л. дома. паста
3/4 ч.ч. доматен пюре
2 ч.ч. телешки бульон
дафинов лист
сол/ черен пипер
олио



Както виждате голяма част от продуктите са подправки, но какво е унгарско ястие без червен пипер. 
Започваме като нарязваме месото на кубчета. По-традиционния унгарски гулаш е с по-малки кубчета, но аз харесвам този, който хапвам в питките с по-едри парченца месо :) 


Подсушавам го леко и го слагам в найлонов плик, заедно със брашното, сол и черен пипер. Раздрусвам хубаво за да полепнат добре по месото.


Нарязвам зеленчуците на средно големи парчета - по-вкусно е да усещаш индивидуалния им вкус, а не като бульон в супа.


Нарязваме и чушката на кубчета, като може да ползвате и микс от червена и жълта за повече цвят.


В дълбок съд загряваме малко олио ( или свинска мас) и запържваме лука за кратко.


Прибавяме месото и запържваме, докато хване хубав загар.


След това започваме да прибавяме останалите зеленчуци, последвано от червения пипер и доматената паста. Разбъркайте и запържете още няколко минути.


След това добавете виното, останалите домати и бульона.


Течността трябва да покрие месото и зеленчуците. Подправете с още малко сол, добавете дафиновия лист и оставете да заври, а след това намалете и оставете да къкри до пълното сваряване на месото.


Може да сервирате ястието поднесено с нудели, заквасена сметана, в купички или издълбано хлебче. Аз лично предпочитам този вариант:






Ако се чудите дали има време да си приготвите тази вкусотия още днес  и да ви чака след работа през седмицата, отговорът е : Абсолютно!

Вкусът е наистина чудесен и ви обещавам, че няма да съжалявате! 
Вкусна седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


2 коментара:

  1. Чудесен гулаш Люси, точно така не съм правила.Но ще се възползвам, идват зимни дни и много празници.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...