понеделник, 6 ноември 2017 г.

Унгарски гулаш / Hungarian Goulash


Кога стана ноември?! Защо времето лети толкова бързо с изключение на времето, когато сме на работа или чакаме на опашка за тоалетна?  Какви са тези неща питам аз? До вчера се размотавах по тениска, а тази сутрин гледката от прозореца ми бе като от филм на Стивън Кинг, пуст булевард, а  върху него се е настанила гъста и хладна мъгла. Хора щъкаха като зомбита в просъница, а аз усещам някаква невидима, притегателна сила да ме ме тегли обратно към леглото. За щастие облаците се разнесоха и на обяд вече грейна слънце! Реших, че от мен си зависи да променя сценария на филма и този път се спрях на нещо също толкова вълнуващо, но по-приключенско!



Времето днес е идеално за една купичка къкрещ и ароматен гулаш, който ми напомни за няколкократните ми визити в Унгария. Освен, че прекарвах времето си в ядене и разходки в красивата им столица, успях да не науча и нищо от унгарския, който е един от най-уникалните езици в света и с всяко изречение от устата им имах чувството, че чувам някакво родово проклятие.
Спомням си, че не веднъж обсъждахме коя е най-дългата дума в унгарския като спорът е между Folyamatellenőrzésiügyosztályveze­tőhelyettesképesítésvizsgálat и Megszentségteleníthetetlenségeskedéseitekért, като ви гарантирам, че са реални думи, а не съм тръгнала да си чистя клавиатурата.  Знам обаче със сигурност, че тръгнеш ли да въртиш очи от удоволствие и да си изядеш всичко до последна хапка на всеки означава "много вкусно ястие" и точно такова е унгарския гулаш. 


Обожавам да го хапвам на крак на Коледните базарчета, където ти го сервират в издълбано хлебче. Така си го приготвих и у дома, а ако и вие искате да го направите, вижте рецептата по-долу, която адаптирах от тук :) 

Необходими продукти:
400 г телешко/ говеждо месо
1-2 с.л. брашно
2 глави лук
2-3 моркова
4 средни картофа
1 червена чушка
3/4 ч.ч. червено вино
2 ч.л. сладък червен пипер
2 ч.л. лют червен пипер
2 скилидки чесън
1 ч.л. млян ким
4 с.л. дома. паста
3/4 ч.ч. доматен пюре
2 ч.ч. телешки бульон
дафинов лист
сол/ черен пипер
олио



Както виждате голяма част от продуктите са подправки, но какво е унгарско ястие без червен пипер. 
Започваме като нарязваме месото на кубчета. По-традиционния унгарски гулаш е с по-малки кубчета, но аз харесвам този, който хапвам в питките с по-едри парченца месо :) 


Подсушавам го леко и го слагам в найлонов плик, заедно със брашното, сол и черен пипер. Раздрусвам хубаво за да полепнат добре по месото.


Нарязвам зеленчуците на средно големи парчета - по-вкусно е да усещаш индивидуалния им вкус, а не като бульон в супа.


Нарязваме и чушката на кубчета, като може да ползвате и микс от червена и жълта за повече цвят.


В дълбок съд загряваме малко олио ( или свинска мас) и запържваме лука за кратко.


Прибавяме месото и запържваме, докато хване хубав загар.


След това започваме да прибавяме останалите зеленчуци, последвано от червения пипер и доматената паста. Разбъркайте и запържете още няколко минути.


След това добавете виното, останалите домати и бульона.


Течността трябва да покрие месото и зеленчуците. Подправете с още малко сол, добавете дафиновия лист и оставете да заври, а след това намалете и оставете да къкри до пълното сваряване на месото.


Може да сервирате ястието поднесено с нудели, заквасена сметана, в купички или издълбано хлебче. Аз лично предпочитам този вариант:






Ако се чудите дали има време да си приготвите тази вкусотия още днес  и да ви чака след работа през седмицата, отговорът е : Абсолютно!

Вкусът е наистина чудесен и ви обещавам, че няма да съжалявате! 
Вкусна седмица, приятели! 

Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,

 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. Благодаря ви, приятели!


19 коментара:

  1. Чудесен гулаш Люси, точно така не съм правила.Но ще се възползвам, идват зимни дни и много празници.
    Поздрави и усмивки !

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна рецепта. Прегледах всички други за гулаш и тази ми хареса най много. Приготвих гулаш по тази рецепта и всички си облизахме пръстите. Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви, Лана и се радвам, че рецептата ви е харесала! Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  3. Моля те, всичко е ок, но махни дафинов лист.

    ОтговорИзтриване
  4. Люси, защо при мен месото остава за дълго време стегнато и недобре сварено? Къде бих могла да греша? Колко време отнема приготвянето му при теб ориентировачно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Изи. Много зависи колко е старо месото. Аз ползвам телешко, домашно и хубаво, но в магазина си е направо говеждо. Вари си се повече време и си е относително., Пробвай го в тенджера под налягане за да съкратиш процедурата.

      Изтриване
  5. Вече къкри на котлона !😊
    Благодаря Ви Люси!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно вкусно е и в дъждовен ден като днешния. Да си жива и здрава да публикувате и други вкусни рецепти.

    ОтговорИзтриване
  7. Ако нямам налично червено вино,мога ли да заместят с вода?

    ОтговорИзтриване
  8. Няма кой да чака лошо време. Тази седмица го правя втори път и даже купичките изяждат (хлебните де 😀). Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Мерси , че намина да ми оставиш отзиви :)

      Изтриване
  9. Страхотна вкусотии! Да си жива и здрава и Светли Празници!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна рецепта. Стана прекрасен гулаш, облизахме си пръстите както казваше баба. Само моля те напиши кога се слагат картофите. Аз варим месото един час и след това прибавих картофите. Правилно ли е?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за отзивите! Да, около 15-20 минути преди края :) в зависимост от големината на парчетата

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...