петък, 11 август 2017 г.

Торта "Тримонциум" / Trimontium Cake


Ако си спомняте, казах ви, че този месец пак ще го ударим на торти. Рожденици имаше много, ще има и още, затова и няма да спират предложенията за нови, интересни чудати рецепти за вкусни торти - за повод и без повод. Е, днешната в случая имаше такъв - рождения ден на един от моите дядовци. Не съвсем лично мой, но тъй като е брат на моя дядо, е наследствен такъв. И като останал ми единствен, заслужава да се почувства поглезен от внучка си, както и тя от него. 
Дядо ми Боре е човек на малкото думи и макар че го познавам през целия си живот, знам не много неща за него. Той е грижовен, лоялен, думата му на две не става, чувствителен, но не го показва, държи на чистотата и е много сръчен дърводелец. Той се отнесе много сериозно и към задачата, която му поставихме като малки със сестра ми, да ни изфабрикува легло и гардероб за куклите, докато останалите от семейството ни хокаха с думите "Стига сте го занимавала дядо ви Боре! Малко работа си има, че с куклите ще се занимава". Той обаче знаеше, че не може да остави такива прекрасни млади дами като Стефи и Бети ( разбирай двете конкретни кукли), да спят на пода, нито да си държат дрехите в торбички като клошари. Трябва им и гардероб! :) 


Да, кой би помислил, че един такъв жест би останал в главата на дете двадесет години по- късно и ще изгради цяло едно любящо отношение към дадения човек.  Ето, защо и когато научих, точно толкова години по-късно още нещо ново за него, че любимите му бонбони били Тримонциум, реших за наближаващия му юбилей да го изненадам с една такава торта. 


За повечето от вас едва ли ще е изненада съчетанието  на шоколад и  нежен фъстъчен мус, но пък ако сте му фенове- това е вашата торта! Реших да я комбинирам с блат за повече богатство на вкуса, но ако искате съвсем да си спестите печене, може да използвате готов блат или млени бисквити. А ето и самата рецепта  за тази прекрасна охладена, подходяща за сезона торта "Тримонциум".
Необходими продукти:

За блата: 
Рецепта тук 

За кремовете:
200 г заксвасена сметана
200 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
600 мл сладкараска сметана
3 с.л. тъмно какао
3 с.л. фъстъчено масло
2 ванилии



За ганаша: 
200 мл сметана 
200 г черен шоколад


Както казах блата може да бъде всякакъв любим ваш блат - готов, бишкоти , бисквити или друго. Аз използвах рецептата за този много бърз блат за торти, като замених 3 с.л. от брашното с 3 с.л. какао, за да стане кафяв. Може да го сиропирате по желание , но и да пропуснете, тортата има достатъчно крем :) Готовия блат оставих да се охлади напълно и поставих в дъното на форма за торта с махащи се стени с диаметър 20 см.

Приготвянето на първия крем става, като разбивам отделно половината от охладената сметана на сняг, а на друго място - 100 г от кремата сирене с 1/3 от пудрата захар и една ванилия. После прибавям фъстъченото масло и 100 г заквасената сметана. Опитайте - ако смятате, че искате още сладост, добавете още пудра захар!
Разпределяме първия крем върху блата.



През това време на котлона приготвям ганаша като затоплям сметаната за него до степен на кипене, дърпам от огъня и прибавям начупения шоколад. Бъркам докато втория се разтвори напълно и получим хубав, шоколадов сос.

Около половината от ганаша нанасяме върху първия крем и пъхаме тортата в хладилника да стегне, докато приготвим втория крем.



За него разбиваме отново: останалото крема сирене, пудра захар, какаото, заквасената сметана, и ванилия. ( бележка: За по-силен шоколадов вкус - може да добавите повече какао или разтопен шоколад) 
Накрая смесваме всичко  отново с останалата ни разбита на сняг сметана. 
Изваждаме от хладилника тортата и слагаме втория пласт крем. Заглаждаме добре и отново пъхаме в хладилника.


Украсяваме тортата с бонбони "Тримонциум" и вече стегналия се останал ни ганаш. 


Едва ли трябва да ви убеждавам във вкуса на тази торта - чийзкейк- шоколадова вкусотия на света! 
Досега не съм ви подвела, няма и да го направя :) но тъй като вярвам,че тортата може да се направи в няколко варианта, нямам търпение да видя вашите! ( Имате време през уикенда) :)
До сладки срещи, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


22 коментара:

  1. Люси , винаги ме изненадват твоите разкази придружени с изумителни вкусотии -поздрав най сърдечен слънчево лято 🍰 Валя

    ОтговорИзтриване
  2. И на мен са ми любими тези бонбони, Люси :)
    Вярвам, че и тортата е станала много, много вкусна.
    Поздрави на дядо Боре :)

    ОтговорИзтриване
  3. Ей затова толкова те харесвам –даже обичам:)), заради такива истории, заради сърцето, очите и ръцете ти, ти си едно бижу!
    Припомни ми подобна история, от детството на дъщеря ми, е, при нас краят не бе така приятен и остави недобри спомени, но определено човек си заслужава отношението с постъпките си.

    Тортата е страхотна и ще я приготвя непременно рано или късно, записвам я веднага!
    Чакам и следващите!
    Поздрави на дядо Боре, жив и здрав да е!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за милите думи, Весе! Радвам се, че ти е харесала и рецептата и самата статия :) Прегръдки!

      Изтриване
  4. Обожавам ги тези бонбони! Да е жив и здрав дядо Боре! Тортата, Люси е фантазия! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, мила Кете! Поздрави и много прегръдки за теб!

      Изтриване
  5. ТоваТколичество крем, ще понесеплил 2 блата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Иве. Мисля, че ще стане и с два блата, но лично аз бих го заменила някои по-лек такъв, като пандишпанов например :) Поздрави

      Изтриване
    2. Направих я с 2 блата, тези от рецептата. Стана страхотна, всички бяха много доволни!😊

      Изтриване
    3. Много се радвам, Иве ;) Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравейте, Люси. Пиша Ви за пръв път. Случайно попаднах на сайта Ви и много ми хареса... Поздравления за прекрасните торти! Много бих искала да започна с тази, но не разбрах коя сметана (охладена при това) разбиваме на сняг? Следвайки рецептата има само 200 г. заквасена сметана, която използваме на 2 пъти по 100 г. за двата крема. Другата, която е 200 г. е за ганаша, ако правилно съм разбрала...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен! Разбиваме на сняг, охладена, сладкарската сметана, която е в течно състояние първоначално. Тя е 600 мл в изброените продукти :) Половината за първия крем, а другата половина от нея оставяме течна и я използваме за ганаша. Ще се опитам да го уточня и в рецептата, за да е по-ясно за всички :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  7. Тортата е превъзходна!За съжаление бонбоните вече не са толкова вкусни и качествени.Следващият път ще мисля друга украса,въпреки че с бонбоните е много ефектна!Браво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс :) Радвам се, че ви е харесала! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  8. Здравей, Люси! Това ще е ... поредната торта, която ще направя по твоя рецепта. На 28.03 имам рожден ден и реших да направя някоя от твоите торти, които не съм правила досега. Спрях се на тази, но не знаех дали ще открия бонбоните. Отидох в един магазин и си казах, ме ако открия в него тези бонбони, това ще е тортата за моя РД. И...изненадааа, намерих ги. Затова и това ще. е моята торта. Стискай ми палци да се справя 😜 Благодаря ти, че споделяш с нас тези страхотни рецепти ♥️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, непознат! стискам палци и най-вече каквото и да стане, все дати е вкусно и весело на празника - това е най-важното! бъди здрава и благодаря за милите думи! :)

      Изтриване
  9. Здравейте Люси!Кремът няма ли да се разтече без желатин,тъй като при нас тя ще се изяжда на следващия ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, няма да има проблем, стига да се разбият добре. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  10. Тортата стана превъзходна, благодаря за поредната невероятна рецепта! Не пропускам да направя за семейни поводи някоя от тези вкусотии. Люси бъди все така креативна 😘

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Анонимен. Бъдете жива и здрава <3

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...