Ако си спомняте, казах ви, че този месец пак ще го ударим на торти. Рожденици имаше много, ще има и още, затова и няма да спират предложенията за нови, интересни чудати рецепти за вкусни торти - за повод и без повод. Е, днешната в случая имаше такъв - рождения ден на един от моите дядовци. Не съвсем лично мой, но тъй като е брат на моя дядо, е наследствен такъв. И като останал ми единствен, заслужава да се почувства поглезен от внучка си, както и тя от него.
Дядо ми Боре е човек на малкото думи и макар че го познавам през целия си живот, знам не много неща за него. Той е грижовен, лоялен, думата му на две не става, чувствителен, но не го показва, държи на чистотата и е много сръчен дърводелец. Той се отнесе много сериозно и към задачата, която му поставихме като малки със сестра ми, да ни изфабрикува легло и гардероб за куклите, докато останалите от семейството ни хокаха с думите "Стига сте го занимавала дядо ви Боре! Малко работа си има, че с куклите ще се занимава". Той обаче знаеше, че не може да остави такива прекрасни млади дами като Стефи и Бети ( разбирай двете конкретни кукли), да спят на пода, нито да си държат дрехите в торбички като клошари. Трябва им и гардероб! :)
Да, кой би помислил, че един такъв жест би останал в главата на дете двадесет години по- късно и ще изгради цяло едно любящо отношение към дадения човек. Ето, защо и когато научих, точно толкова години по-късно още нещо ново за него, че любимите му бонбони били Тримонциум, реших за наближаващия му юбилей да го изненадам с една такава торта.
Необходими продукти:
За блата:
Рецепта тук
За кремовете:
200 г заксвасена сметана
200 г крема сирене
1/2 ч.ч. пудра захар
600 мл сладкараска сметана
3 с.л. тъмно какао
3 с.л. фъстъчено масло
2 ванилии
За ганаша:
200 мл сметана
200 г черен шоколад
Както казах блата може да бъде всякакъв любим ваш блат - готов, бишкоти , бисквити или друго. Аз използвах рецептата за този много бърз блат за торти, като замених 3 с.л. от брашното с 3 с.л. какао, за да стане кафяв. Може да го сиропирате по желание , но и да пропуснете, тортата има достатъчно крем :) Готовия блат оставих да се охлади напълно и поставих в дъното на форма за торта с махащи се стени с диаметър 20 см.
Приготвянето на първия крем става, като разбивам отделно половината от охладената сметана на сняг, а на друго място - 100 г от кремата сирене с 1/3 от пудрата захар и една ванилия. После прибавям фъстъченото масло и 100 г заквасената сметана. Опитайте - ако смятате, че искате още сладост, добавете още пудра захар!
Разпределяме първия крем върху блата.
Около половината от ганаша нанасяме върху първия крем и пъхаме тортата в хладилника да стегне, докато приготвим втория крем.
За него разбиваме отново: останалото крема сирене, пудра захар, какаото, заквасената сметана, и ванилия. ( бележка: За по-силен шоколадов вкус - може да добавите повече какао или разтопен шоколад)
Накрая смесваме всичко отново с останалата ни разбита на сняг сметана.
Изваждаме от хладилника тортата и слагаме втория пласт крем. Заглаждаме добре и отново пъхаме в хладилника.
Украсяваме тортата с бонбони "Тримонциум" и вече стегналия се останал ни ганаш.
Едва ли трябва да ви убеждавам във вкуса на тази торта - чийзкейк- шоколадова вкусотия на света!
Досега не съм ви подвела, няма и да го направя :) но тъй като вярвам,че тортата може да се направи в няколко варианта, нямам търпение да видя вашите! ( Имате време през уикенда) :)
До сладки срещи, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси , винаги ме изненадват твоите разкази придружени с изумителни вкусотии -поздрав най сърдечен слънчево лято 🍰 Валя
ОтговорИзтриванеБлагодаря от все сърце, Вале! :)
ИзтриванеИ на мен са ми любими тези бонбони, Люси :)
ОтговорИзтриванеВярвам, че и тортата е станала много, много вкусна.
Поздрави на дядо Боре :)
Благодаря ти мила, Илианка!
ИзтриванеПрегръдка!
Ей затова толкова те харесвам –даже обичам:)), заради такива истории, заради сърцето, очите и ръцете ти, ти си едно бижу!
ОтговорИзтриванеПрипомни ми подобна история, от детството на дъщеря ми, е, при нас краят не бе така приятен и остави недобри спомени, но определено човек си заслужава отношението с постъпките си.
Тортата е страхотна и ще я приготвя непременно рано или късно, записвам я веднага!
Чакам и следващите!
Поздрави на дядо Боре, жив и здрав да е!
Благодаря за милите думи, Весе! Радвам се, че ти е харесала и рецептата и самата статия :) Прегръдки!
ИзтриванеОбожавам ги тези бонбони! Да е жив и здрав дядо Боре! Тортата, Люси е фантазия! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила Кете! Поздрави и много прегръдки за теб!
ИзтриванеТоваТколичество крем, ще понесеплил 2 блата?
ОтговорИзтриванеПривет, Иве. Мисля, че ще стане и с два блата, но лично аз бих го заменила някои по-лек такъв, като пандишпанов например :) Поздрави
ИзтриванеНаправих я с 2 блата, тези от рецептата. Стана страхотна, всички бяха много доволни!😊
ИзтриванеМного се радвам, Иве ;) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси. Пиша Ви за пръв път. Случайно попаднах на сайта Ви и много ми хареса... Поздравления за прекрасните торти! Много бих искала да започна с тази, но не разбрах коя сметана (охладена при това) разбиваме на сняг? Следвайки рецептата има само 200 г. заквасена сметана, която използваме на 2 пъти по 100 г. за двата крема. Другата, която е 200 г. е за ганаша, ако правилно съм разбрала...
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Разбиваме на сняг, охладена, сладкарската сметана, която е в течно състояние първоначално. Тя е 600 мл в изброените продукти :) Половината за първия крем, а другата половина от нея оставяме течна и я използваме за ганаша. Ще се опитам да го уточня и в рецептата, за да е по-ясно за всички :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеТортата е превъзходна!За съжаление бонбоните вече не са толкова вкусни и качествени.Следващият път ще мисля друга украса,въпреки че с бонбоните е много ефектна!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Алекс :) Радвам се, че ви е харесала! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Това ще е ... поредната торта, която ще направя по твоя рецепта. На 28.03 имам рожден ден и реших да направя някоя от твоите торти, които не съм правила досега. Спрях се на тази, но не знаех дали ще открия бонбоните. Отидох в един магазин и си казах, ме ако открия в него тези бонбони, това ще е тортата за моя РД. И...изненадааа, намерих ги. Затова и това ще. е моята торта. Стискай ми палци да се справя 😜 Благодаря ти, че споделяш с нас тези страхотни рецепти ♥️
ОтговорИзтриванеЗдравей, непознат! стискам палци и най-вече каквото и да стане, все дати е вкусно и весело на празника - това е най-важното! бъди здрава и благодаря за милите думи! :)
ИзтриванеЗдравейте Люси!Кремът няма ли да се разтече без желатин,тъй като при нас тя ще се изяжда на следващия ден.
ОтговорИзтриванеНе, няма да има проблем, стига да се разбият добре. Поздрави и усмивки :)
ИзтриванеТортата стана превъзходна, благодаря за поредната невероятна рецепта! Не пропускам да направя за семейни поводи някоя от тези вкусотии. Люси бъди все така креативна 😘
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Анонимен. Бъдете жива и здрава <3
Изтриване