Аааа, август! Месец изпълнен с рождени дни на любими хора и единият от които е на вашето Люси! Има доста време до тогава, но пък аз започвам с правенето на тортички отсега по две причини: първо, няма как да имаш кофти рожден ден, ако всеки ден е рожден ден :), и второ, защото няма по-хубаво нещо от една вкусна сладурана, която да ви чака след работа ( за някой - жена, за други -торта, а за щастливците и двете :))
Днешната торта също бе по повод рожден ден и я направих за специален човек, който обожава бонбоните "Морско дъно". Аз самата не съм й фен, защото имам малка особеност и това е, че не обичам много сладък шоколад, а повечето белгийски бонбони са с точно такъв. Знам, обаче , че повечето хора си падат именно по този шоколадов вкус и съм сигурна, че тази тортичка ще им допадне на вкус и то много.
За разлика от вкуса, за който мога да гарантирам, украсата не се получи добре. Исках да направя страните на тортата с поша като вълни, които тъй като не бяха от маслен крем, а от сметана, не стояха фино, а й придаде някаква обемност в долната част.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.
Тази сутрин обаче си казах, рецептата е добра, украсата - не толкова, но dammit, заслужава си да споделям с вас и успехи и неуспехи в кухнята, а сигурна съм, идеята като цяло не никак лоша и някои от вас ще я доразвие и направи още по-добре. Ако и вие имате лятно/ морско чедо у дома или просто обичате вкуса на сладкия шоколад и спомените за море, направете си това торте :)
Ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар
200 мл прясно мляко
200 мл олио
270 г брашно
30 г какао
1 пак, бакпулвер
1 ванилия
За крема:
400 г маскарпоне
150 г пудра захар
200 мл течна сладкарска сметана
100 г млечен белгийски шоколад
150 ядки ( на вкус)
За сиропиране:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. вода
Блата, който използвах за тази торта е стабилен и подходящ особено за торти, които ще носят тежест, като тези с фондан например. Виждала съм го в немски сайтове, но видях, че и Ваня го е пускала. ( Тя е написала, че може млякото да се замени и с друга течност по желание, но само да не е газирана)
Продуктите са за блат с размери 20 см в диаметър и такава форма използвах и аз.
За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем.
В купа смесваме сухите съставки и разбъркваме добре с телена бъркала, за да се хомогенизират.
Започваме постепенно да прибавяме малко по-малко от течностите и от сухите съставки към яйчената смес, докато
получим хубава, наситено шоколадова смес.
Изсипваме във формата, която е намаслена и застлана с хартия за печене и печем на 160 градуса за около половин час.
Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след това изваждаме от формата.
Както виждате той е доста висок и с лекота го разрязваме на три по-малки блата.
За крема. Загрявам 100 мл от сметаната на котлона, а в купа начупвам шоколада. Прибавям малко по-малко от сметаната, към шоколада и разбърквам, докато получа хубав ганаш. Оставям да се охлади.
През това време, разбивам маскарпонето и пудрата захар на крем, а след това прибавям и охладения ганаш.
Сглобяване на тортата: Напоявам всеки блат от тортата с карамелен сироп, който приготвям от карамелизирана чаша захар, върху която изсипвам чаша вода. Оставям да покъкри, докато се разтвори карамела във водата.
Отгоре нанасям от шоколадовия крем и слагам едро начупени ядки. Смятам, че ядките придават това "хрупкаво" усещане за морско дъно, което си представяме :)
Останалата сметана разбивам на сняг ( добавям захар, ако е неподсладена) и няколко капки синя боя. Измазвам тортата с нея. ( Бележка: Ако използвате животинска сметана, може би ще ви трябва по-голямо количество, тъй като тя не бухва толкова)
За украсата използвах смлени бисквити за "пясък", също може да боядисате със златиста боя кристална захар или да нашарите бонбоните с нея, както направих аз.
Накрая се получи ето това! Явно вярно с всичко се свиква, защото не изглежда чак толкова зле вече.. :)
На рожденика пожелавам да бъде жив и здрав, да намери своето щастие под слънцето, да има много успехи в живота, а той да бъде винаги толкова сладък като тези бонбони и торта.!
На тези от вас, които имат също рождени дни скоро им пожелавам чудесен празник, а на останалите - едно вълнуващо и щастливо лято!
До нови срещи, приятели!
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванемного красива морска торта.Сестра ми има този месец рожден ден и може да и спретна точно тази торта.Украсата е много красива, не е нужно всичко да е изпипано до съвършенство.Понякога точто тази небрежност създава естествена и непринудена красота.
Поздрави и лека събота и неделя !
Благодаря ти много за милите думи, Лени! Радвам се, че тортата се хареса толкова и явно си права - понякога малко се вглъбяваме в критичността си! Надявам се сестра ти да я хареса! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеНе знам за вкуса на тортата, но украсата ми влиза в папка "Любими". Дори трошица бисквитка щеше да й е в повече! Чудесна е! Поздрави от морето!
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за милия коментар, Или! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеSAVRŠENA JE
ОтговорИзтриванеЛюси, както винаги си невероятна! Каквото съм могла да направя от твоите десерти, се е харесвало на семейството ми.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мария! Това е много значима оценка! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЛюси, тортата иска тооолкова много работа, а ти си се справила перфектно, а и изглежда страхотно с това синьо :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти много, Марго! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТортата изглежда невероятна и тъй като моята дъщеря е рожденничка скоро реших да я пробвам, надявам се че ще се справя тъй като това ще ми е първата торта :) Ако стане сполучлива ще приложа и снимков материал след рожденноят ден.
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен! Стискам палци всичко да стане по вода :) оставам ан линия за въпроси, ако имаш нужда. Весел празник!
ИзтриванеСтрахотна торта! Люси, пясъкът направо ме разби! Съвсем като истински е, браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли :) <3 Прегръдка!
ИзтриванеНаправих тортата за рождения ден на моят съпруг и веднага стана любима на цялото семейство! Благодаря ти Люси за страхотна рецепта!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставените отзиви, Анонимен :) Поздрави!
ИзтриванеСкъпа Люси тортата изглежда изумително. Имам въпрос ако не открия маскарпоне мога ли да го заменя с друго? Важно ми е защото утре имам годишнина от сватбата и исках да я направя но не намирам маскарпоне. Благодаря за прекрасните рецепти.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря :) Ако кремът не е с маскарпоне, може да го замениш изцяло с всякакъв друг любим - пудинг, сметанов, ганаш и каквото друг ти допадне :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте! От къде купихте белгийския шоколад и колко струваше?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Не помня от къде го купих, но мисля, че има голям избор на хубави шоколадив в по-големите вериги магазини!
ИзтриванеБлагодаря ти и много целувки 😘
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
ИзтриванеЗдравейте тортата ви е перфектна,но може ли да ми кажете от къде мога да си намеря белгийски шоколад :)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Емилия :) не помня от къде го купих, но може да намерите в по-големите магазини или такива. Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси! Правих тази невероятно вкусна торта за рождения си ден. Благодаря за това, че си я споделила с нас☺ Тъй като си писала, че блатовете са подходящи за торта с фондан, реших да ги използвам за торта на сина си, както и крема, тъй като е невероятно вкусен и ненагарчащо сладък. Ще правя торта гъба-къща, като ще я покривам с моделираща несъхнеща маса. Въпросът ми е с какво да измажа под масата - с крема или да отделя само от ганаша? Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Весела! :) Благодаря ти за милите думи!Препоръчвам ти да използваш маслен крем, тъй като ганашът и кремът съдържат сметана и те не рагират добре на захарното покритие, но това е ако престои повече. В маслния крем също може да сложиш какао и да стане шоколадов ;) Поздрави!
ИзтриванеЛюси, направо си е страхотна тортата на външен вид, подкрепям Ели, че малко небрежност внася повече артистичност, чудна е!
ОтговорИзтриванеИ нея ще запазя и тъй като морето е една от любимите ми теми - за мечтане, за почиване, за поезия и какво ли не, то няма да и се размине! Чудя се що не ми е хрумнала тази идея?!?
Благодаря ти, Веселка! Радвам се, че идеята ти е допаднала! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеСтрахотна торта ! Имам един въпрос Люси моята форма е с диаметър 25-26 см. Двойна доза трябва да направя нали така ? Чудя се само два бакпулвера ли трябва да използвам ?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен :) аз слагам следните съставки за блат с размери 26-28 см диаметър. 6 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 300 мл течност ( негазирана) - мляко, сок и т.н, 300 мл олио, 390 г брашно, 60 г какао и пакетче и половина бакпулвер! Поздрави :)
ИзтриванеЗдравейте, Люси! винаги се възхищавам на творенията Ви! Адмирации!
ОтговорИзтриванеЗа четвъртък искам да приготвя тортата, но моята форма е по-голяма - 26 см. А и ще я правя за повече деца. Моля Ви за съвет с колко да увелича съставките за блата. И още едно въпросче - с какво мога да заменя ядките между блатовете според вас, защото има дечица алергични към ядки? Много Ви благодаря предварително! Велемира
Здравей, Анонимен. Погледнете предния коментар, в който съм написала пропорциите за по-голям блат. Ядките може да замените с натрошени вафлички, шоколадови капки или пък щом е за деца - парченца плод като банан например :) Поздрави :)
ИзтриванеМного благодаря!
ИзтриванеЗдравейте!Възхищавам Ви се!Често се ядосвам на тъпи или заядливи въпроси и коментари,но сега и аз ще задам такъв!Мога ли днес да изпекат блата а утре да я сглобя?Благодаря и извинете!
ОтговорИзтриванеДа, няма да има проблем :) Поздрави сърдечни и усмивки!
ИзтриванеBlagodarq mnogo za ideqta az sashto shte q napravq za moqta princesa,koqto napravi 26 godini i obicha mnogo moreto i e slanchevo avgustovsko momiche...hubav den
ОтговорИзтриванеМного благодаря! Надявам се и на нея да й хареса! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеНаправих я за рождения си ден и стана супер вкусна и ефектна, двойна доза с намалено количество олио. Блатът наистина е много стабилен и отрязаното парче е перфектно. Украсата стана бързо и ефектно. Благодаря ти и успехи!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за оставените отзиви, Анонимен. Много се радвам,че рецептата се е харесала и тортата е станал хубава! Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте!! Аз в момента я правя... е почти приключих и ароматите които се носят в кухнята са невероятни утре ще споделя впечатления за вкуса... П.С И аз я правя за рожденник, който ми е много близък така че ще и се насладят и аз.. Благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеДими, ще се радвам да се хареса и на рожденика и на теб :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей, Люси, един "глупав" :-) въпрос, но какви бисквити си използвала за пясъка, ако помниш.Блатодаря ти предварително и блога ти е невероятен.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Влади!!!
Здрасти, Влади! не помня дали бяха бели "Закуска" или имах просто останали няколко бискивтики от рода на petit beurre. Това мога да подскажа само по памет, за съжаление :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте, мога ли тази торта да я направя на 2 етажа, ще издържи ли след като е сиропирана. Благодаря
ОтговорИзтриванеЗдравей! :) Зависи колко силно я сиропираш - ако е малко, ще издържи, но аз винаги се презастраховам, като слагам подпори за такива торти на два етажа, тогава няма да има за какво да се притесняваш дори да е много сочна :)
ИзтриванеОще когато публикува рецептата реших, че това ще е тортата за рождения ден на моята дъщеря. Стана чудесна. Всички я харесаха много. Аз добавих малко кокос в крема и карамелизиран кокос в украсата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за оставените отзиви, Дани :) радвам се, че ви е харесала! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте,
ОтговорИзтриванекакви ядки сте използвала вие за тортата и трябва да ли да са печени?
Здравей, Анонимен. Всичко е въпрос на предпочитание във вкуса. Печените ядки дразнят по-малко, тъй като има хора, които имат лека алергия от суровите, но пък суровите са по-полезни :) Аз ползвах миск от ядки, така, че може да се спрете на просто такива, каквито харесвате. Поздрави ;)
ИзтриванеЗдравей,Люси :)Изглежда невероятно ,както Всички други твои рецепти :) Изпробвала съм доста от тях и в къщи всички остават с широко,отворена уста :))), за което ти Благодаря от сърце <3 <3 Спрях се на тази торта и реших да я направя за един специален ден за мен рождения ден на другото ми Аз моята,любима сестра... :))) :) Само имам един въпрос,може ли тортата да се измаже с крема които е между блатовете и после да се залее с шоколадов ганш или с някакъв друг крем(извинявам се за глупавия въпрос,но искам да я изненадам приятно и с перфектната торта :))) Благодаря ,сърдечни поздрави и хубав ден.. :) Надя :))))
ОтговорИзтриванеЗдравей, Надя и благодаря за така милите думи! <3
ИзтриванеНе зная дали кремът ще ти стигне и ако сложиш по-големи ядки, не е подходящ за измазване отвън, но ако си заделиш малко за отвън, няма проблем. Може да си го направиш и с шоколадов ганаш след това ;) Поздрави и усмивки!
Здравей ,Люси и Благодаря ти,много за бързия отговор :))) Готова съм и сега престоява в хладилника за утре :))Направих си повече от крема с които измазах торта,а за утре остава да я залея с шоколадов ганш и да я декорирам ,колкото мога няма да са като твоите Шедьоври ,но се надявам на вкус да съм я докарала ;):))) Хубава вечер и поздрави...:)))
ИзтриванеНа 160° за половин час блата беше на вода в средата. Направих дозата за форма с размер 26 см.Пекох още 30 мин на 180° блата се наду и разпука и въпреки това още не беше изпечен.Аз ли съм сгрешила нещо или има грешка в рецептата?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Кате! Грешка в рецептата няма, защото този блат го ползвам и за доста други торти и нямам оплаквания досега, а пък точно тази торта я напарвиха доста хора в последно време, както и друг блогър - Ваня Джорджевич. Може фурната да не ти пече равномерно или да не си разбила добре съставките така, че да им е било трудно да се изпекат равномерно.
ИзтриванеНадуването на блата се случва и винаги може да се изреже врхчето, но за такава смес да се пече един час на 160 и 180 градуса е доста трудно да не се изпече. Съжалявам, че не мога да помогна с нещо конкретно, просто не съм изпитвала този проблем. Може с несполучливия блат да направиш сладки топчета и поне няма да отиде на вятъра. Поздрави и усмивки!
Здравей Люси!Страхотни рецепти,много добре обяснени...Дъщеря ми имаше рожден ден преди няколко дни и понеже много харесва спондж боб квадратни кащи използвах тази рецепта и морската идея и станаа страхотноо...невероятно вкусна и никой не повярва,че аз съм я направила!Благодаря,че те има!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря от все сърце за толкова милите думи и отзив! Много ме зарадва. Поздрави и много много прегръдки!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Правиш прекрасни вкусотийки, които често приготвям за любимите хора. Въпросът ми е свързан с боята. Мога ли да ползвам на прах и трябва ли предварително да я разтваря в нещо.Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравей и благодаря за милите думи!Може да ползваш боя на прах, няма проблем. Може да разтвориш малко от нея в течната сметана в началото или просто да прибавяш малко по малко по време на разбиването :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей,Люси!Тортата изглежда невероятно и ще я пробвам за рождения ден на сина ми. Но тъй като ще правя две торти, едната ще е точно същата,а втората ще е с плодов вкус дали ще може да се направи блата без какао?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Няма да има проблем, може да пропуснеш какаото и да го замениш с още брашно или пък да го пропуснеш изцяло, но тогава блатът ще е по-влажен. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравей Люска!
ОтговорИзтриванеТази торта я направих лятото, стана уникално вкусна...,но тогава беше според сезона подходяща...Сега искм да я направя за рожденния ден на сина ми на 25 декември,и се чудя как да променя само външния вид,но и да остане основния вкус...
Поздравявам те!
Здравей, Плами! Ако имаш коледни бисквитки - звезди или пък просто малко портокали, мандарини, пръчки канела и анасон, пак ще стане нещо много красиво,като измажи тортата с бяла сметана, за да бъде като сняг :) Мисля, че ще стане много красиво с пресни плодове, ядки и ако имаш тематични сладки или бонбони - купчеки или домашни :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте, Люси!
ОтговорИзтриванеИзключително съм Ви благодарна за споделените рецепти, така открих новото си хоби :) Всичко,което правя от рецептите тук,се получава страхотно!
Много ме зарадваха димите ти, Непознат и много се радвам, че съм успяла да ви донеса много нови красиви емоции. Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Супер рецепта! Би ли ми дала идея за пропорции за ринг с размер 24 см? На теб имам повече доверие, отколкото на себе си...
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен. Доза и половина или двойна за по-сигурно, ако не си уверен/ а в правенето на половин смеси. Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЗдравейте! Прекрасна торта и мисля да я направя утре за рожден ден :) Може ли вместо белгийски шоколад да сложа готварски и в този случай трябва ли да увелича захарта?
ОтговорИзтриванеМоже да ползвате какъвто искате шоколад, аз не бих ползвала готварски, по-скоро обикновен млечен, тъй като често е той е по-скоро кувертюр.
ИзтриванеЛюси как да увелича продуктите за блата за размер 26 см?
ОтговорИзтриванеЗдравей ;) Направи двойна доза :)
ИзтриванеЗдравейте! Дали за крема може да се използва бял шоколад?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може, може би просто ще трябва да увеличите малко количеството на шоколада с около 100 г
Изтриване