петък, 25 август 2017 г.

Земели - бързи хлебчета / Semmel Rolls



Имам толкова неща да ви разказвам, а не знам от къде да започна. Тези дни сигурно ще има доста хаотични публикации, като във всяка ще ви занимавам с най-различни неща. Темите ще бъдат от: търсене на перфектната подочистачка за паркет ( надявам се с препоръки от вас), през рождени дни, болести, които ме налегнаха в последните дни ( да, множествено число, защото аз от малко не разбирам явно), една предстояща сватба на близки приятели, в която ще носим носии, още рождени дни, спукана тръба във входа, спукана гума ( на колата слава Богу), много нови идеи за хапване, някои стари идеи, но най-сетне сготвени и накрая няколко чудесни и бързи рецепти, които приготвям често и ги знам наизуст. Като днешните хлебчета например.
Земелчетата сигурно ги знаете най-вече като тези вкусни хлебчета, които купувате от големите вериги магазини - винаги топлички и мекички, а ако си ги направите у дома, ще се убедите, че са и още по-вкусни!



Така например, когато ми видя, че сме останали без хляб у дома, вместо да ходя до магазина, предпочитам да забъркам набързо тази рецепта. Докато се завъртя един-два пъти у дома и вече са втасали и готови за фурната :) 
Идеални са както за хамбургери, така и просто като питки за хапване към основното ястие, а пък ако останат- хапвате и за закуска на сандвичи. 


А ето и самата рецепта.
Необходими продукти:
За тестото:
500 г брашно класик София мел ( плюс още за доомесване)
1 пак. суха мая
270 мл хладка вода
3 с.л. олио/ зехтин
1 ч.л. захар
2 ч.л. сол

Още:
1 яйце
сусам

Рецептата е по-проста от песен на Сузанита. 
Слагаме всички съставки в купа ( моята е на миксера), правя кладенче и прибавям накрая водата. Замесвам меко, нелепнещо тесто, като прибавям още брашно и мазнина при необходимост. 


Яйцето е за намазване на хлебчетата преди печене - но може да решите да използвате само жълтъка или белтъка за целта, в зависимост колко наситен искате да е цвета на кората. В такъв случай може да добавите един от двата елемента в тестото или пък да пропусната и да ползватe цялото яйце за намазване.
Готовото тесто прехвърлям върху намаслена с олио купа и оставям на топло да втаса и да удвои обема си. Докато си пийна сутрешното кафе и вече е готово!


След като тестото втаса, изглежда ето така: 


Разделяме тестото на равни части, в зависимост от това колко големи искаме да бъдат хлебчетата.
Всяка част оформяме на топче, а след това приплескваме леко. Слагаме върху хартия за печене и правим шарка отгоре притискайки с нож/ шпатула на кръст или на звезда почти до края. 


Оставяме да втасат още малко, докато загряваме фурната на 190 градуса с обдухване.
Преди да пъхнем да се пекат, намазваме с размито с вода разбито яйце и поръсваме със сусам.


Печем докато получат хубав лъскав и златен цвят.
Ако и вие отделите няколко минути днес, довечера ще ви затрупват с комплименти на масата ;) 
Заслужава си да ги опитате! 


И така, оставям ви с аромата на прясно изпечен хляб, който трябва да се носи по спомен в главата ви вече и се захващам със следващата рецепта, а тя е....
ще научите скоро :) 
Усмивки и вкусни почивни дни! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


12 коментара:

  1. Чудесни,изкусителни,красиви и вкусни!Люси,Благодаря за вдъхновението,което всеки път предизвикваш в мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от все сърце за думите, Тодорка! Поздрви сърдечни!

      Изтриване
  2. Чудесна рецепта, както винаги. Много са вкусни.

    ОтговорИзтриване
  3. Здравейте, направих Вашите бързи хлебчета и станаха чудесни!Благодаря за лесната и хубава рецепта :) !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Дани :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Хм, да...следващия път, ако спуканата гума не е на колата...ще има повод за почерпка, хи,хи...

    ОтговорИзтриване
  5. Уникална рецепта, в момента цялата кухния ухае на добре изпечени хлебчета и бяха ометени от мъжа ми. Единствено отвътре станаха много меки, но отвътре са малко твърди. Как мога да променя това?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Предполагам, че си искала да кажеш, че отгоре са станали твърди, а отвътре меки? Може да ги задушиш с памучка кърпа и найлонова торба след изпичане, така ще омекнат изцяло. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Така и направих, но още при печенето станаха твърди и като ги извадих ги завих с кърпа и найлонова торбичка. Може би при самата смес, ако съм сложила повече брашно или по-малко мазнина?

      Изтриване
  6. Станаха страхотни! Благодаря аа рецептата. :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...