петък, 4 август 2017 г.

Торта "Морско дъно" / Seashore cake


Аааа, август! Месец изпълнен с рождени дни на любими хора и единият от които е на вашето Люси! Има доста време до тогава, но пък аз започвам с правенето на тортички отсега по две причини: първо, няма как да имаш кофти рожден ден, ако всеки ден е рожден ден  :), и второ, защото няма по-хубаво нещо от една вкусна сладурана, която да ви чака след работа ( за някой - жена, за други -торта, а за щастливците и двете :))
Днешната торта също бе по повод рожден ден и я направих за специален човек, който обожава бонбоните "Морско дъно". Аз самата не съм й фен, защото имам малка особеност и това е, че не обичам много сладък шоколад, а повечето белгийски бонбони са с точно такъв. Знам, обаче , че повечето хора си падат именно по този шоколадов вкус и съм сигурна, че тази тортичка ще им допадне на вкус и то много.


За разлика от вкуса, за който мога да гарантирам, украсата не се получи добре. Исках да направя страните на тортата с поша като вълни, които тъй като не бяха от маслен крем, а от сметана, не стояха фино, а й придаде  някаква обемност в долната част.
Това я накара да изглежда несъразмерна, макар да беше измазана добре. Да замажа положението, почнах да слагам разни неща, докато накрая трябваше да се спра. Понякога си казваш "по-зле няма как да стане", но ставаше. Това бе и причината да се наложи тортата да отлежи известно време в чернови, докато събера смелост и сили да я пусна.


Тази сутрин обаче си казах, рецептата е добра, украсата - не толкова, но dammit, заслужава си да споделям с вас и успехи и неуспехи в кухнята, а  сигурна съм, идеята като цяло не никак лоша и някои от вас ще я доразвие и направи още по-добре. Ако и вие имате лятно/ морско чедо у дома или просто обичате вкуса на сладкия шоколад и спомените за море, направете си това торте :)
Ето и необходимите продукти:
За блата:
4 яйца
200 г захар 
200 мл прясно мляко
200 мл олио
270 г брашно
30 г какао
1 пак, бакпулвер
1 ванилия


За крема: 
400 г маскарпоне
150 г пудра захар
200 мл течна сладкарска сметана
100 г млечен белгийски шоколад
150 ядки ( на вкус)

За сиропиране:
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. вода


Блата, който използвах за тази торта е стабилен и подходящ особено за торти, които ще носят тежест, като тези с фондан например. Виждала съм го в немски сайтове, но видях, че и  Ваня го е пускала. ( Тя е написала, че може млякото да се замени и с друга течност по желание, но само да не е газирана) 
Продуктите са за блат с размери 20 см в диаметър и такава форма използвах и аз.
За целта разбиваме яйцата със захарта на пухкав крем. 

                                  
В купа смесваме сухите съставки и разбъркваме добре с телена бъркала, за да се хомогенизират.


Започваме постепенно да прибавяме малко по-малко от течностите и от сухите съставки към яйчената смес, докато 


получим хубава, наситено шоколадова смес.
Изсипваме във формата, която е намаслена и застлана с хартия за печене и печем на 160 градуса за около половин час.

                    

Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след това изваждаме от формата. 
Както виждате той е доста висок и с лекота го разрязваме на три по-малки блата.



За крема. Загрявам 100 мл от сметаната на котлона, а в купа начупвам шоколада. Прибавям малко по-малко от сметаната, към шоколада и разбърквам, докато получа хубав ганаш. Оставям да се охлади.

                       

През това време, разбивам маскарпонето и пудрата захар на крем, а след това прибавям и охладения ганаш.
Сглобяване на тортата: Напоявам всеки блат от тортата с карамелен сироп, който приготвям от карамелизирана чаша захар, върху която изсипвам чаша вода. Оставям да покъкри, докато се разтвори карамела във водата.
Отгоре нанасям от шоколадовия крем и слагам едро начупени ядки. Смятам, че ядките придават това "хрупкаво" усещане за морско дъно, което си представяме :)


Останалата сметана разбивам на сняг ( добавям захар, ако е неподсладена) и няколко капки синя боя. Измазвам тортата с нея. ( Бележка: Ако използвате животинска сметана, може би ще ви трябва по-голямо количество, тъй като тя не бухва толкова)

                                                
За украсата използвах смлени бисквити за "пясък", също може да боядисате със златиста боя кристална захар или да нашарите бонбоните с нея, както направих аз. 

                            

Накрая се получи ето това! Явно вярно с всичко се свиква, защото не изглежда чак толкова зле вече.. :)
На рожденика пожелавам да бъде жив и здрав, да намери своето щастие под слънцето, да има много успехи в живота, а той да бъде винаги толкова сладък като тези бонбони и торта.!


На тези от вас, които имат също рождени дни скоро им пожелавам чудесен празник, а на останалите - едно вълнуващо и щастливо лято! 


До нови срещи, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


71 коментара:

  1. Люси,
    много красива морска торта.Сестра ми има този месец рожден ден и може да и спретна точно тази торта.Украсата е много красива, не е нужно всичко да е изпипано до съвършенство.Понякога точто тази небрежност създава естествена и непринудена красота.
    Поздрави и лека събота и неделя !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много за милите думи, Лени! Радвам се, че тортата се хареса толкова и явно си права - понякога малко се вглъбяваме в критичността си! Надявам се сестра ти да я хареса! Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  2. Не знам за вкуса на тортата, но украсата ми влиза в папка "Любими". Дори трошица бисквитка щеше да й е в повече! Чудесна е! Поздрави от морето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за милия коментар, Или! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  3. Люси, както винаги си невероятна! Каквото съм могла да направя от твоите десерти, се е харесвало на семейството ми.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мария! Това е много значима оценка! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  4. Люси, тортата иска тооолкова много работа, а ти си се справила перфектно, а и изглежда страхотно с това синьо :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти много, Марго! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Тортата изглежда невероятна и тъй като моята дъщеря е рожденничка скоро реших да я пробвам, надявам се че ще се справя тъй като това ще ми е първата торта :) Ако стане сполучлива ще приложа и снимков материал след рожденноят ден.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Стискам палци всичко да стане по вода :) оставам ан линия за въпроси, ако имаш нужда. Весел празник!

      Изтриване
  6. Страхотна торта! Люси, пясъкът направо ме разби! Съвсем като истински е, браво!

    ОтговорИзтриване
  7. Направих тортата за рождения ден на моят съпруг и веднага стана любима на цялото семейство! Благодаря ти Люси за страхотна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставените отзиви, Анонимен :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Скъпа Люси тортата изглежда изумително. Имам въпрос ако не открия маскарпоне мога ли да го заменя с друго? Важно ми е защото утре имам годишнина от сватбата и исках да я направя но не намирам маскарпоне. Благодаря за прекрасните рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен и благодаря :) Ако кремът не е с маскарпоне, може да го замениш изцяло с всякакъв друг любим - пудинг, сметанов, ганаш и каквото друг ти допадне :) Поздрави!

      Изтриване
  9. Здравейте! От къде купихте белгийския шоколад и колко струваше?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Не помня от къде го купих, но мисля, че има голям избор на хубави шоколадив в по-големите вериги магазини!

      Изтриване
  10. Благодаря ти и много целувки 😘

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте тортата ви е перфектна,но може ли да ми кажете от къде мога да си намеря белгийски шоколад :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Емилия :) не помня от къде го купих, но може да намерите в по-големите магазини или такива. Поздрави!

      Изтриване
  12. Здравейте, Люси! Правих тази невероятно вкусна торта за рождения си ден. Благодаря за това, че си я споделила с нас☺ Тъй като си писала, че блатовете са подходящи за торта с фондан, реших да ги използвам за торта на сина си, както и крема, тъй като е невероятно вкусен и ненагарчащо сладък. Ще правя торта гъба-къща, като ще я покривам с моделираща несъхнеща маса. Въпросът ми е с какво да измажа под масата - с крема или да отделя само от ганаша? Благодаря предварително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Весела! :) Благодаря ти за милите думи!Препоръчвам ти да използваш маслен крем, тъй като ганашът и кремът съдържат сметана и те не рагират добре на захарното покритие, но това е ако престои повече. В маслния крем също може да сложиш какао и да стане шоколадов ;) Поздрави!

      Изтриване
  13. Люси, направо си е страхотна тортата на външен вид, подкрепям Ели, че малко небрежност внася повече артистичност, чудна е!
    И нея ще запазя и тъй като морето е една от любимите ми теми - за мечтане, за почиване, за поезия и какво ли не, то няма да и се размине! Чудя се що не ми е хрумнала тази идея?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Радвам се, че идеята ти е допаднала! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  14. Страхотна торта ! Имам един въпрос Люси моята форма е с диаметър 25-26 см. Двойна доза трябва да направя нали така ? Чудя се само два бакпулвера ли трябва да използвам ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен :) аз слагам следните съставки за блат с размери 26-28 см диаметър. 6 яйца, 300 г захар, 2 ванилии, 300 мл течност ( негазирана) - мляко, сок и т.н, 300 мл олио, 390 г брашно, 60 г какао и пакетче и половина бакпулвер! Поздрави :)

      Изтриване
  15. Здравейте, Люси! винаги се възхищавам на творенията Ви! Адмирации!
    За четвъртък искам да приготвя тортата, но моята форма е по-голяма - 26 см. А и ще я правя за повече деца. Моля Ви за съвет с колко да увелича съставките за блата. И още едно въпросче - с какво мога да заменя ядките между блатовете според вас, защото има дечица алергични към ядки? Много Ви благодаря предварително! Велемира

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Погледнете предния коментар, в който съм написала пропорциите за по-голям блат. Ядките може да замените с натрошени вафлички, шоколадови капки или пък щом е за деца - парченца плод като банан например :) Поздрави :)

      Изтриване
    2. Много благодаря!

      Изтриване
  16. Здравейте!Възхищавам Ви се!Често се ядосвам на тъпи или заядливи въпроси и коментари,но сега и аз ще задам такъв!Мога ли днес да изпекат блата а утре да я сглобя?Благодаря и извинете!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, няма да има проблем :) Поздрави сърдечни и усмивки!

      Изтриване
  17. Blagodarq mnogo za ideqta az sashto shte q napravq za moqta princesa,koqto napravi 26 godini i obicha mnogo moreto i e slanchevo avgustovsko momiche...hubav den

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря! Надявам се и на нея да й хареса! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Направих я за рождения си ден и стана супер вкусна и ефектна, двойна доза с намалено количество олио. Блатът наистина е много стабилен и отрязаното парче е перфектно. Украсата стана бързо и ефектно. Благодаря ти и успехи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за оставените отзиви, Анонимен. Много се радвам,че рецептата се е харесала и тортата е станал хубава! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  19. Здравейте!! Аз в момента я правя... е почти приключих и ароматите които се носят в кухнята са невероятни утре ще споделя впечатления за вкуса... П.С И аз я правя за рожденник, който ми е много близък така че ще и се насладят и аз.. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дими, ще се радвам да се хареса и на рожденика и на теб :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  20. Здравей, Люси, един "глупав" :-) въпрос, но какви бисквити си използвала за пясъка, ако помниш.Блатодаря ти предварително и блога ти е невероятен.
    Поздрави, Влади!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти, Влади! не помня дали бяха бели "Закуска" или имах просто останали няколко бискивтики от рода на petit beurre. Това мога да подскажа само по памет, за съжаление :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Здравейте, мога ли тази торта да я направя на 2 етажа, ще издържи ли след като е сиропирана. Благодаря

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей! :) Зависи колко силно я сиропираш - ако е малко, ще издържи, но аз винаги се презастраховам, като слагам подпори за такива торти на два етажа, тогава няма да има за какво да се притесняваш дори да е много сочна :)

      Изтриване
  22. Още когато публикува рецептата реших, че това ще е тортата за рождения ден на моята дъщеря. Стана чудесна. Всички я харесаха много. Аз добавих малко кокос в крема и карамелизиран кокос в украсата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря много за оставените отзиви, Дани :) радвам се, че ви е харесала! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  23. Здравейте,
    какви ядки сте използвала вие за тортата и трябва да ли да са печени?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Всичко е въпрос на предпочитание във вкуса. Печените ядки дразнят по-малко, тъй като има хора, които имат лека алергия от суровите, но пък суровите са по-полезни :) Аз ползвах миск от ядки, така, че може да се спрете на просто такива, каквито харесвате. Поздрави ;)

      Изтриване
  24. Здравей,Люси :)Изглежда невероятно ,както Всички други твои рецепти :) Изпробвала съм доста от тях и в къщи всички остават с широко,отворена уста :))), за което ти Благодаря от сърце <3 <3 Спрях се на тази торта и реших да я направя за един специален ден за мен рождения ден на другото ми Аз моята,любима сестра... :))) :) Само имам един въпрос,може ли тортата да се измаже с крема които е между блатовете и после да се залее с шоколадов ганш или с някакъв друг крем(извинявам се за глупавия въпрос,но искам да я изненадам приятно и с перфектната торта :))) Благодаря ,сърдечни поздрави и хубав ден.. :) Надя :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Надя и благодаря за така милите думи! <3
      Не зная дали кремът ще ти стигне и ако сложиш по-големи ядки, не е подходящ за измазване отвън, но ако си заделиш малко за отвън, няма проблем. Може да си го направиш и с шоколадов ганаш след това ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
    2. Здравей ,Люси и Благодаря ти,много за бързия отговор :))) Готова съм и сега престоява в хладилника за утре :))Направих си повече от крема с които измазах торта,а за утре остава да я залея с шоколадов ганш и да я декорирам ,колкото мога няма да са като твоите Шедьоври ,но се надявам на вкус да съм я докарала ;):))) Хубава вечер и поздрави...:)))

      Изтриване
  25. На 160° за половин час блата беше на вода в средата. Направих дозата за форма с размер 26 см.Пекох още 30 мин на 180° блата се наду и разпука и въпреки това още не беше изпечен.Аз ли съм сгрешила нещо или има грешка в рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Кате! Грешка в рецептата няма, защото този блат го ползвам и за доста други торти и нямам оплаквания досега, а пък точно тази торта я напарвиха доста хора в последно време, както и друг блогър - Ваня Джорджевич. Може фурната да не ти пече равномерно или да не си разбила добре съставките така, че да им е било трудно да се изпекат равномерно.
      Надуването на блата се случва и винаги може да се изреже врхчето, но за такава смес да се пече един час на 160 и 180 градуса е доста трудно да не се изпече. Съжалявам, че не мога да помогна с нещо конкретно, просто не съм изпитвала този проблем. Може с несполучливия блат да направиш сладки топчета и поне няма да отиде на вятъра. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  26. Здравей Люси!Страхотни рецепти,много добре обяснени...Дъщеря ми имаше рожден ден преди няколко дни и понеже много харесва спондж боб квадратни кащи използвах тази рецепта и морската идея и станаа страхотноо...невероятно вкусна и никой не повярва,че аз съм я направила!Благодаря,че те има!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря от все сърце за толкова милите думи и отзив! Много ме зарадва. Поздрави и много много прегръдки!

      Изтриване
  27. Здравей, Люси! Правиш прекрасни вкусотийки, които често приготвям за любимите хора. Въпросът ми е свързан с боята. Мога ли да ползвам на прах и трябва ли предварително да я разтваря в нещо.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и благодаря за милите думи!Може да ползваш боя на прах, няма проблем. Може да разтвориш малко от нея в течната сметана в началото или просто да прибавяш малко по малко по време на разбиването :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  28. Здравей,Люси!Тортата изглежда невероятно и ще я пробвам за рождения ден на сина ми. Но тъй като ще правя две торти, едната ще е точно същата,а втората ще е с плодов вкус дали ще може да се направи блата без какао?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Няма да има проблем, може да пропуснеш какаото и да го замениш с още брашно или пък да го пропуснеш изцяло, но тогава блатът ще е по-влажен. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  29. Здравей Люска!
    Тази торта я направих лятото, стана уникално вкусна...,но тогава беше според сезона подходяща...Сега искм да я направя за рожденния ден на сина ми на 25 декември,и се чудя как да променя само външния вид,но и да остане основния вкус...
    Поздравявам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Плами! Ако имаш коледни бисквитки - звезди или пък просто малко портокали, мандарини, пръчки канела и анасон, пак ще стане нещо много красиво,като измажи тортата с бяла сметана, за да бъде като сняг :) Мисля, че ще стане много красиво с пресни плодове, ядки и ако имаш тематични сладки или бонбони - купчеки или домашни :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  30. Здравейте, Люси!
    Изключително съм Ви благодарна за споделените рецепти, така открих новото си хоби :) Всичко,което правя от рецептите тук,се получава страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ме зарадваха димите ти, Непознат и много се радвам, че съм успяла да ви донеса много нови красиви емоции. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  31. Здравей, Люси! Супер рецепта! Би ли ми дала идея за пропорции за ринг с размер 24 см? На теб имам повече доверие, отколкото на себе си...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен. Доза и половина или двойна за по-сигурно, ако не си уверен/ а в правенето на половин смеси. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  32. Здравейте! Прекрасна торта и мисля да я направя утре за рожден ден :) Може ли вместо белгийски шоколад да сложа готварски и в този случай трябва ли да увелича захарта?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може да ползвате какъвто искате шоколад, аз не бих ползвала готварски, по-скоро обикновен млечен, тъй като често е той е по-скоро кувертюр.

      Изтриване
  33. Люси как да увелича продуктите за блата за размер 26 см?

    ОтговорИзтриване
  34. Здравейте! Дали за крема може да се използва бял шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може, може би просто ще трябва да увеличите малко количеството на шоколада с около 100 г

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...