понеделник, 31 юли 2017 г.

Свинско с барбекю сос на фурна / BBQ Pulled pork


Много пъти съм ви казвала, че не мога да ям едно и също ястие два дена подред. Е, днешното явно наистина е специално, защото си го хапвах цели три дни и всеки ден ми беше еднакво вкусно. А като кажа вкусно, считайте сууупер вкусно. Често правя месо на конци, като обикновено това или  свинско с лимон и сол или моята чудесна рецепта за свинско с бира (рецепта тук).
Този път обаче, вдъхновена от нови запознанства и невероятната ми жажда да хапване на ястия от южняшката кухня през лятото, реших да направя вариант за свинско-барбекю, минус барбекюто като оборудване.
Става въпрос по-скоро за типичния опушено-сладникав вкус и комбинирането на соса и подправките за месото.


Реших, че тази рецепта ще бъде идеална за вас не само защото и ви е като мен може да си я хапвате следващите дни ( която я прави чудесна рецепта за през работната седмица), а и защото се спрях на вариант, който ще ви спести доста грижи по приготвянето на домашния сос барбекю. Обещавам ви,че някои ден ще ви споделя и тази рецепта, но за да ви спечеля по-бързо на моя страна, реших да използвам готов.
На пазара има много сосове, като качеството им обикновено се ориентира от цената, но попаднах на този сос в Кауфланд за цена от около 6 лв. Според мен беше наистина много свежо попадение и бях очарова на от вкуса му. Вие разбира се може да използвате и друга марка :)

 

Месото може да си го хапвате и така или да си направите класически бургери, като според мен вкуса има се допълва най-вече не от типичните домати и краставици , а любимата ми лятна, тексаска салата от зеле и моркови. При интерес от ваша страна, ще взема да ви споделя и рецептата за нея :) 


Няма повече да се бавя, защото сигурно искате да знаете, как да си приготвите тази вкусотия и аз някак няма да ви спра. Ето и необходимите продукти:
Около 1 кг свинско месо ( бут, плешка)
1/2 ч.ч. барбекю сос
Подправки за месото:
В купа смесваме: галета, млян черен пипер, червен пипер, кайенски пипер, чесън на прах, кимион, чили, сол.

Измивам месото и го мариноваме с 2-3 с.л. от соса, като го намазваме добре. 

                       

Оставям го в хладилника за няколко часа или най-добре за през нощта.


На следващия ден го изваждам и втривам хубаво  подправките. Слагам го в подходящ съд ( аз ползвах кръгла йена) и поливам чаша и половина вода. Пускам фурната на максимум и пека, докато водата заври. След това намалявам на 150 градуса и пека още 4-5 часа. Може да намалите температурата още и да печете за през нощта, като е добре съдът да е плътно затворен. Аз го увивам с пласт алуминиево фолио, което да задържа топлината и същевременно не позволява месото да прегори отгоре.


Готовото месо е меко като масло и се разпада при един допир на вилицата. Още топло го намазвам още веднъж със сос барбекю и раздърпвам на парчета.


Ако имате slow cooker може да приготвите ястието в него, но предпочитам да дам рецептата приложима за всички кухни :) 


Няма такава вкусотия казвам ви......


И тъй като месото бе някак пренебрегнато от мен напоследък, ще се опитам да ви се реванширам в следващите месеци с повече месни рецепти. А за сега - ви оставям с тези апетитни кадри и надявам се желанието да си ги направите и вие :)
Усмихната седмица, приятели!


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като
споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


18 коментара:

  1. Мале, че и на бургер си ми го спретнала! Много си лоша, да знаеш. Преди малко хапвах, сега пак ще се въртя около хладилника.
    Ще погледна за това сосче. Само веднъж правих домашен и се получи доста вкусен, но щом споделяш за този сос, ще си купя и пробвам на бавно печене месцето.
    И аз така много го харесвам, на конци и при допир да се разпада.

    Хубава седмица, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Сигурна съм, че ще направиш голяма вкусоия - ненадмината фурия си с месото! Прегръдки!

      Изтриване
  2. Е, Люска, тия гледки по вечеря никак не са добри, да знаеш:). Неустоимо! Поздрави, с пожелания за прекрасен август!

    ОтговорИзтриване
  3. А да попитам този кейенски пипер от къде може да се купи или може ли да се замени с друга подправка?Благодаря.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Ева :) Има го почти навсякъде, но в големи вериги магазини със сигурсност има поне дватри-четири вида червен пипер :)

      Изтриване
  4. Мнооого вкусно се получи ... Благодаря и аз Люси за вкусната рецепта! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за сладкия коментар, Светле :) Усмивки!

      Изтриване
  5. Гадна си...:)))На работа съм, не мога да изляза, а нямам и троха нещо за хапване...а и къде ти в обедната почивка да търся такава вкусотия.
    Неустоимо просто, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка :) и извинявай :) Прегръдки!

      Изтриване
  6. Много вкусно изглежда,сега ште го праея и аз.но не намерих този пипер има ли проблем да се направи без него?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, не разбирам за кой пипер говорите? Подправките може да са по-желание, но ви трябва барбекю сос, дори да не е на тази марка. Поздрави!

      Изтриване
  7. Здравейте!
    Не разбрах само кое увивате във фолио - йената или самото месо? И втори въпрос - понеже правя по-малко количество месо - водата трябва да покрие месото ли? Благодаря Ви! <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Елена! Покривам плътно самия съд в който се пече, но наистина трябва да е много добре запечатено, за да може да се задуши. Водата може е до средата на месото някъде, не е нужно чак да го покрива. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. Здравейте, решила съм да пробвам да приготвя рецептата в slow cooker. Чудя се какво количество вода да сложа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Крситин. Честно казано не съм готвила с този уред и не знам как да кажа със сигурност, но накъде до около средата на месото може би, за ад може да си къкри в него, но не и да е прекалено много.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...