Знам, че ви обещах да ви помогна да се вталите за лятото ( не е вярно) и наистина се опитах ( отново тотална лъжа:)), но ето че осъзнах, че колкото и зелена салата да изпаса и да се опитам да наблегна на здравословни храни, нищо няма да ми донесе толкова радост колкото от готвенето на всякакви вкусотии, включая торти, пити, хлябове, бут от бронтозавър и т.н.
Не казвам, че здравословното не може да бъде вкусно, but come on! Мислите ли, че нещо безглутеново, безахарно, безсолно, диетично и полезно може да изглежда ето така. Толкова пухкаво и ароматно, че ми иде да си завра лицето в тази невероятна питка с нектaрини.
Лятото винаги използвам възможността да
правя повече плодови десерти, но ако трябва да сме честни, сладките пити с
плодове са също толкова примамливи. Тази особено много ми хареса, защото ароматът
на тестото е точно като на козунак, а начина за приготвяне е в пъти по-лесен.
Вие може да направите питата и с други плодове, като вярвам, че ще се получи
също толкова вкусно, а ето как става:
Необходими продукти:
Около 500 г брашно София мел Класик
100 мл прясно мляко
1/3 ч.ч. захар
30 г прясна мая
150 мл айран
2 яйца
30 мл олио
ванилена захар с вкус на лимон
щипка сол
Още:
ванилена захар
1 яйце за намазване
5-6 нектарини
Затопляме млякото леко, разтваряме лъжица
захар и прибавяме маята. Разбъркваме и оставям да шупне. През това време в купа
пресяваме брашното.
Прибавяме солта и правим кладенче. Изсипваме
в него маята, а след това и останалите съставки. Забъркваме меко, нелепнещо
тесто, като добавяме още малко мазнина или брашно при необходимост. Поставяме в
намаслена с олио купа и оставяме да втаса, докато удвои обема си.
Подготвяме плодовете като измиваме и нарязваме на резенчета.
Овкусяваме с ванилената захар и разбъркваме добре.
Готовото тесто разточваме на лист и изрязваме кръгове с помощта на чаша. Кръгчетата са около 9-10 см в диаметър.
Поставяме резенче от нектарината във всяко и затваряме като мида. Редим ги в кръг в тавичка с диаметър 22 см.
С останалото тесто украсяваме по желание и оставяме да втаса за около 25-30 минути. Преди печене намазваме с разбито яйце.
Печем в предварително загрята фурна на 170 градуса, като след като се позапече отгоре, покриваме с фолио, за да не прегори - все пак се надига доста ;)
Уханието е точно на козунак, примесено с невероятния, летен аромат на нектарини, а отгоре поръсваме с нежен пласт пудра захар.
Опитайте и няма да съжалявате!
А ако вътрешния глас започне да тормози за калории, набутайте му едно парче в устата да мълчи и му кажете:
До сладки срещи, приятели!
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Люси,
ОтговорИзтриванезапазвам си рецептата на тази пита с нектарини за приготвяне при повод.Много е красива, атрактивна и сравнително лесна за приготвяне.
Поздрави и весело и прохладно лято !
Благодаря ти, Лени! наистина е много вкусна и ароматна! Ще се радвам да ти хареса :)
ИзтриванеМного интересна идея и оформяне, Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе <3
Изтриване