вторник, 10 януари 2017 г.

Свинско с праз на сач / Pork and leeks in a clay pot ( sach)


За много години, приятели!
Ето, че и аз успях да се надигна от коледно-новогодишните софри, да хвана самолета, въпреки риска да ме таксуват за втора седалка и да се прибера отново у дома.  Докато отказвах с охота предложената ми в самолета храна, премисляйки как точно ще почна следпразничната си диета и спортен режим, въобще не си давах сметка, че ще кацна в Чукотка или по-точно България, но на същите градуси.

Северните температури спадаха най-много до нулата и докато пъшках от жега в шубата , оплаквайки се от натрупаните коледни килца, щом се прибрах в България оцених, че можех да се запася с още. Какво е малко свръхбагаж все пак?

Казвам ви, веднага щом преминах през вратите на летището ме лъхна такъв леден въздух в синусите, че замръзнах като Хан Соло за секунди. Е, не го очаквах! Сняг - да, непочистени пътища - разбира се, но минус 20 на празен и трезвен стомах си е направо животозастрашаващо :)



Ето защо, щом се прибрах у дома реших, че трябва да хапна най-доброто за сезона - свинско с праз и разбира се, чаша червено вино. и защото така и така съм затрупана от преспи сняг и не бързам за никъде, реших, че ще се поглезя и ще си го направя на сач. Не, че това ще удължи времето за готвене, тъй като аз се изхитрих и ползвах жокер :)
Затова пък е несравнимо усещането да боцваш от все още църкащото на плочата месо, топейки залъчета хляб в ароматната мазнинка и пийвайки от червената течност. 
Ако идеята ви допада, извадете забутания в дъното на шкафа сач и го стоплете в студеното време :) 



Но ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
Около 500 г свинско месо ( аз използвах врат) 
4-5 големи стръка праз
олио
сол на вкус

Започваме  като си подготвяме сача. За целта го намасляваме хубаво с мас или олио или и двете. Слагам го в студена фурна и го пускам на 200 градуса да се затопля заедно със съда. Така това ще стане постепенно и няма да има опасност глината да се пукне от горещината.


През това време нарязваме месото на мръвки, като аз се спирам на свинско от врат, тъй като ми харесва да бъде по-щарено и да има мазнинка.



Запържвам месото в дълбок тиган за кратко в малко олио, тъй като ще си пусне мазнина,


а през това време нарязвам праз на колелца. Той изглежда обемен, но при пърженето се стопява, така че не го пестете. И все пак, не прекалявайте да не стане праз със свинско :)


Прибавяме го към месото и запържваме докато праза омекне и слегне. осоляваме на вкус.


Прехвърляме върху вече горещия сач и допичаме във фурмата като периодично разбъркваме. Тъй като сме обработили ястието до половината не отнема много време, но най-хубавата част, хващането на коричка по месото, запичането на праза и цвърченето на ухайната мазнинка, става именно в сача.



Не мога да ви опиша с каква наслада се хапва тази чудесия! Какво друго ни трябва в това студено време ?! 
И преди да ви оставя да измислите маршрута до близката месарница и къде сте прибрали сача у дома, искам да ви пожелая една още по-щастлива нова година. 
Във всяка година има добри и лоши моменти, както във всеки живот, но ако се научим да ценим добрите, никога няма да имаме лоши години.
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

25 коментара:

  1. За много години Люси ! Честита и мирна, здрава и благотворна Нова 2017 година !
    Чудесно сгряващо ястие поставя началото на тази година и аз ти пожелавам още много рецепти да ни представиш и да ни радваш.Е, студ е сега, но точно този момент е подходящ за твоето ястие.Аз бих добавила и малко зелева чорба при задушаването на месото и праза.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря и за много години и от мен, Лени! Богата, щастлива и много успешна година пред всички нас. Поздрави от сърце!

      Изтриване
  2. Ех, Люси, направо ме довърши с тази гледка...!!!
    Много точно позна, че сачът ми е някъде забутан в шкафа, даже хич не знам в кой шкаф :D Но рецептата е толкова примамлива, че май е време да го открия.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Илианка :) Така и при мен, затова ги знам тези работи. Но зимата все по-често го вадя и се оказа въобще не лош избор да си имам у дома. Прегръдки и успешна нова година, мила!

      Изтриване
    2. Щастлива и успешна година, Люси!

      Изтриване
  3. Винаги съм се притеснявала да използвам сач, но от тази рецепта много се запалих. Само едно се чудя, когато се сложат във фурната месото и праза не пръска ли много мазнина?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен, Има малко пръскане, няма да отрека, но не е повече от обикновено според мен. за мен даже е по-добре да е във фурната, отколкото на котлон. Поздрави и усмихната седмица!

      Изтриване
  4. За много години, Люси!
    Здрава и много щастлива нека бъде Новата година!
    Чудесно започване на следновогодишната трапеза :)
    Топли и сърдечни прегръдки, момиче хубаво!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!
      Красива, успешна и щастлива година и пред теб!
      Прегръдки най-сърдечни!

      Изтриване
  5. Честита Нова Година Люси! Винаги е удоволствие да видим какво си "замислила" :D Рецептата е супер, особено за празобичаащите! ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Маргарита :) Щастлива нова година и на теб! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Добре си си дошла у дома, Люска. Ледено или не, у дома си е най-хубаво!

    Но пък гозбата ти е така сгряваща душата! Истинско българско ухание! Браво, мило момиче!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йолинка! Така е - друго си е у дома!
      Поздрави най-сърдечни!

      Изтриване
  7. Люси, здравей! Имам два въпроса итносно тази вкусо българско ястие! 1. Месото не остава ли сухо след изпичане? Правила съм няколко пъти месо със зеленчуци на сач и ми стана сухо месото! 2. Държили се месото в марината и само със сол ли е подправено? Благодаря!


    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди! не го държа в марината. ползвам врат, за да има мазнинка и не става сухо. Освен това, го приготвям на тигана в началото и запичам за кратко във фурната. Не става сухо. Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  8. За много години, Люси! Живи и здрави да сме! Това е яденето, да знаеш!:) Българските зимни ястия са изключително питателни. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За много години, Кате! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Направих я! Не обичам праз, но я направих на съпруга ми и така изкусително ми замириса, че и аз хапнах! Страшно вкусно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Анонимен :) Ех, такива отзиви най-обичам. И аз не ядях праз преди време, но тук направо човек и глинен сач ще прояде ;)

      Изтриване
  10. Много обичам месце с праз:)), а на сач, още по-добре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Почерпи се тогава, Веселка :) Много поздрави, мила!

      Изтриване
  11. Вие сте уникална! Готвя постоянно от вашите рецепти!!! Бъдете здрава! :*

    ОтговорИзтриване
  12. Здрасти, Люси! Решила съм утре да сготвя тази вкусотия. Но искам да попитам - празът 4-5 стръка не е ли много? Моето месо е около килограм, това означава, че трябва да сложа 10 стръка праз. Страшно много ми се струват.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Елена :) Празът се стопява доста и накрая не остава нищо от него, а пък аз обичам да има повече праз, а да не е само месо. Ти може да го намалиш ако искаш, пък и все пак си завиви колко големи са стръковете :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...