петък, 15 юли 2016 г.

Торта без печене с халва и шоколад / Easy no-bake mascarponе and halva cake


Лято е и тук в западна България вчера ни удариха 44 градуса. Чудничко! Последният ми опит да си сготвя нещо в печката беше преди дни и бързо осъзнах, че съм допуснала колосална грешка. Минути след като пуснах фурната, се почувствах сякаш съм отворила изчезналия кивот и лицето ми се топи. Казах си, че просто ще мина на суровоядство и биропийство, докато температурите не се осъзнаят и не станат човешки. 

























Да, ама не може блогът да страда от липса на десерти заради моя летен мързел, затова се поразрових в архива и попаднах на идеалната рецепта за сезона. Става въпрос за една невероятно вкусна, интересна, лесна торта БЕЗ ПЕЧЕНЕ, която измислих някъде през зимата, но така и не сколасах да я пусна досега. Ето, че дойде този момент да я споделя с вас, тъй като е наистина чудесна рецепта, която ще ви очарова с богатия си вкус от маскарпоне, шоколад и халва...оооо, да!   


Тортатa е изключително мекичка, затова може да я поднесете както на парчета тип паста, така и под формата на топки, както неведнъж съм ви представяла подобен сорт крехки десерти. Освен, че е много ефектно като представяне, какво по-подходящо за сезона на сладоледа ;) 


Но без повече словесно-гастрономическо съблазняване, ето и необходмите продукти:
1 пак. бисквити Petit Beurre
250 г маскарпоне
100 г тахан халва
100 г млечен шоколад
250 мл сладкарска сметана за разбиване
компот/ мляко за бисквитите
какао за поръсване на тортата

Започвам с приготвянето на млечния шоколадов ганаш, като за целта загрявам 100 мл от сметаната на котлона до точка на кипене, дърпам от огъня и прибавям шоколада.

                        

Започвам да бъркам, докато шоколадът се разтопи напълно и се получи шоколадов сос.



През това време в миксера разбивам останалата сметана на сняг. Ако не е сладкарска сметана, просто прибавете някоя друга лъжичка пудра захар на вкус. След това разбийте маскарпонето с нарязаната на парчета халва. 



Прибавете и битата сметана след това, за да може да се запази въздушността на крема.


Сглобяване на тортата: Аз използвах тавичка с размери на дъното 16 х 22 см, като на ред се събираха по 15 бисквити. Предварително ги потапям в малко сок от компот или пък леко затоплено прясно мляко. Овалват се буквално за секунди.


След това слагам половината от крема с халва и отново нареждам пласт бисквити. 


След това разпределям около половината от шоколадовия ганаш, който все още е течен, но леко поохладен.


Нареждам още един пласт бисквити, след това още един пласт от крема и завършвам отново с ред бисквити. Завършвам с остатъка от ганаша. Пъхам в хладилника да се охлади и стегне.


Готовата торта поръсвам с какао и сервираме с кафе:


За цялата торта ми отидоха общо 60 броя бисквити, но тъй като не помня пакета, който ползвах дали бе единичен или двоен, не мога да кажа с точност грамажа. Вярвам обаче, че мога да ви ориентирам и по този начин, спрямо зададените размери на съда. Вие може да направите тортата и в кръгла форма по желание. 


И така, след като сме в края на работната седмица, а навън времето предполага леко захлаждане, аз се надявам да намерите сили и да опитате това лесно торте, което става за около 20 минути, но пък 


ще ви подсигури вкусен, изстуден десерт за двата почивни дни пред нас. Усмихнато и прохладно лято, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!

44 коментара:

  1. Колко гр. са тези бисквити?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Написала съм в публикацията, че за моят размер тавичка ползвах общо 60 броя бисквити, тъй като мисля, че пакета, който имах беше голям ( двоен) и не помня точно грамажа му.

      Изтриване
  2. Здравей Луси......тортата е прекрасна и със сигурност толкова вкукна, но искам да попитам - каква е халвата ? Тахан.....или някаква друга ? Благодаря !!! Пожелавам ти да продължаваш все така да твориш невероятни вкусотии и да радваш твоите последователи :) :) :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря за милите пожелания и думи! Да, ползвах тахан халва и го допълних в описанието! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  3. Отново неустоимо изкушение, Люси,
    прекрасен студен летен десерт с чудесен вкус, а и халва обичам...
    Идея, снимки и представяне - страхотни, но ти го знаеш.
    Поздрави за теб и усмихнато лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди!
      Черпя те с едно голямо парче, пък да му поседнем и на приказка!
      Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Браво, ще се пробва още утре!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси,
    както винаги представяш интересни торти.Е, торта с халва не съм правила, затова си записвам тази много лесна и бърза рецепта за торта.Чудесна е сервирана и в двата варианта.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, лени! Наистина е много бърза и лесна за приготвяне! Да ви е сладко! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  6. Изключително оригинална и несъмнено много вкусна!Ненапразно гласувах за победата в сектор"Торти".Люси,искам да ти пусна една идея,ако имаш желание да я пробваш.Преди много години(30)помагах на приятелка в направата на торта за юбилея на баща и(известен фармаколог,който преподаваше в Щатите и беше адски капризен).Тя разтопи на водна баня 1 кутия хубав локум-тогава оня,с орехите и го прибави към шоколадовия ганаш.Предполагам,че се получава нещо като "Шоколадов романс"-сигурно се постига нуга-ефекта.В София се предлага само в Симеоново в сладк."Романс",но крият рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ели, много ми допада твоята идея и обезателно ще го опитам - обещавам! Благодаря ти, че я сподели с мен :) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  7. Изглежда чудесно и със сигурност ще бъде направена!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. 44 градуса? На директно слънце вероятно...
    Тортата звучи вкусно!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси,тортата е страхотна. Мисля в най скоро време да я направя,редовно следя блога ти и всичките ти творения са невероятни.Поздравления за това.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Наталия! Надявам се да ти хареса тората ;) Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  10. Здравейте отново,извинявам се че използвам това място за питането си..преди време гледах в този блог снимки от един фестивал на който сте присъствали нещо подобно на comic con опитах се да ги намеря в по стари публикации но не успях ..много ми се иска да ги покажа на приятеля ми който е голям фен на warcraft :-)ще се радвам ако не сте изтрили публикацията да ми дадете линк към нея..
    Елена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Елена! Снимките можеш да видиш в рецептата за торта "Фереро Роше" Поздрави :)

      Изтриване
  11. Люси, коментарът ми/ моят и на гостите ми/ за тази чудесия е УАУ!!!Страхотна вкусотия, която се приготвя супер лесно! От сърце ти благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, благодаря и аз за оставените отзиви! радвам се, че ви е харесала. Вече няколко човека ми писаха, че са я приготвили и са очаровани! Много се радвам! Поздрави на всички у дома!

      Изтриване
  12. Люси, прекрасна рецепта. Всички, които у дома не ядат бисквитена торта...вече я обожават 😏

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Цвети! Наистина е много различна, но пък и толкова лесна за правене :) Поздрави!

      Изтриване
  13. Благодаря за рецептата!Направих я двойна доза.Много лесна и много вкусна!Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, че остави отзивите си, Милена! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  14. Ох, знаех си аз, че не една и две вкусни рецепти ме чакат тук!
    ЧЧудничко!

    ОтговорИзтриване
  15. Интересна рецепта, ще я пробвам задължително!

    ОтговорИзтриване
  16. Наистина е много вкусна тортата-лека и кадифено мека. Благодаря за рецептата.

    ОтговорИзтриване
  17. Купила съм продуктите и ще я правя! Преди няколко седмици направих бисквитената с домашния крем с карамел от друг пост (не й помня точното име), но всички мнооого я харесаха. Но как да не се "зарибирш" при това прекрасно оформление на изкушаващите храни и десерти!

    Поздрави!
    Галина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за милите думи, Галина! Сърдечни поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Lussi, тортата е божествена. Вече два пъти я правя за гости и всички си облизаха пръстите! Благодаря за идеята! Аз обожавам халва, но никога не би ми дошла идея да я включа в рецепта. А в комбинация с Маскарпонето..уаууу

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, Вики :) Поздрави сърдечни и благодаря за оставения коментар!

      Изтриване
  19. За пореден път "забих" гостите с тази неповторима торта ☺ Само да кажа че вместо маскарпоне сложих крема сирене и никак не отстъпва по вкус 😉

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Тони! Да, и аз го сменям понякога в рецептите :) Усмивки!

      Изтриване
  20. Хем лесна, хем много вкусна! 3-годишната ми дъщеря си изяде парчето за нула време, а по принцип не е много по тортите! То се е видяло, ще се прави пак ;) Благодаря за рецептата, Люси! Успех и дано да ни радваш все така с оригиналните си презентации!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря от сърце, Бранка! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  21. Дали би се получило ако поръся между "блатовете" ситно смлени орехи?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това вече е въпрос на вкус, но няма да навреди :) Поздрави!

      Изтриване
  22. От известно време се каня да я направя, най-накрая намерих време. Стана страхотна! Всеки, който я опита остана очарован, чудесна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам :) Благодаря, че ми написахте отзива си :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...