понеделник, 25 юли 2016 г.

Пържен ориз по ямайски / Pineapple Fried Rice


Ако времето ви за почивка е малко тази година (то винаги е малко, ама какво да се прави), не пропускайте възможността да си удължите ваканционното настроение с малко летни, екзотични и вкусни вечери, които няма да ви отнемат много време. Днес искам да ви предложа една много любима рецепта за пържен ориз по ямайски, който е богат на вкусове и аромати и определено ще ви върви добре в гарнитура с любима напитка :) 


Когато и да приготвя такива ястия у дома, винаги имам предвид традиционалистите, които рядко се доверяват на друго освен типичните български вкусови комбинации. През последните години обаче бележа голям напредък, защото започнаха да хапват все по-често тези странни на вид комбинации. В днешната рецепта може да усетите такава експлозия от вкусове, че определено ще ви се прииска да дадете малък таймаут на българското пиле с ориз. :)


Но без повече да отлагам, денят си върви, а вечерята няма да се приготви сама. Ето и рецептата: 
Необходими продукти:*
1 ч.ч. ориз 
1 бр. ананас
2 бр. яйца
1/4 ч.ч. пресен лук
1 ч.л. накълцан чесън
1/2 ч.ч. домати на кубчета
2 бр. люти чушки (може и лют пипер на люспи) 
1/4 ч.ч. ядки (фъстъци, кашу)
1бр. лайм
сос от стриди
соев сос
сол/ черен пипер
олио за пържене
краставица за декориране

*ако желаете да направите вариант с месо - изберете пилешко, скариди или няколко резена хубав бекон


Започвам като сварявам ориза. (Можете да ползвате и стар ориз) Аз си избрах този ориз - баланс, който e много вкусен и идеален за такива рецепти. Измивам го добре под течаща вода, като моят метод е да оставя водата да тече на тънка струйка в купата, 

              

докато се избистри напълно, ето така:


Оставям ориза да се свари, а през това време си подготвям останалите продукти. Нарязвам доматите на кубчета, както и нарязвам ананаса по дължина. Издълбавам внимателно, като оформям две купички за сервиране по този начин, а вътрешността нарязвам на кубчета. 


Накълцвам на ситно чесъна, лука и чушките - на средни парчета. Аз използвах червени сладки чушки и лют пипер, тъй като нямах люти чушки. 


Нарязах и три ленти сурово-сушено месо, което бе добре осолено и придава наистина чудесен вкус, след като се запържи. Вие обаче може да ползвате и пилешки гърди или пък скариди. Накрая си подготвям под ръка и ядките, като аз избрах обикновени печени фъстъци.

                   

Последната ни подготовка е да си приготвим две яйца в купичка, които леко разбиваме с вилица.


След като оризът е готов и се е охладил, започваме приготвянето на ястието. За целта в тиган загряваме малко мазнина и запържваме чесъна, зеления лук и чушките.


Малко след това прибавям месото, като пържа и бъркам още няколко секунди. Ако ползвате пилешко месо - ще ви отнеме повече време.


Правим място в  тигана и изсипваме яйцата, така че да се позапържат, а след това разбъркваме, така че да имаме бъркани яйца към зеленчуците и месото.


Прибавяме и ориза, след това и доматите и ананаса. А накрая и ядките.

                

Овкусяваме с малко соев сос, сос от стриди, сол и черен пипер. Разбъркваме и готово. 


Сервирам ястието във вече издълбаните "купички" от ананаса, като гарнирам с резенчета свежа краставица, още малко зелен лук и "розички" от бекона :)


Опитайте тази вечеря днес, пък после ще ми благодарите ;) 
Усмихната седмица, приятели! 



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!



10 коментара:

  1. Люси,
    типично ямайско изкушение.Оризът се приготвя точно така, с ядки и различни допълнения.Страхотно, лятно, бързо и много вкусно.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Лени! Слънчеви поздрави и от мен!

      Изтриване
  2. Така ми харесва, леко пикантничко! Много ароматен и хрупкав ориз Люска.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани :) Радвам се, че ти допада! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  3. Миглена Марковска26 юли 2016 г. в 20:26

    Здравей Люси, много бързо и апетитно изглежда. Бих искала да те попитам, може ли да се замени свежия ананас с консерва, че из кварталните магазини не намирам жив?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, Миги! Няма да го има ефекта при поднасянето, а също и тази нотка на свежест от пресния плод, но като цяло ще се получи. Поздрави и усмивки :)

      Изтриване
  4. Вълшебница ... и сладко, и солено,
    неустоими летни изкушения ни предлагаш, Люси -
    страхотни идеи, перфектно изпълнение и впечатляващо представяне!
    Благодаря за удоволствието,
    много, много комплименти за теб и щастливо лято!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Диди! Има кой да ме вдъхновява - ти! :)
      Прегръдки и много усмивки от мен!

      Изтриване
  5. Добра рецепта, Люси! Аз лчно ще пропусна доматът, когато го правя следващият път. Някакси не ми пасна вкуса на всички останали съставки. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се, модерирайте я според вкуса си :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...