петък, 29 юли 2016 г.

Каноли / Cannoli



Имали ли сте един от онези стръвни моменти, в които така ви се дояжда нещо, че го приготвяте по нощите, само и само да заспите спокойно, че ще го опитате на сутринта и животът ви отново ще има смисъл. Не? Само аз ли съм така? Добре, няма значение, преминаваме нататък.....Nothing to see here! 

Ще перифразирам : Малко са десертите, които могат да ме изкушат да се вдигна от дивана след определен час, пък камо ли да готвя в тая жега, но истината е, че летните вечери са едни от малкото моменти, когато може да се усети поне някаква прохлада, затова и всъщност не е толкова лоша идея. Да кажем, че точно това имах предвид, когато приготвих тези каноли в три през нощта. 


Лято е, а аз съм по-далеч от морето и каквато и да е било форма на почивка отколкото някога мога да бъда. Затова освен непрекъснато отнасяне в главата ми за да си мечтая за прекрасните кътчета по земята, по които мога да се излежавам с коктейл в ръка, периодично се появяват и разни спомени от миналата година по това време. Тогава имахме възможност да отскочим до Милано (стига съм отскачала само до Кауфланд и Изипей, ба*и) и отново се заредих с тоново кулинарно вдъхновение.


Не съм от хората, които купуват сувенири, тъй като предпочитам да изям и изпия парите си до последно, а пък спомените да останат в главата, сърцето или в краен случай - на "лента".


Същата година направих изключение обаче - купих кутия чудесни, автентични, италиански каноли за да занеса на майка ми, та най-сетне да ги опита и тя. Тя знае за пословичната ми любов към този десерт и понякога се шегуваме, че нещо може да е вкусно, ама "не е каноли". 




Когато й ги подарих, признавам си, малко се притеснявах. Не само, че й подарявах нещо, което едвам се въздържах да не изям по пътя, но, ами ако кажеше:" Ами, хубаво е, ама не е нещо особено", щеше да ми се пукне жлъчката. 


Дори, и мафиотите не могат да пренебрегнат неустоимия вкус на канолите, както видяхме в "Кръстникът" и култовата сцена с Питър Клеменца, който нарежда: "Остави пистолета. Вземи канолите!"

Е, мамчето се отърва и не й се наложи да спи с рибите, тъй като се влюби във вкуса им още с първата хапка. Аз седях ококорена, гледайки я как дъвчи лакомо и питах "Нали? Нали? Не е ли най-вкусното нещо на света?"

От този ден насетне съм приготвяла каноли няколко пъти и с ръка на сърцето си мога да заявя: Този вкус няма да ми писне никога!


Много се надявам да ви убедя да ги приготвите, ако не сте ги правили досега, особено ако сте сред любителите на чийзкейковете и чийз-десертите. Основна част в тази рецепта играе рикотата, затова от сега казвам, аз не бих я заменила с друго! Но ето и останалите продукти:
Необходими продукти:
За черупките:
2 1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. захар
1 ч.л. канела
4 с.л. масло
5 с.л. червено вино
2 яйца ( + един белтък )
олио за пържене

За крема:
500 г рикота
2/3 ч.ч. сметана за разбиване / маскарпоне
3/4 ч.ч. пудра захар
1-2 ванилия
щипка канела
100 г шоколадови капки 
захаросани портокалови корички/ коктейлни черешки

Рецептата всъщност не е никак сложна и затова не беше голяма философия за приготвяне дори и в три през нощта. Като цяло смесваме съставките за черупките (без белтъка) в купа до получаването на тесто, което може да се моделира. Увиваме във фолио за свежо съхранение и прибираме в хладилника за около половин час. 

                       

След това загряваме в касерола олио, като за маслена баня. 


Подготвяме си и формичките за канолите, които изглеждат ето така и се продават по три в комплект в магазините за левче. Аз съм си купила само един комплект, тъй като са напълно достатъчни според мен. Леко ги намаслявам с масло.


Изваждаме тестото от хладилника и го разточваме на тънък лист. Изрязваме кръгове с помощта на чаша, моите бяха с диаметър около 9 см. Увивам около формичката и намазвам с белтък, за да залепнат краищата. 

                 

Пускам ги да се пържат до златисто в маслената баня, като ги обръщам от всички страни.



Изваждам черупките и ги редя върху решетка. Ще забележите, че те не са никак мазни. Издърпвам тръбичките с помощта на по-дебела салфетка, тъй като са горещи.


Процедирам така и с останалата част от тестото и макар да изглежда като голяма врътка, всъщност не отнема толкова много време, тъй като черупките са тънки и се пържат бързо. Оставям ги да изстинат напълно.


Следващата стъпка е да направи крема за пълнеж. За целта смесваме рикотата с пудрата захар. Италианците предпочитат да отцедят рикотата известно време преди това, като след това я прекарват през сито, така че да стане още по-фина и въздушна. Ако не ви се прави тази процедура - няма страшно. Кремът ще стане и така. Прибавете и битата сметана (или маскарпонето, ако не обичате сметана). Аз предпочитам варианта със сметана, тъй като кремът става по-въздушен и лек. Накрая овкусяваме с нарязаните портокалови корички, ванилията, канелата и прибавяме шоколадовите капки.


С този крем пълним канолите, с помощта на пош.



Може да ги украсите с още шоколадови капки, захаросани портокалови корички или коктейлни череши.



Поръсете с пудра захар, врътнете ключа на вратата и се настанете удобно, защото ще падне плюскане...
Сладки почивни дни, приятели!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


46 коментара:

  1. Люси,
    не съм приготвяла този десерт.Мислех,че се пекат канолите, не се пържат.Но с този крем наистана се получават разкошни каноли.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, задължително се пържат, да! Ще се радвам да ти харесат, ако решиш да ги приготвиш :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Привет Люси,въпреки горещините този десерт си заслужава "пърженето" до печката.Знаеш ли баща ми идва на гости и аз като добра щерка трябва да му приготвя нещо сладко.Той е луд по сладкото и смятам че ще му се харесат канолите.После ще кажа отзивите какви са.Благодаря за вкусната идея.Приятен weekend.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рони, ще се радвам да се хареса и на теб и баща ти. Според мен въпреки пърженето, става доста бързо и не е трудоемък. Ще очаквам твоите отзиви! Поздрави и усмивки от мен!

      Изтриване
  3. Мното са разкошни! Страхотен вкус?

    ОтговорИзтриване
  4. Най-най-най-вселенския почитател на канолите ти пише - казвам се Борислава и отдавна си ми "дясната ръка" в моята кухня! Но когато става дума за каноли....Земята спира да се върти! Обожавам ги!!!! В Милано,Флоренция,Бари, Сардиния,...навсякъде където съм ги опитвала съм им се наслаждавала с цялото си същество! Не смея да се опитам да ги приготвя ...досега! Но...май това ще се случи заради теб! 😊😊😊
    Поздрави Луси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Борислава, моя канолена приятелко! :) Радвам се, че иамам съмишленик в твое лице и съм сигурна, че ще си доволна от възможността да си хапнеш каноли и у дома, а надява се и от самия резултат от рецептата. Да пишеш с отзиви! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. АБСОЛЮТНО ВЯРНО ИМА МНОГО ВКУСНИ ДЕСЕРТИ АМА НЕ СА КАНОЛИ,СТРАХОТНА РЕЦЕПТА

    ОтговорИзтриване
  6. Много ги обичам и споделям въодушевлението ти по този десерт,Люси,толкова красиви каноли си приготвила,направо свят ми се зави,поздравления,великолепни са!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Поседни за малко при мен, щом ти се зави свят, хапни една конола :) Прегръдки!

      Изтриване
  7. Нямаш спиране с твоите изкушения, Люси!
    Прекрасни, прекрасни каноли!
    Поздравления и прегръдки, момиче хубаво и талантливо! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси!
      Топли прегръдки и от мен!

      Изтриване
  8. Поредната прекрасна рецепта. Люси, четейки публикуваното от теб се убеждавам за сетен път, че сме от " една порода " .... И тъй като не мога да реша: сметана или маскарпоне ще пробвам с двете- 50/50. ��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ани! Ще се радвам да ти харесат и да оставиш отзивите си после тук! Поздрави, мила!

      Изтриване
  9. Не съм опитвала никога каноли, обаче ти си направо страшен подстрекател:)
    Така че рано или късно (3 посред нощ рано ли е или късно?) ще ги приготвя!
    А на теб пожелавам почивка, морска, или каквато ти се иска - скоро!

    ОтговорИзтриване
  10. От толкова много време търся рецепта за каноли, но всичките, които съм намирала по американските сайтове по нищо не приличаха на това, което си спомням аз от Флоренция. Все още не съм опитала тази рецепта, но звучи 1 към 1 с тези, които си купих там и мисля в най-скоро време да се опитам да ги направя! И наистина - десерт, сладко - хубаво, но нищо не може да се сравни с канолите :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, с голямо закъснение коментирам, но по-добре късно...Случва се да ми се изплъзнат някои коментари. Рецептата наистина е класическа и съм сигурна, че ще ви допадне на вкус :) усмивки и поздрави!

      Изтриване
  11. Ако знаеш откога искам да опитам каноли, Люска, ама така и не се наканих с тия формички да си купя, а то виж къде имало, в евтинки магазини. Ще се огледам и снабдя и ще направя.
    Убедена съм че са превъзходни, само рецептата като чета и ми прималява. Разкошно изглеждат твоите <3

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! вземи си формичките - евтини са, пък ще влезнат в употреба поне за няколко рецепти! Поздрави от сърце, мила!

      Изтриване
  12. Как се възхищавам на всичките ви творения, идея си нямате просто. Всичко е толкова фино,а съм сигурна, че и вкусно.
    Искам да ви питам виното с какво мога да го заменя, или пък да го пропусна просто. Ще се отразили на рецептата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен и благодаря за думите! Виното е традиционна съставка за тестото за канолите и е твърде малко като количество за да има чак толкова съществено значение, така че, ако решиш да го пропуснеш, няма проблем! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  13. Здравей Люси! Поздрави за страхотния блог. Исках да попитам чаената часа от 200 мл или 250 мл. За мен е по-лесно с точни грамажи, но предполагам че няма да е фатално няколко грама отгоре/долу :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен! Аз ползвам за мерителна чаша такава от 200 мл.( Когато е различно, я конкретизирам в текста. Поздрави и благодаря за милите думи! ) Усмихнати почивни дни!

      Изтриване
  14. Привет, Люси! Мога ли да заменя рикотата с нещо друго и какво?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Може да замениш рикотата с фина извара като тази на Олимпус, но по мое менение, не са истински каноли докато не са с рикота :)

      Изтриване
  15. Здравей Люси, уцелиме в 10. Преди седмица се върнахме от почивка в Сицилия, тези каноли още ги сънувам обезателно ще ги пробвам. Благодаря за рецептата до сега не си ме подвела в нищо.Желая ти винаги творческо вдъхновение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Блаагодаря, Анонимен. И аз бях така след първия път, в който ги опитах. Опитай и домашните - същите са! Усмивки!

      Изтриване
  16. Люси, за пръв път чух за каноли от италианския сериал Инспектор Монталбано. Винаги ми се е искало да пробвам този десерт! Непременно ще опитам! Благодаря за красивоте моменти с твоя кулинатен свят!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Анонимен! Надявам се да ти харесат тези вкусни десертчета и да споделиш впечатления! Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  17. Здравейте, Люси,
    Наскоро ходих в Италия и се влюбих в този десерт. Иска ми се да ги приготвя и ще използвам вашата рецепта. Проблемът ми обаче е, че никъде не мога да намеря формички. Живея в голям град и обиколих навсякъде, но не откривам. Накрая си купих метални формички за фунийки. Според вас дали ще се получи нещо с тях?
    Благодаря,
    Илина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Илина :) Може да опиташ, но няма да са точно каноли. Аз намерих моите в магазините за левче и съм ги намирала почти във всички :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  18. Еха, тичам до магазина и после в кухнята! Благодаря за рецептата :)

    ОтговорИзтриване
  19. Здравейте! Мъжът ми отдаена ме кара да се опитам да направя каноли и ще ползвам вашата рецепта.Всичко,което съм приготвила до сега по ваша рецепта е било страхотно! Въпросът ми е колко броя форми за каноли ще ми трябват за тази рецепта,понеже ще купувам.Благодаря! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Маргарита :) Аз имам само един комплекта за каноли - 3 или 4 броя. Пържа ги две по-две, докато приготвям следващите. Щом ги извадя, слагам други в мазнината, а като още горещи ги махам от формичката и пъхам формата в купа със студена вода. Така тя се охлажда, забърсвам я набързо и навивам следващото кръгче тесто. Оправям се и с малко бройки, макар и да имам повече работа. Вие може да си купите два комплекта от по 3 броя за всеки случай :) Поздрави!

      Изтриване
  20. Благодаря за отговора! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте, Люси. Мисля да направя каноли по вашата рецепта. Въпросът ми е,колко време черупката е хрупкава след като се напълни с крема? Весел ден

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет, Анонимен. Лек грип ме задържа с коментарите и сега успявам да отговоря. По принцип си седи хрупкава, за ден-два. Поздрави!

      Изтриване
  22. Здравейте, Люси! Вдъхновихте ме с тази рецепта, но имам въпрос: може ли да заменя шоколадовите капки с натрошен шоколад?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Мариана. Да, може :)Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  23. Здравей Люси, от къде мога да купя вино Марсала?ако можещ да ми кажеш марка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат. Последно бях виждала в Метро. Поздрави!

      Изтриване
  24. Това беше рецептата, която си избрах за моите първи каноли и тя се оказа превъзходна.Днес ги правя за втори път. Живея в малък град и малко трудно откривам рикоота, тук дори и в Била няма, затова сега ще я заместят с финно извара. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че сте ми се доверили :) Винаги може да си пасирате извара на фино също така. Става си вкусно!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...