понеделник, 19 октомври 2015 г.

Най-вкусният тарт с круши и шоколад / The most delicious Pear and Caramel Tart


Като сложа нещо от поредицата най-вкусното, да знаете - попаднала съм на златна мина. Това не е просто рецепта за поредния десерт, а по-скоро моята най-висока оценка, дадена на десерт от конкретната категория. И така е и с този страхотен тарт, който ме грабна само с вида си от снимка в интернет. Към него нямаше рецепта, затова реших да си измисля такава, а пък щом си я измислям, ще я направя по мой вкус. А пък вие знаете - моят вкус не е никак лош :)


За основа реших да използвам супер вкусната и сполучлива рецепта за черешовия пай от Туийн Пийкс, тъй като никога не ме е предавала, а пък не съм получила и едно оплакване. За разлика от други рецепти, тази коричка остава мекичка и влажна дори след изпичане, което ни гарантира лесното нарязване на идеални парчета.


Макар и останалите компоненти от рецептата да са неща, които често имам така или иначе у дома, още по-хубавото е, че можете да ги замените с подобни по вкус продукти и пак да получите този отличаващ се с невероятен вкус десерт.


И така, тъй като е едва началото на седмицата, реших, че сега е моментът предимно за наистина лесни рецепти със сезонни плодове и зеленчуци, затова преминавам към една рецепта, която, повярвайте ми, ще искате да опитате. Ето ги и необходимите продукти:

За кората с диаметър 20 см:
За пълнежа:
3 бр. круши
2-3 с.л. дулсе де лече
3-4 с.л. млени бадеми (или орехи)
За ганаша:
100 г шоколад
100 мл течна сметана

Започвам като приготвям кората. Пресявам брашното и пудрата захар. Прибавям все още леко студеното масло, нарязано на кубчета и яйцето.


Омесвам на ръка, като прибавям и водата. Трябва всичко хубаво да се интегрира и да стане хубаво маслено тесто. Не бива да ни отнеме много време, тъй като от дългото месене и топлината на ръцете, тестото ще стане все по-лепкаво. 


Оформям го на правоъгълник и го слагам в опаковъчно фолио, а след това за минимум половин час в хладилника. 


Времето може да варира от силата на хладилника,  но накрая трябва да имате средно твърдо тесто, което да разточите на не много тънка кора с размери малко по-големи от размерите на тавичката. Пренесете я върху формата, притиснете хубаво към дъното и стените и изрежете с ножче излишното количество отстрани.


Надупчете с вилица дъното и пъхнете кората да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса, докато придобие златен цвят.
През това време измийте, обелете и издълбайте крушите.


След като коричката се изпече, намажете 1-2 с.л. от карамела на дъното, а отгоре поръсете с по-голямата част от млените бадеми.


 В издълбаните круши сложете малко от карамела и ядките и


ги наредете във формичката.


Залейте всичко с приготвения от сметаната и шоколада ганаш. За целта затоплете сметаната в касерола на котлона до степен преди да заври. Дръпнете от огъня и добавете начупения на ситно шоколад и разбърквайте, докато шоколадът се разтвори напълно и се получи еднородна шоколадова смес.

 

Готовия десерт пъхаме в хладилника да стегне.


Уникалното тук е, че макар да имаме различни видове вкусове, крушата наистина е героят в десерта и можете да й се насладите в най-натурален вид.



За ганаша използвайте шоколад по желание, макар аз винаги да предпочитам комбинацията на черния шоколад с карамел, тъй като балансира сладостта.


А що се касае до самата коричка, дори след престоя й в хладилника, тя се реже с лекота, без чупене и гарантира


 идеални парчета.

 

 Опитайте и вие! Усмихната и сладка седмица, приятели! 
Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - следвайте, коментирайте и споделяйте 💓

📧Ако имаш снимки по мои рецепти, предложения или рецепти, които искаш да видиш в блога, може да се свържеш с мен на !
cussivalo@yahoo.com

Кулинарното ми пътешествие продължава още във :

Страницата на блога във Facebook:
👉Lussi`s World of Artcraft

Приятелската кулинарна група в която можеш сам да публикуваш във Facebook:

👉Тik Tok:


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 

Благодаря ви, приятели! 



26 коментара:

  1. Чудесна рецепта, с достъпни продукти, че и малко на брой, а резултатът е ефектен и със сигурност много вкусен!
    Прекрасно предложение отново, Люси :)
    Че и бързичко се прави това изкушение. Спечели ме :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Наистина става за минути, много лесна и е идеална за тези от нас, които искат да усетят истинския вкус на пресния плод. Радвам се,че ти хареса! Усмивки от мен в този дъждовен ден!

      Изтриване
  2. Люси,
    чудесна визия има този тарт, а и крушите са в натуралния си вид.Много елегантен и фин десерт.Бърз и лесен за приготвяне.Скоро настъпват зимни празници, а зимната круша ще е много подходяща за твоята рецепта.Честит празник - днес е Св. Иван Рилски Чудотворец - закрилник на българския народ ! Успешна и ползотворна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за думите и поздравлението, Лени! С малко закъснение, ще ти честитя и аз, но не случайно правя бързи и лесни десерти - напоследък не ми остава никакво време за блога! Чудесно е, че си видяла предимствата на този десерт, да можех наистина да те почрпя с парченце! Но за сега - взимай това виртуалното! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Мммммммммммммммммммммммммммммм.... Достатъчно ли е? Ако не, вече съм омазана с шоколад. :) Пргръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Напълно достатъчно беше да видя с очите си "вкусното" ти личице! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  4. Люси, започнах да преглъщам пред монитора!
    Представих си парченце от този тарт с чаша бяло студено вино ... ох!

    Поздрави и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ели! Винцето ще му върви идеално :) Много усмихнати октомврийски дени и от мен!

      Изтриване
  5. Изглежда толкова вкусно и носи уют, скоро ще я приготвя за семейството си ❤️

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ивелина :) Ще се радвам да споделиш впечатленията си! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  6. Както винаги перфектна в представянето, приготвянето и естесвено - вкуса!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Пете! Винаги е празник, когато наминаваш! Почерпи се! Усмивки от мен!

      Изтриване
  7. Онемявам пред твоите творения, Люси - поредното изкушение,
    неустоима комбинация на вкус, аромат, красива визия и впечатляващи снимки...
    Много комплименти, поздрави и хубаво утре!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Твоите думи са като мед за душата ми :) Прекрасна си! С голяма радост ще ти отрежа парченце, за да те почерпя,че намина! Прегръдка силна от мен!

      Изтриване
  8. Съгласта съм, цвете мило. Най-вкусният е!

    ОтговорИзтриване
  9. Люси, това ще се опитам да направя. То не едно и две ли опитах - и си права - вкуса ти ми харесва:)), при това мнооогооооооо! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! Надявам се този сладкиш да не изключение, макар да се съмнявам - наистина е много вкусен! Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  10. Здравейте,
    Кажете,моля къде има форми за пай 20 см, Вашата с подвижно дъно ли е?.Страхотен е този пай,явно крушите трябва да са меки.Ще си купя такъв размер специално,само споделете.Благодаря предварително.

    Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, да, формичката е падащо дъно. Купих си я от магазин за левче в Кюстендил! Хубаво по-скоро крушите да са сочни като сорт, отколкото меки! Надявам се да ти хареса! Поздрави!

      Изтриване
  11. Благодаря много, ще помоля моя съсед като ходи в Кюстендил при майка си да ми купи, сигурно е някъде в центъра магазина, дано има още форми.Толкова отдавна търся малък размер,ще му кажа да ми купи две.Благодаря още веднъж.Такава муха ми се загнезди в главата с този пай, че...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Руми, моя го взех от магазина за левче, който е до магазин за втора употреба дрехи "Мъпет Маг" ( май така му е името)- там да провери! Около 2-3 лева беше цената й! Стискам палци да има още :) Поздрави!

      Изтриване
  12. Люси,
    Благодаря за рецептата и информацията за формата много, много.....Вчера сама отидох специално в Кюстендил и си купих 2 форми с различен диаметър.Тази сутрин го направих тарта и сега го опитах....е наистина е чуден.Аз направих карамела по рецепта на Йоана за 5 мин., запекох бадемите и имах малко марципан-та и от него.Доставихте ми радост и аз съм признателна и благодарна .Беше удоволствие да контактувам с теб./ ако позволиш на ти/Да ти се случват предимно най-хубави неща.Румяна

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Рени, разбира се, говори ми на "ти". Много се радвам,че си намерила формичките - да си ги ползваш със здраве! Благодаря,че сподели своите впечатления от рецептата - твоята версия също звучи много примамливо! Пожелавам ти усмихната седмица, мила!

      Изтриване
  13. Прекрасни рецепти в един изключително професионално направен и списван блог. Всичко, което съм правила от предлаганите неща е на много високо качество. Подробните указания са изключително полезни и много точни.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за думите, Петя! Значат много за мен! Поздрави сърдечни!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...