Петък е! Само още няколко часа и свършва работната седмица (поне за някои от нас). В този ден съм виждала хората да напускат работните си места в края на деня с пъргавина, която би била присъща на щастливото дете на Спиди Гонзалез и Бързоходеца.
По правило градът ще се изпълни с шляещи се, вече малко по-усмихнати (пък и някои вече почерпени) хора, тъй като ги очаква поне малко време за почивка. Още повече, че последните дни на октомври са така слънчеви, направо ни подканват да прекараме още малко време навън!
Затова и готвенето довечера няма да е бавно печено глиганско със сос от боровинки, ръчно пресовани и мариновани (макар че не звучи лошо и тази идея, ще си я запиша), а нещо много по-простичко и бързо за приготвяне - паниран карфиол с бира (бирата се консумира като панировка и като гарнитура :))
За да го овкусим подобаващо - ще си забъркаме и едно леко пикантно, но в същото време освежаващо сосче от достъпни и икономични продукти - за да може съвсем да ни стане леко на душата!
И макар да правим пържено ястие, трябва да подчертаем, че освен леко на душата, ще ни бъде къде-къде по-леко и на стомаха, тъй като карфиолът е един от най-диетичните зеленчуци, което пък си е още един голям плюс. Затова и нямаше как да пропусна да направя поне една рецепта в "сезона на карфиола"
Ето я и нея:
Необходими продукти
Една по-малка глава карфиол
Подправки: сол, черен, червен пипер, кайенски пипер, чеснов пипер
3 яйца
1/2 ч.ч. бира
брашно (колкото поеме за кексово тесто)
За соса:
3 с.л. кисело мляко
1-2 с.л. майонеза
1 ч.л. чили паста
Кипвам на котлона малко подсолена вода и бланширам карфиола за няколко минути. Повечето хора го оставят по-дълго, но аз го харесвам леко хрупкав и още свеж при консумация, затова му давам само 1-2 минути варене.
Отцеждам от водата и подправям с подправките (аз слагам на око и според вкуса си. Обичам да има леко пикантен вкус, затова слагам и щипка кайенски пипер (има го в Кауфланд), но не е задължителен)
В купа разбивам леко яйцата с телена бъркалка и прибавям бирата.
След това на око започвам да прибавям от брашното, разбърквайки, така че да получа малко по-гъсто от тесто за палачинки.
Взимам една розичка от карфиола, потапям я хубаво в панировката и пържа в олио до златисто. Температурата на котлона е приблизително 2/3 от мощността му.
Готовите карфиолчета отцеждам върху хартия за печене.
Продуктите за соса също разбърквам с лъжичка, като може да промените пропорциите им според вкуса си.
Идеалната петъчна вечеря след дългата работна седмица! Наздраве!
Точно днес за карфиол си мислех, Люси. Прияде ми се като гледам твоя карфиолец с чудесния сос :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Даре! Вкусен си е карфиолът, пък сега му е сезона..ще очаквам и твоя рецепта скоро за обмен :) Прегръдка!
ИзтриванеОтдавна не съм панирала карфиол,Люси,а имам готов подготвен на розички и сега ме провокираш много мощно,толкова го обичам!Благодаря за подстрекателството!Хубава почивка през уикенда!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Роси! Щом имаш под ръка, давай...стават много бързо! Спокойни почивни дни!
ИзтриванеЛюси днес за първи път ще пробвам тези карфиолчета.Дано ги направя сполочливи .Разчитам на теб и твоите рецепти. Всичко до сега е ,чудесно, ! Желая ти хубава седмица.😉😃
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Теми! надявам се, да ти се харесат! Пожелавам и на теб усмихната седмица!
ИзтриванеПанирам го така, и е много вкусен! Последния път го пекох, за по-здравословно. Страхотни розички за бира, Люси. С бяло вино също много си ходят:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Марта! Аз също го хапвам предимно печен, но пърженкото си е идеално за биричка :) Поздрави и усмихнати есенни дни!
ИзтриванеХареса ми рецептата ще я пробвам обезателно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Елена! Ще се радвам да ви хареса!
ИзтриванеA Dali moje da se izpe4e na furna vmesto da se parjat
ОтговорИзтриванеМоже да опитате, аз самата не съм го правила :)
ИзтриванеУникална рецепта, спукахме се от ядене :-) Всяка рецепта е просто невероятна, без думи съм - БРАВО !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Стефи :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеЗдравейте! Дали може да се замени карфиолът с броколи
ОтговорИзтриванеда, ще стане
Изтриване