Кажи-речи тия дни баба ми ни извика на село да оберем орехите за да не се "скапуват" (цитати на баба). Аз разбира се нямаше как да не се навия веднага, все пак съм най-големият им консуматор, ако трябваше да я и купувам тая "пустиния", съвсем щях да фалирам. И така аз, Митко, бабето и мама, облечени по последна селска мода (това са дрехите, които са стари и занесени на село за работни), която често включва комбинация от рода на старо розово манто, плетена блуза, с камуфлажни панталони, шапка с козирка и гумени ръкавици. Всеки път с майка ми се смеем какви модни тенденции сме наложили след преобличане.
И така сговорната дружина отиде да събира орехите. Беше много забавно, тъй като баба ми и Митко, стояха настрани и почти с Е-нжинерна мисъл обмисляха как точно да удрят орехите по високите части, докато ние с мама бивахме бомбардирани от падащите топчета и се "шугавехме" в търсенето им. За да е още по-забавно, баба ми се изтресе на няколко пъти по наклона, от зор заман да не изпусне някой орех :)
След цялата работа не успяхме да напълним и една кофа с орехи, но пък се посмяхме много. Седнахме да обядваме (в 11 ч. за баба е време за обяд!!!), а аз използвах момента да я разпитам за някоя друга позабравена или любима за нея рецепта от детството.
Оказа се, че с най-голямо умиление си спомня за тиквеник, който майка й "ненгаш" е правила в "подница", захлупена с "връшник". Заклевам се, трябваше да я питам за почти всяка дума, но пък след разказа й у мен имаше едно голямо желание да пресъздадем тази рецепта, само и само да може баба ми да опита отново от този приятен за нея спомен.
Докато намеря начин това да стане обаче, реших да зарадвам сладката си бабичка с десерт, в който съм включила от забавните орехи (не, че баба ми е от ония баби, дето гледат забавни неща) и да я изкуша с нещо също толкова скромно, познато, но и вълшебно. А именно, баклава "Източна приказка".
Не знам от къде идва името на рецептата, но сигурно наистина е от някоя приказка, защото няма по-вкусно нещо. Отдавна исках да намеря някоя по-интересна рецепта за баклава и сега, когато се влюбих в тази рецепта, сигурно ще се кротна за малко.
Този десерт ще ви изкуши с познатия вкус на нежните кори на баклавата, но вместо да е напоена, тук имаме пълнеж от богат на орехи, пухкав белтъчен крем.
Желанието да си хапвате парче след парче ще бъде така неустоимо, че ще ви накара да бутнете кантара във фризера и да му кажете да си гледа работата.
А сега, преминавам към рецептите, като първо:
Необходимите продукти:
1 пакет кори за баница* (450 г)
180 г краве масло
6 бр. белтъци
400 г захар
2 ч.ч* сурови, почистени орехи
2 ч.л. канела
Още:
2 бр. жълтъци
2 с.л. мед
орехи/ шам фъстък за украса
*ч.ч.=200 мл
*- аз използвах специални кори за баклава, които бяха с по-малък грамаж- 350 г
Започвам като отделям белтъците от жълтъците. (В тази вкусотия ще ползваме само два жълтъка, но останалите ще натамъним за един много вкусен карамелен крем, който ще ви споделя скоро )
Разбивам белтъците със захарта "на сняг".
Орехите, които съм дала като мерки са за почистени, но цели. Пускам ги в блендера и ги смилам.
Към смлените орехи прибавям канелата, разбърквам хубаво
и изсипвам всичко при белтъците.
Разбивам отново, за да се интегрира всичко в крема ето така:
Сглобяваме баклавата по следния начин. Разтопяваме маслото. Слагаме една кора в тавичката, намазваме с масло.
Слагаме още един лист, масло, още един лист, пак масло. Тоест три листа, с между тях масло до тук. Слагаме една част от крема. (Подсказка: Разпределете броя на корите предварително, като мисловно разделите крема на 3 или 4 части, не повече.)
Продължаваме пак с кора, масло, кора, масло, кора, масло и отново крем.
Така до края, като последната кора не се маже с масло.
Подвиваме краищата на корите навътре, а последната кора намазваме с леко разбитите жълтъци.
След това с остър нож, много внимание и пуфтене от моя страна почваме да режем баклавата с форми по желание, ето така:
Слагам баклавата да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 15 минути.
Затова, за да не прегори, й слагаме един лист алуминиево фолио, докато се допича.
Готовата баклава "глазираме" с мед....
и украсяваме с шам фъстък или орехи. Вие знаете вече защо избрах орехите :)
Една хапка от тази баклава и ......забравих за какво ви говоря....
Толкова нежна, мекичка и пълна с орехов крем, че просто си проси кафето!
Опитайте я и вие! А пък после ми пишете, за да ми благодарите!
Сладки и баклавени почивни дни, приятели!
Ще я направя!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Деси! Ще чакам отзиви! Усмивки и поздрави от мен!
ИзтриванеБлагодаря за вкусното парченце, поднесено с разпускаща и лека история! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Петичка! За теб винаги...грабвай парченце! Прегръдки!
Изтриваненого интерересна и различна идея за коледа! Благодаря за Рецептата! Весили празници....:)
ИзтриванеИзглежда страхотно и ще я приготвя с удоволствие! Тавичката какъв размер е? И не на последно място, страницата към посочения линк е недостъпна!
ОтговорИзтриванеНели, оправих линка, би трябвало сега да става. Тавата, която ползвам е тази от фурната с приблизителни размери 38 х 28 см. Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеПит - фолиото е между 15мин/180 гр. и 20 мин/ 150гр. или е след 20мин/ 150гр - и след това се пече още???
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Слагам фолиото веднага след като баклавата достигне желания за мен цвят. Няма значение за времето и температурата. Можете да го сложите точно преди да намалите на 150 градуса.
ИзтриванеСтана чудесна! Правих я миналата година два пъти и много хора я харесаха. Ще я направя и тази година. Благодаря за уникалната рецепта! 🥰
ИзтриванеМного се радвам :) Поздрави!
ИзтриванеОх, Люси, не съм фен на баклавата и съм скарана със сиропираните сладкиши, ама това чудо е слюнкоотделящо до няма и къде!!! Опитвала съм баклава, сладка ми е много, ама ако ми падне твоята тава, не знам ша ли съ запръ :D
ОтговорИзтриванеОтбелязвам я... а ти да напомниш около Коледа пак, че да вземем да си я направи за празника. Тя тая приказка е достойна за красива трапеза на кокони, като мен. Ха ха
Айде, и успех в конкурса! Отчела съм се отдаааавна с глас :)
Даре, и аз съм на моменти. Понякога само сиропирани сладкиши ми се ядът, друг път - не са ми вкусни. Но това е много различен десерт, напомня на "Агнеси". Опитай - няма да съжаляваш! Благодаря за гласа! Прегръдка!
ИзтриванеОбезателно! Нали ти казвам - за Коледа това ще ни е баклавата :)
ИзтриванеНаправих я веднага.Нестандартна и уникална!Адмирации за цялостното творчество!!!☺
ИзтриванеЛюси, чудесна ,,баклавичка,, ти си го можеш .Това е то. Мила моето семейство обича по сиропираните десерти нали не е липсва сиропа? Желая ти хубав уиккенд.☺
ОтговорИзтриванеТеми, този десерт не се сиропира, малко по-различен е. Но това не означава, че сух. Ще се радвам да опитате. Ако пък не е по вкуса ви - ще пусна скоро и друга баклава! Поздрави на вас и цялото семейство!
ИзтриванеЛеле, Люси, дойде, пусна сладката муха и изчезна. От сърце се забавлявах на разказаната орехова история, а гледката на баклавата ме хвърли във визуално блаженство. Страхотна рецепта! Браво, моме :)! Поздрав тай- сърдечен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гуинет :) Радвам се, че баклавата ти е хванала окото и намина :) Най-топли поздрави и от мен !
Изтриваненепременно ще приготвя тази ,,източна приказка''а и моята компания за хапването си я заслужава!
ОтговорИзтриванеС нетърпение ще очаквам вашите впечатления за десерта! Сърдечни поздрави!
Изтриванерецептата е страхотна, ще я изпробвам обезателно :) и от мен един глас за конкурса, успех ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Юлия! Ще очаквам вашите отзиви! Сърдечни поздрави!
Изтриване:) Смях се на глас, повярвай ми!!! Толкова си естествена, искрена и невероятна, че не мога да ти се нарадвам :) Сигурна съм, че това са най-вкусните орехи на света, баба ти най-чаровната баба, а за баклавата, виж за нея ще ми трябват доста епитети, защотото е наистина шедьовър! Обожавам десерти от този род и наистина планувам да я приготвя, но определено ще изчакам да има повод и гости, защото се страхувам, че ще изям огромно количество!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, сладка Люси!
Благодаря ти за всичко написано, Таничка! Радвам се, че съм ти донесла усмивки, пък смях - още повече! Наистина е доста запомнящ се десерт, така че ще е идеален за гости! Прегръдка от мен!
ИзтриванеЛюси, баклавата ти е страхотна!
ОтговорИзтриванеПриеми моите поздравления и адмирации :)
Приемам, Вики! Приемам с голямо удоволствие, пък ти приеми моите благодарности за комплимента! Благодаря ти, че писа :) Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеПрекрасна рецепта, Люси.
ОтговорИзтриванеОбожавам такива орехови кремове и с удоволствие бих опитала.
Поздрави :)
Благодаря, Илианка! Ще се радвам да науча мнението ти и се надявам да ти хареса, макар че ако това е вкусът ти, със сигурност ще е така! Благодаря ти, че намина! Почерпи се, макар и виртуално!
ИзтриванеИмаш и моя глас. УСПЕХ
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря! Имаш моите най-сърдечни поздрави ( и парче баклава :))
ИзтриванеВие сте невероятен творец! Всичко приготвено от вас е пропито с любов и това е видно! Страхотна сте!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви за думите, Анонимен! Ще ми се да знаех името ви, за да се обърна към вас лично, но и така мога да ви кажа, че ме трогнахте и благодаря още веднъж! Поздрави от сърце!
ИзтриванеЛюска, ама и ние сме така модерни, като се трудим сред природата, даже може и да сме ви конкуренти, знаеш ли. :)
ОтговорИзтриванеА предложението ти днес... Аз не съм изпускала и предишните, ама не ми оставаше време да ти драсна. Е, тук вече не се издържа! Умирам си за белтъци, захар и ядки в комбинация. А на баклава - това вече ще е греховно вкусно! Сигурно ще е любимата ми баклава! Веднага запазвам за някой специален (коледен :)) случай. :)
Прегръдки, слънчево момиче!
Гери, благодаря ти другарче :) Думите ти както винаги са сладки като десерт, пък и щом разбираш работно-селските модни тенденции, значи аз си знаех, че си имаме много допирни точки :) Ще се радвам да опиташ баклавата, пък и други си я набелязаха за Коледа, така че ще чакам отзиви тогава!! Прегръдка от мен силна!
ИзтриванеНаправо събирах орехите с теб и баба ти сладуранке :) да не се"скапуват"... толкова си сладкодумна ;) кеф ми е да те чета ... страхотно настроение и позитивизъм!
ОтговорИзтриванеама баклавата ще я гледам от красивите ти снимки ... докато сама си направя :), ама ще направя ... що са празници за напред, ще се подсладим :)
Хайде сега поздрави на мама и на баба, че и те имат принос за баклавата!
Прегръдкииии :)
Дани, радвам се, че ти нося усмивки! Ти ги заслужаваш! Пък почерпи се и с баклавичка - няма да си ходиш с празни ръце! Прегръщам те!
ИзтриванеЛелеее Люси, не знам дали баба ти е опитала от тази баклава, но аз със сигурност ще я направя! Впечатли ме много!
ОтговорИзтриванеПрегръдки мила Люси!
Благодаря ти, Вили! Почерпи се тогава с няколко парчета! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеОоооо,Люси,защо ме изкушаваш?Започнах диета,че бях в Турция на почивка и прекарах с сиропироните
ОтговорИзтриванесладкиши и баклавички.
Предстоят празници,ще се прави.А,струва ми се,че и преди това.
Чудесни неща приготвяне.Аз също обичам кулинарията-особено тестото и неговите тънкости и начини на предаване на красиви форми.Обичам и сладкиши да приготвям-колкото по засукани толкова по добре.
Роси, ти сега си се наяла на такива вкусотии, пък аз да те изкуша :) Твоето начинание с тестото за мен е тъмна Индия, но и аз се уча малко по малко! Поздрави и приятни почивни дни!
ИзтриванеДовечера ще бъде направена. Изглежда невероятно. И гласувах за теб.Успех! Ралица Бързачка
ОтговорИзтриванеРалица, благодаря за думите и гласа :) Ще очаквам твоите впечатления! Сърдечни поздрави от мен!
ИзтриванеЧакаме карамеления крем, който ни обеща тук...
ОтговорИзтриванеСкоро, скоро и той идва :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеАМИ ИЗГЛЕЖДА РАЗКОШНА, ЩЕ ПИША КОГАТО Я НАПРАВЯ !!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Радка! Да пишеш обезателно :)
ИзтриванеЛюска, и аз съм по тая мода, като си ида на село, ама пропуснала си гумените галоши, понякога изрязани отзад с ножицата:)) Леле да можеше да ме види някой, дето само на токчета ме е виждал - ще се спука от смях:)) Така че си ви представих идеално. За съжаление на село брат ми решил, че ореха му пречи и го отрязал, та ще трябва да се "оръся" сега за тези чудни ядки.
ОтговорИзтриванеБаклавата ти е чудесна, то според дъщерята "това не е баклава", аз правих подобна "Сочинска баклава" по рецепта на Аля, от Кулинарни пътешествия", на мен ми допадна много.
Поздрави на бабето, жестоко е:))
Весела, и майка ми това казва - "Как ходя на работа, как ходя тука. Ако ме види някой, няма да ме познае" Но това му е чара на село - можем да се мандаме както си поискаме, стига да вършим някоя полезна работа :) Видове баклава има много - за всеки вкус има по нещо! Почерпи се виртуално с парченце от моята, докато дойде до тен моят колет с прегръдка!
ИзтриванеХм, така се престарах да остроумнича, за да съм ти на нивото, че съвсем забравих - само регистрирани във Фейсбук ли могат да гласуват? Жалко, ако е така - няма да мога да те подкрепя, отворих линка и нищо не видях...:(
ОтговорИзтриванеВеселка, играта е във фейсбук за съжаление, но аз се радвам за твоята подкрепа и така! Благодаря ти, мила!
ИзтриванеДадох и моят глас! Успех! А приказката направих тази вечер и е чудесен сладкиш! Благодаря за чудната рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за подкрепата и за прекрасните отзиви! Не мога да бъда по-щастлива! Да ви е сладко!
ИзтриванеЧудесна рецепта особено за хора като мен които не са фенове на сиропираните сладкиши!
ОтговорИзтриванеМитко, радвам се, че ти харесва. Аз съм на настроение и понякога хич не ми е до сиропираните сладкиши, та се радвам на тази вкусна алтернатива! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте Люси, вчера отново заложих на Ваша рецепта и както винаги не сгреших. Перфектен десерт. Благодаря
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за споделените впечатления, Калина! Благодаря, че ми се доверихте отново и че ми писахте :) Изпращам Ви най-топли поздрави!
ИзтриванеЗдрaвей Люси! Почвам я и после ще пиша отзиви! :)
ОтговорИзтриванеСупер! Ще чакам с нетърпение :)
ИзтриванеА медът и жълтъците заедно ли се смесват
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Медът се слага след изпичането на баклавата, а яйцата преди :) Поздрави!
ИзтриванеЛюси,благодаря за това изкушение.Днес се възползвах от рецептата ти и я направих тази уникално вкусна баклава.Докато я приготвях моите хора гледаха и ме разубеждаваха да си направя класическата баклава,но аз бях решила,че ще е тази.Невероятно вкусна и най-важното,че и цялото ми домочадие (9 души сме в къщи) останаха изненадани от тази вкусотийка.БЛАГОДАРЯ ти мила Люси!!!Моя глас го имаш от преди седмица.УСПЕХ!!!
ОтговорИзтриванеСърдечно благодаря за отзивите, димите и гласа, Анонимен! Ех, как ме зарадва - щом всички са я харесали! Най-сърдечни поздрави от мен!
ИзтриванеПрекрасна на вид и предполагам на вкус.
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще се радвам да опитате :) Поздрави!
ИзтриванеАдмирации!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мария :)
ИзтриванеУспех в конкурса! А баклавата ще опитаме със сигурност
ОтговорИзтриванеТеодора
Благодаря ти, Теодора :) ще се радвам да ти хареса! Поздрави!
ИзтриванеАз много обичам приказки, особено такива сладки и особено ти да ми ги разказваш, Люси! Прекрасна си!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате :) Аз пък обичам да идваш насам, за да те почерпя с парченце баклава ;) Прегръдка!
ИзтриванеАз също дадох своя глас! От няколко дни се опитвам да изкажа благодарностите си за чудната рецепта, но все не успявам -така и не разбирам защо!
ОтговорИзтриванеМитко, има ги коментарите по-нагоре, ще видиш! Получих и много ме зарадваха думите ти! Отговорих ти и пак ще ти благодаря за отзивите и гласа! Най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеПривет, Сладуранке! Попаднах случайно на твоята рецепта и ми допадна. Но тъй като съм мъж и при това начинаещ, би ли споделила как се прави тази медена глазура накрая за намазване на сладостта :) Благодаря и успех!
ОтговорИзтриванеЗдравей :) Меденената глазура е нищо повече от намазване с мед с помощта на четка на квадратчетата селд като ги изпечем. Тъй като той си е достатъчно лъскав и сладък, няма нужда от повече магерене на десерта, пък и ни помага да залепне избраната от нас украса от ядки :) Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеЗдрaвей Люси,кaкто бях обещaлa се отбивaм в твоето уютно местенце дa споделя,че бaклaвичкaтa е просто бижу,нaпрaво рaзкошотия,дори си позволих дa споделя снимкa нa моето творение в блогa ти във fasebook,не знaм дaли е прaвилно,но сегa я нямa! Кaкто и дa е,aз съм очaровaнa от товa твое кулинaрно местенце! :)
ОтговорИзтриванеЮлия, благодаря ти за отзивите и изпратената снимка, мила! Не, се притеснявай, снимката си е там, но тъй като е от дейност на читатели отива в лявата лента :) Аз днес ще добавя снимки на читателите към албума, така че ще си я има за постоянно и там! Радвам се, че при мен ти харесва и си пожелавам по-честичко да се отбиваш и да споделяш впечатления :) Усмихнат ден!
ИзтриванеЗдравейте! Днес направих баклавата и си признавам, че да се нареже е голям зор. Може би е по-добре да се реже преди да се намаже жълтъка, защото после корите омекват и се лепят по ножа. Също така я пекох малко по-дълго, но как се е изпекла ще разберем като започне консумацията. Благодаря за рецептата и успех :)
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Заради кремчето си е трудно рязането, затова препоръчах по-остър нож, тъй като става по-лесно. Ако ви е по-лесно да я намажете след това, разбира се! Надявам се вкусът й да ви хареса и да останете доволни! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси! Не знам от къде да започна. :)
ОтговорИзтриванеЖивея в чужбина и малко преди да си ида на гости в Бг, видях твоята рецепта за баклавата. Реших, че непремено ще я пробвам, заедно с майка, защото умирах от любопитство да видя какъв ще бъде резултата. Продуктите изглеждат простички, а направата лесна - как да не я опитаме! Докато аз се вихрих в кухнята, майка ми внимателно надлюдаваше и запомняше етапите. Имах известби съмнения и въпроси, като например дали няма да бъде суха баклавата. Резултатът - ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН! Люси, не знам как да ти благодаря за тази вълшебна и уникална рецепта! Семейството ми беше възхитено и впечатлено от уникално вкусният десерт, който се получи! Аромат на канела и масло, хрупкавост, нежна мекота - истинско вълшебство! Майка ми реши, че от сега нататък ще прави само тази баклава и никога повече класическата сиропираната. Имаш сърдечни поздрави и благодарности от всички нас!
Здравей, Анонимен( жалко,че не си ми написал именце, за да се обърна към теб по име) Толкова се развълнувах от думите ти, тъй като си ми описала всичко с такива емоции, че ме заразиха...много, ама много се радвам,че и вие сте се влюбили в рецептата. И на мен ми е трудно да обясня, че тази баклава не е суха, макар и да не е сиропирана и се радвам, че и при теб се е получила добре и сте успели да я ожените подобаващо :) Изпращам много поздрави на цялото ви семейство, а на теб едно голямо благодаря, че сподели своите впечатления!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Многп ти благодаря за невероятната рецепта. Днес попаднах на нея и нямах търпение да се прибера от работа и да я сътворя. Получи се страхотна баклава само дето малко я препекох, но нямах представа дали е готова чаках да добие цвета на снимките :) но на вкус е направо страхотна.
ОтговорИзтриванеСилвана, благодаря за споделените впечатлени - винаги ми е приятно да ги чат, особено щом са така позитивни! След като се намаже с мед изглежда още малко по-тъмна, но като цяло си е хубаво да има цвят! Следващия път ще си я изпечеш идеално! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси, здравей! Нямах търпение да си намеря орехи, за да опитам тази баклава! Стана уникална и мисля да я правя само така. Не тече сироп от нея и може да се хапва веднага, без да чакаш и преглъщаш напразно! Само суровите орехи отгоре нещо не ми допаднаха. Може би ще ги сложа към края на печенето или ще запека предварително, но това не е от значение, защото може и без тях или с друга украса. Поздравявам те отново за всичко което правиш и споделяш тук! Ирина
ОтговорИзтриванеИрина, чудесно е, че ти харесва баклавата. И за мен е голям плюс липсата на възможност да разлея лепнещ сок, което наистина я прави по-удобна за консумиране, а пък вкусът е същия! разбира се, може да запечеш леко орехите отгоре предварително или по време на печен. Поздрави сърдечни
ИзтриванеЗдравейте, рецептите са ви Уникални!!! Имам запитване дали тази баклавичка ще стане с бутер тесто?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Деси! Този коментар се е шмугнала и чак сега го виждам! Аз не съм опитвала с бутер тесто и не мога да гарантирам, че ще стане добре! Поздрави!
ИзтриванеЛюси,правих я няколко пъти.Това е най-уникалното нещо ,както всяка твоя рецепта.Хора пробвайте и колкото престои повече е по-хубава.
ОтговорИзтриванеПоклон от мен за тази млада дама.
с уважение Росица Делчева-44 год. Панагюрище
Благодаря от сърце, Роси! Твоя коментар много ме зарадва и е чудесно, че този вид баклава допада и на други, както и на мен! Желая весело посрещане на новата година!
ИзтриванеНаистина "Източна приказка" !!!!!
ОтговорИзтриванеСтрахотна стана баклавата,Люси!Нямах търпение да отхапя от горещото парченце :)))
Благодаря ти много за рецептата!
Весело посрещане на Новата година!
Благодаря ти, Мария! Много се радвам - да ви е сладко! Весело посрещане на 2016-та!
ИзтриванеПриготвих я и стана чудесна!Обрах овациите благодарение на теб!:)Благодаря много за рецептата.Прегръщам те многооо!Източна приказка вече е фаворит в семейните рецепти:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, че сподели отзивите си тук, Мария! Много се радвам! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеИ аз я приготвих стана невероятна! Поздравления за прекрасната и по различна рецепта!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за отзивите, Красимира! Поздрави и честит първи март!
ИзтриванеПравя я много пъти. Днес пак я направих. Мнооого ми харесва. Благодаря ти за тази и др. твои рецепти. Пробвала съм и други и са ми фаворит.
ИзтриванеЛуси с какви кори се прави баклавата?Много ми хареса рецептата но искам да знам колко грама е опаковката защото смятам да си поръчам кори за баклава от Турция
ОтговорИзтриванеАз съм посочила грама на корите в описанието, но като цяло ползвайте финни кори за десерти. Поздрави!
ИзтриванеЛуси имам голямо желание да пробвам тази рецепта!Само ме интересува какъв е размера на тавата.Благодаря предварително!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Ваня! Тавата ми е 26x36см :) Поздрави!
Изтриванеизглежда страхотно ще я пробвам
ОтговорИзтриванеБлагодаря :) Да ви е сладко!
ИзтриванеБлагодаря Луси!Хубави празници!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, Ваня! весели и на теб!
ИзтриванеАдмирации,грабна ме още на пръв поглед,за Коледа ще се пробва
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Фифи! Да ви е сладко!
ИзтриванеИзглежда невероятна ,непременно ще я пробва ! Весели празници !
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Сашка! Весели празници!
ИзтриванеНе се ли сиропира тази баклава?
ОтговорИзтриванеНе, не се сиропира ;)
ИзтриванеСкъпа Люси, ти си магьосничка :) Не си падаме по сиропираните сладкиши, и този вариант е фантастичен. Направих я днес, уж за утре, но не издържахме на изкушението. Единственото което замених е канелата, т.к не я обичаме, сложих щипка индийско орехче и щипка джинджифил :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ви е харесала, Деси! :) Сърдечни поздрави!
ИзтриванеБаклавата е прекрасна :) Още една абсолютно точна и много вкусна рецепта, която споделяш с нас! Благодаря ти :) Весели празници
ОтговорИзтриванеИ аз ти благодаря за отзивите, Златина! Поздрави и весло посрещане на празниците!
ИзтриванеСкъпа Люси, попаднах на рецептата за баклава и веднага я направих - спазих точно и стриктно рецептата. Наистина е страхотна - без грам преувеличение:))). По-вкусна баклава не съм яла. Уникален вкус! Благодаря ти за страхотните рецепти, които споделяш с нас.
ИзтриванеЖелая ти успешна година, много здраве, късмет във всичко и все така да продължаваш да споделяш с нас твоите невероятни рецепти!
Поздрави - Веселина!
Баклавата е прекрасна !Правя я за втори път ! Децата също много я харесаха ! Стана ми любима !Затова и днес я направих за утрешния Бабин ден ! Надявам се да хареса и на жените ! Поздравления за хубавите рецепти, Люси ! :D <3
ОтговорИзтриванеВъпрос: Защо се нарича баклава, след като не се сиропира? Не е ли по скоро сладка баница?
ОтговорИзтриванеСтрахотна е,мъжът ми ,който не обича баклава е влюбен в тази...и понеже ме подсети пак за нея метнах една малка тавичка ( щото аз не ям сладко ). Благодарим ти Люси за прекрасните рецепти и забавните истории към тях !
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря от сърце за милия коментар, Силве! Прегръдки :)
ИзтриванеБаба ви маий има македонски жилки? Прекрасна рецепта ще я опитам!
ОтговорИзтриванеМакедонското си личи :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеЛюси скоро ще преготвям баклавата :източна приказка:искам да питам сиропираш ли или нетрябва?Извинявам се предварително и благодаря за отговора.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен! Не се сиропира баклавата. Поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, може ли пояснение, как точно да глазирам с мед😊 мисля да е приготвя за детската градина за учителките, дано се получи.
ОтговорИзтриванеЗдравей, Жени! Просто мажа отгоре с четка, потопена в разтопен мед :) Поздрави и се надявам да се хареса от всички!
ИзтриванеЗдравейте,често разглеждам рецептите,които публикувате.Поздравления за начина , по който поднасяте информацията- не само красота за небцето и очите, но и с вкус! Поздравления и благодаря за удоволствието за всички сетива!
ОтговорИзтриванеМного благодаря за милите думи :) Прегръдки и усмивки!
ИзтриванеАз ни ям много сладки неща но баклава хапвам по някога,съпругът ми пък не яде сиропирани сладкиши,но този път намерих решение на проблема -хем баклава хем без сироп.Благодаря и Честита Нова Година.Да сладка и успешна за всички хора!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце :) Радвам се, че ви харесва. Щастлива и красива 2018-та за всички!
ИзтриванеЗдравейте, Люси :) Направих го за Коледа, обаче поради недолюбването на орехи от съпругът ми, сложих по-скъпичкият вариант-шам фъстък. Определено предизвика възхищение. Отварям малка чайна и моля за позволение да го включа в асортимента! Благодаря за прекрасните идеи! Спорна, успешна и изпълнена с любов Нова година желая!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Деси и благодаря! Пожелавам и на теб една прекрасна 2018-та година и успех с новото начинане. Не мога да те спра да използваш рецептата, разбира се, но ще се радвам, ако някой пита за рецептата да ги насочваш към моя блог, каква по-добра реклама?! :) ( Освен да кръстиш баклавата "Люси" :) )) Поздрави и много сърдечни пожелания!
Изтриване:)) Какво ще кажеш за '' Люси - източна приказка '' :) или '' Източна приказка '' Люси''. Бъди кръстница :) Може да ни е на късмет! Поздрави и сърдечните пожелания да ти СЕ ВРЪЩАТ умножени по милион!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Деси! Всички предложение ми харесват, ако решиш да ги запазиш. Кажи ми къде и тази сладкарничка, за да знам къде да се отбия ;) Поздрави и успех!
ИзтриванеТоку що я направих.Прекрасна е !На Коледа ще е десертът за скъпите ми гости-цялото голямо семейство. Люси,блогът ти е страхотен.Ще приготвя "свинското Уелингтън"-много е празнично и винаги става суупер!Желая ти топла вечер и приказна Коледа
ОтговорИзтриванеБлагодаря от все сърце, Лили Ванили и за много години! Живи здрави цялото семейство!
ИзтриванеОпитах я! Божествена е!
ОтговорИзтриванеМного се радвам. Благодаря за оставения отзив :)
ИзтриванеЗдравейте, търсих си рецепта за баклава и тази ми изглежда много примамващо, но ме притеснява дали няма дада стане суха. Четох коментарите и доколкото виждам доста се харесва. В момента нямам течен мед. Проблем ли ще е ако я сиропирам? Т.е. вместо мед, отгоре сложа сироп. Или ще стане твърде сладка? А може би ще се разкашка? Нямам представа какво ще станеми, акоче пробвам така, но родителите ми не са много по меда и по нестандартните неща, та си мислех дали поне сиропа да оставя на фона на този нов вид баклава. Може ли някакъв съвет?
ОтговорИзтриванеПривет, Анонимен и за много години! Едва сега се прибрах отпуската при семейството и наваксам с въпросите и коментарите, които не са малко, но се залавям, къде навреме, къде малко късно, но предпочитаем да не оставям без отговор никого :) Не знам какво да те посъветвам, освен да направиш сироп, който да е доста гъст, така че да не попие надолу в сместа, а да глазира само отгоре. Според мен това е различното на баклавата и ако се сиропира накрая не мога да кажа, че няма да е вкусно ( а дали ще е прекалено сладка е доста субективно за да преценя също), но все пак е добре да й с даде шанс. И все пак, никой не може да те спре да правиш експерименти и ако вярваш, че искаш да опиташ този вариант и ще си го хапнете каквото и да стане, защо не. Поздрави от все сърце :)
ИзтриванеПривет ,от доста време и се каня да я направя е дойде и ред.На французите много им хареса.Чудесна рецепта!Благодаря!
ОтговорИзтриванеМного се радвам. Благодаря, че споделихте отзиви! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеБаклавата е страхотна. Става много по бързо и е много вкусна.
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря за оставения коментар! Поздрави сърдечни!
ИзтриванеТази година ще блесна с това изкушение, благодаря от сърце за рецептата, баклавата е приказка....
ОтговорИзтриванеМного се радвам и благодаря. Поздрави!
ИзтриванеИзвинете за невежеството ми,но какво по-точно означава глазиране с мед?
ОтговорИзтриванеОзначава да я намажете с много тънък пласт мед, колкото да има блясък.
Изтриване