Такива вкусотии наготвих напоследък, а пък време да ги напиша и да споделя рецептите с вас - никакво. Едва ли ще съм първата, която ще открие, че воденето на блог въобще не е шега работа, но все пак - уж денят става по-дълъг, ама явно с наближаването на пролетта се засилва и пролетната ми умора, известна още като хроничен мързел. Ще се стегна обаче - обещавам! Нямам избор, тъй като тези вкусотии трябва да видят бял свят. Все пак ще дойде време и за великденската фиеста, като и този път ще се опитам да намеря нещо малко по-различно от класическите рецепти, но все така носещи пъстрия и вкусен дух на празника!
Ето днес например ви представям един десерт, който не бях правила преди, но обикнах веднага. Носи интересното име "Лисичи хралупи" - име сякаш излязло от руска приказка. Предполагам, че произлиза от вида на десерта в разрез, който трябва да изглежда така. При мен хралупките станаха малко сплескани :), но не разполагах с тавичка с исканите размери (12 х 22 см ) и се наложи да го направя в по-голяма.
Досега съм опитвала и други подобни десерти, главно с направата на кокосови топчета, но тук те са от извара, което ги прави много по-нежни като текстура, дори след печене. Наистина много интересен десерт, който реших, че ще е идеален и за Великден, тъй като в разрез ще напомни и на бели яйца :)
Актуално 2019-та година:
Ако вече съм ви привлякла вниманието, ето и самата рецепта, но преди това ще ви помоля да отделите няколко минути да гласувате за мен в наградите на Блоговодител, където съм номинирана през 2019-та година в следните категории:
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/
Това е и най-важното събитие за мен за годината и вярвам, че ако съм ви била полезна и приятна през годината, ще го направите за мен :)
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) .
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
Благодаря на всеки, който ще го направи!
За блата:
4 яйца
100 г захар
150 г черен шоколад
150 г краве масло
160 г брашно
1 1/2 ч.л. бакпулвер
За изварената смес:
250 г извара
2 с.л. брашно
1-2 пакетчета ванилия
1 яйце
пудра захар на вкус
Започваме като в купа разбиваме яйцата със захарта.
Разбиваме до получаването на пухкава смес.
През това време на котлона разтапяме в подходящ съд шоколада и маслото. Прибавяме шоколадовата смес последователно и на тънка струйка към яйцата, при непрекъснато бъркане с миксера, за да не се пресече.
Прибавяме пресявайки постепенно брашното и бакпулвера.
Готовата смес изсипваме в тавичка, предварително застлана с хартия за печене. Моята тавичка бе с размери 19 x 30 см.
За приготвянето на пълнежа в кухненски чопър/ блендер слагаме всички продукти и разбиваме до получаването на еднородна смес.
Сложете тази смес в пош с кръгъл накрайник и шприцовайте в сладкиша последователно ред по ред на малки порции ето така:
Готовия сладкиш сложете в предварително загрята фурна на 180 градуса и печете около 40 минути.
Не мога да ви опиша невероятното ухание и вкус на този десерт :)
И макар да не ми се получи идеален на външен вид, мога да ви кажа, че това въобще не попречи да бъде унищожен за един ден!
И макар да не е някоя помпозна торта, която се поднася придружена от удар на барабани, уверявам ви, че този десерт ще успее да възбуди сетивата ви и да му се насладите с чаша ароматна напитка в слънчевия следобед!
А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук https://www.instagram.com/lussievtimova/
Усмихнат и вкусен ден, приятели!
Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Нямам думи, Люси - много нови и ефектни предложения,
ОтговорИзтриванеподбрани с вкус, майсторски приготвени и представени с впечатляващи снимки!
Благодаря за удоволствието, комплименти за теб и усмихнати пролетни дни!
Благодаря ти от сърце, Диянка! Пожелавам и на теб една пъстра, слънчева и красива пролет! Прегръдка!
ИзтриванеАма уникален е! Обожавам десерти с извара и съм сигурна, че и този много ще ми допадне! ! Прегръдка, вълшебнице!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Поли! наистина се надявам да ти хареса толкова, колкото и на мен! Прегръдка и от мен!
ИзтриванеIzglejda super:), s kakvo obache moga da zamenq izvarata?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Можете да я замените с крема сирене :) Поздрави!
ИзтриванеАх! Това пък сега откъде го измисли. Страхотно момиче си ми ти! Наистина много интересен сладкиш. Благодаря ти.
ОтговорИзтриванеАз ти благодаря, Йоли! Винаги ми е толкова приятно, когато минаваш да ме "видиш" :) Почерпи се, мила!
ИзтриванеЗнаят лисичките как да си правят хралупите:))
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт!
Благодаря ти, Милена! Прекрасен и усмихнат ден ти пожелавам!
ИзтриванеХайде, хайде... Не изглеждал добре. Само ти така си мислиш, Люска. Прекрасен е! И съм сигурна, че е с чуден вкус! :)
ОтговорИзтриванеМного усмихнати прегръдки от мен!
П.П. И хич да не ти пука... То може ли да имаме всички размери тави, форми, накрайници, шприцове, пошове и т.н.
Благодаря ти, Геринка! :) Иначе си е така - винаги може нещо да липсва в кухнята, но е важно да измислим втори вариант, а може би именно така се раждат различните десерти :) Прегръдка, мила!
ИзтриванеЛюси, не само е идеален, направо е перфектен на вид, а сигурна съм и на вкус. Много ми хареса. Усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Таничка! И на бе прекрасни, слънчеви пролетни дни!
ИзтриванеОще едно чудесно предложение от теб, Люси! Както винаги - много красиво, със сигурност вкусно и с прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, мила! Наистина ме изненада с различния си вкус, а ароматът е невероятен! Ох, вече свърши, а пак ми се дояде! ще трябва да правя пак :) Прегръдка!
ИзтриванеА какво означава текстура????
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Анонимен! Текстура е много разпространена дума в българския език, много често срещана в научни текстове, но и използвана в ежедневието. Описва състоянието на дадена материя като усещане или от какво е направена. Повече можете да научите тук - http://simple.wikipedia.org/wiki/Texture
ИзтриванеЛюси невероятен е,още утре ще го изпробвам.Споделих с майка ми за твоя блог и от тогава имаш една фенка плюс.Поздрави и успехи.
ОтговорИзтриванеМного ти благодаря, Вероника! както за думите, така и за популяризирането на моето местенце и увеличаващия се кръг от приятели! Прегръдка!
ИзтриванеАма че интересни хралупки, при това лисичи:)
ОтговорИзтриванеПравила съм подобен десерт, но трябва да погледна продуктите, май наистина освен извара имаше и кокос в моята.
Благодаря ти, Весе! Този наистина е по-различен от тези, които съм яла. Определено си заслужава да се опита! Прегръдка и много усмивки от мен!
ИзтриванеЛюси, отново предизвикваш в мен чувство на възхищение!!! Толкова си старателна и така се грижиш за доброто настроение на читателите си, всяка рецепта е подбрана с вкус и изпълнена толкова прецизно, че как да не се възхити човек на майсторството ти и на креативните идеи! Браво мила, страхотна си!
ОтговорИзтриванеТаничка, думите ти сами по себе си са толкова топли, а самия факт, че идват от страхотен кулинар като теб, значи още повече! Ти също винаги ме оставяш без дъх! Радвам се, че мога да "върна услугата" :) Почерпи се, макар и виртуално! Прегръдка!
ИзтриванеОпределено ми привлече вниманието - с името на десерта, изварата като съставка, изпълнението, визията! Супер!
ОтговорИзтриванеСпокойна вечер, Люси!
Благодаря ти, Тили! надявам се да ти хареса и на вкус, щом го опиташ! Усмихнат ден пред теб, мила!
ИзтриванеЕгати съвършенството! Ти рисува ли го това чудо, Люска или го готви?!
ОтговорИзтриванеХа-ха, благодаря ти, Зори! :) Прегръдка!
ИзтриванеЩе го направя задължително!Изглежда невероятно!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Ще чакам отзиви :) Поздрави!
ИзтриванеНаистина перфектно си ги измайсторила тези лисичи хралупки:)! Поредното ти изкушаващо предложение! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Слънчеви почивни дни ти желая!
ИзтриванеИнтересно и интригуващо!Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирка :) Поздрави!
ИзтриванеНаправих го и мога да кажа че е страхотен. Сладък какаов блат за любителите на шоколада и лек изварен крем. Страхотна комбинация. Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриване