неделя, 8 март 2015 г.

Панна Кота с кафе и чия / Panna cotta with coffee and chia seeds



Честит Осми Март, лейдис! Бъдете винаги жизнени, усмихнати, прекрасни, независими, вдъхновяващи, нежни, романтични и даряващи света с неизчерпаемата женска сила, която се крие във всяка една от нас! 

Днес е ден, посветен на нас и наше задължение е да направим всичко необходимо да се чувстваме чудесно - да си направим хубава прическа, свеж грим, да пуснем щастливата си песен, да сложим от любимия си парфюм, да се поглезим с вкусен сладкиш (това е от мен :))  и да си кажем :

"Чудесен ден е  да бъдеш момиче" :)

Именно затова реших, че заслужаваме да си напомпаме самочувствието с няколко приятни думи за нас самите - с които да си припомним колко сме страхотни, ако по погрешка сме го забравили.




Ако е така - не се самообвинявайте! Макар ролята на жените никога да не е била по-силна отколкото сега, все още има много жени по света, които се нуждаят именно от нашата подкрепа, за да преборят всичките закостенели стереотипи, дискриминацията и необяснимо как съществуващите в много държави все още закони за полово неравноправие.

Може би затова и все повече от водещите, знакови и символични за времето си роли в киното вече са в ръцете на жени, които носят своето послание:


Поради тази причина и много се зарадвах на отправеното ми предизвикателство от страна на Блоговодител и Foodpanda.bg

Тяхната покана бе да създам рецепта, която да олицетворява модерната жена, съчетаваща сила и грация. 
Мога с ръка на сърцето да ви кажа - не бе трудна задача за мен. Веднага ми хрумна идеалния десерт за целта - изкусителна панна кота, с шапка от хубаво италианско ароматно еспресо и основа от нежен, млечен крем.


И макар да знаем, че истинските жени идват във всякакви размери и форми, и въобще не е задължително всяка жена да бъде с мерките на манекенка,  все повече от съвременните дами предпочитат по-леките и диетични десерти, които могат да се направят с полезни продукти. 

Именно затова се спрях на този десерт, който ви дава повече от огромна свобода да го направите с нискомаслено, обезмаслено и дори соево мляко, а за подслаждане да използвате всичко, което ви е по вкуса - захар, мед или любимата на все повече и повече хора - стевия!

Каквото и да изберете, гарантирам ви, вкусът на десерта е невероятен и винаги ще бъде по-добър от каквато и да е било салата и няма кой да го отрече! 




Изборът ми да включа кафе в панна котата също не е безсмислено като изпълнение на Джъстин Бийбър, защото почти всяка енергична жена, майка и баба, на която й се налага да изгледа поне няколко деца, внуци, и дядовци в живота й, започва деня си с чаша хубаво силно кафе. След него вече е свършила около десет неща, преди господата да са си обули чорапите :)



Аз самата не започвам деня си без кафе и ако някой се опита да ме заговори преди това, сигурно ще изпита гнева Божи !

С този десерт можете да усетите новата подобрена версия на две в едно - без грам угризения за килограмите като бонус!



И преди да премина към рецептата, да благодаря още веднъж за отправеното предизвикателство от страна на организаторите. Смятам, че идеята е чудесна и се радвам, че както се появяват все повече и повече възможности за съвременните домакини да усъвършенстват кулинарните си умения с помощта на платформи като Блоговодител, така и за това, че има и платформи като Foodpanda. Те са спасителен кораб за тези моменти, когато си взимаме заслужена почивка и просто поръчваме от любимия си ресторант. При това с възможност за отстъпка ! 

Сигурна съм, че тъй като днес ми е празник, y-хромозомата у дома ще рече "Днес аз ще сготвя!" и ще грабне храбро телефона :) Е, аз пък няма да го спирам! 
Нали съм подсигурила десерта, а ето вече и рецептата за него:

Необходими продукти:
150 мл хубаво кафе
250 мл прясно мляко
100 мл течна сметана
1 с.л. ликьор-кафе
1 пакетче желатин
1 ванилия
1-2 с.л. чия семена
подсладител на вкус: захар, мед или стевия

За първата част от рецептата ще ни трябва само една трета от желатина. Ако не разполагате с везна, можете за по-лесно да го разделите на око, като го прехвърлите в малка чашка за шотове. 


Към вече свареното кафе (можете да подсладите на вкус със захар или друго), прибавете 1/3 от желатина, който сме оставили да набъбне предварително в  малко вода. Добавяме към кафето и разбъркваме постоянно, за да се разтвори, като внимаваме течността да не заври. Накрая прибавяме и супена лъжица от ликьора.


 
Разпределяме в чашки. Оставяме сместа леко да изстине и ги пъхаме в хладилника да стегнат напълно. 

( P.S.: Не забравяйте да си пеете, докато готвите :) 


След като кафето се желира, започваме и втората част от панна котата. 
За целта в касерола смесваме сметаната, млякото, ванилията и подслаждаме на вкус отново. 
( P.S.: ...или пък да си танцувате като истинска дива :) )


Когато сместа се загрее, прибавяме набъбналия остатък от желатина (2/3 от пакетчето) и повтаряме процедурата - разбъркваме течността до пълното му разтваряне. Накрая прибавяме и зрънцата чия.


Оставяме сместа леко да се охлади и я разпределяме отново по чашките, като връщаме отново в хладилника.


Преди сервиране, потапям чашките в съд с малко топла вода - само за няколко секунди. След това панна котата се изхлузва много лесно от металните чашки.



Освен невероятна текстура и вкус, този десерт ми стана изключително скъп, тъй като бе просто идея в главата ми и не бях сигурна дали ще стане толкова добре, колкото ми се иска. 

Оказа се, че надмина очакванията ми! 

И тъй като е лично моя рецепта, реших да добавя и любимата си съставка - чия, без която не минава и един мой храноден!



Е, това се казва да се вдъхновяваш от себе си :)
Ако имате сходни вкусове и все някак съм ви убедила, че разбирам какво говоря, като казвам, че нещо е вкусно, ще се радвам да ми доверите и сами да приготвите тази божествено вкусна панна кота. 


И така, не ми остава нищо друго освен да ви пожелая един прекрасен, усмихнат ден и дано да имате щастието да го споделите с още някои забележителни дами - приятелки, сестри, майки, баби или просто готините колежки от работата! 



П.С.: Завършвам днешната публикация, посветена на жените, с цитат на един от най-феминистките образи в телевизията през последната година : Старши полицейски офицер Стела Гибсон!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 



48 коментара:

  1. Прекрасно представяне и на тази изкушаваща рецепта! Бягам да пробвам и нея, както съм правила с много други Ваши творения! Пожелавам ви щастие, за да Сте здрава и любов, за да бъдете щастлива! Весел празник!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря най-сърдечно! Ще ми се да знаех името ви, за да мога да адресирам пожеланията си директно, но и така ви изпращам най-топли и искрени поздрави!

      Изтриване
  2. Уау, жестока е! какъв блясък! Честит празник, мила !Бъди жива, здрава, щастлива, обичана и обичаща, вдъхновена и вдъхновяваща!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит осми март и на теб, Кате! И аз ти пожелавам много успехи, здраве и щастие!

      Изтриване
  3. Голяма си сладурана! Честит да ти е празника!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоленце! Честит празник и на теб, мила!

      Изтриване
  4. След толкова хубави и изчерпателни думи, които струят от твоята публикация, аз само мога да ти се възхитя и да ти пожелая да бъдеш многоооооо щастлива, Люси!!! Весел празник!
    Прегръдка, мило момиче! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хриси, искрено ти благодаря, мила, за това, че не пропускаш възможност да ме навестиш! Винаги ми е изключително приятно! Весел празник и на теб ( макар и малко на патерици)

      Изтриване
  5. Честит празник, Люси!
    Десертът е невероятен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит осми март и на теб, мила! Прегръдка и от мен и весело :)

      Изтриване
  6. Истински се насладих на тази хубликация - и на рецептата, и на размишленията ти! Честит празник, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гуинет! С малко закъснение, честит празник и на теб - бъди живи здрава и много успешна във всичко!

      Изтриване
  7. Желая Ви много щастие,Люси!
    Благодаря Ви за невероятната душа,с която споделяте вашите постижения.
    Вие сте изключителен творец!
    Рецептите Ви са много оригинални и божествени на вкус.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително мило и благодаря, за това, че ме подкрепяте по този невероятен начин! Много силни думи - надявам се, че съм ги заслужила! Най-топли поздрави!

      Изтриване
  8. Абсолютно уникален десерт, като теб самата, много си вдъхновяваща да знаеш!
    Честит празник! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз те прегръщам, Поли! Благодаря ти от сърце и ти честитя празника, макар и с малко закъснение!

      Изтриване
  9. Люска, честит празник! Аз ти пожелавам да си останеш все същата, невероятна си, как само нареждаш думите, снимките ... абе голям творец си! Десертът е един малък разкош!
    Прегръдки Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вили! Много се радвам, че ти е приятно в моето местенце, почерпи се - направила съм за всичките ми приятелки :) Прегръдки и весел празник, мила!

      Изтриване
  10. Честит 8 -ми март, на патерици Люси.Бъди здрава , усмихната и много щастлива.Не съм почитател на кафето, преди години получих натравяне от него, но рецептата ти ми хареса и ще я приготвя с какао или рожково брашно.Прекрасна панакота.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и на теб, Елена! Разбира се, можеш да замениш кафето и с горещ шоколад или друга любима напитка! Благодаря ти и ти пожелавам усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Люска, едва ли можеше да се намери по-подходящ от тебе кандидат, който да приготви по-подходяща рецепта! Адмирации - съчетала си тук и нежност, и страст, и изисканост, че и здраве, по-добре от това "здраве му кажи":)))
    Досега до чията не съм се докосвала(най-вече заради цената и), но ти ще ме накараш да го направя, така ме изкуши...и непременно ще си пея, докато го правя(макар фалшиво) и ще си танцувам(тук вече с още по-голям кеф!)
    А аз ти желая, макар и на патерица да си точно такава многолика душа, която да не спира да изкушава своя Митко (и вдъхновява да пише стихове!) по всеки възможен начин! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, Веселка, и ти не спираш да ме изненадваш приятно с пожеланията ти - много те бива в думите, да знаеш :) Аз също започнах да консумирам чия редовно едва от тази година, но все повече включвам супер храни в менюто си, има си разлика в цялото състояние на организма - от опит ти го казвам. цената на чията наистина не е малка, но пък аз намирам на меса насипна и така излиза по-добре :) Прегръдки най-топли и честит празник и на теб, мила!

      Изтриване
  12. Честит празник /на патерица/и от мен,Люси!Бъди щастлива,обичана и обичаща!Прекрасен десерт!Когато нещата се правят с много любов се получават страхотно.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Деси - Честит осми март и на теб, мила! Жива, здрава, обичана и успешна! Прегръдка!

      Изтриване
  13. Честит празник,Люси!Все така обичана и вдъхновена бъди,мила!Адски съблазнителен десерт с неустоима презентация!От моята любима категория е,много ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Та няма само ти да ме изкушаваш с твоите божествено вкусни ястия :) Честит празник и на теб, мила!

      Изтриване
  14. Направо в десятката сладуранке :)
    Пожелавам ти само прекрасности в този живот защото самата ти си прекрасна!
    Късмет с предизвикателството ... десертът ти е великолепен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Честит празник и благодаря, мила! Черпя те за празника и ти пожелавам много здраве, щастие и успехи!

      Изтриване
  15. Люска, с малко закъснение, но с огромно настроение ти пожелавам винаги да бъдеш това слънчево, обичано и обичащо създание! Прекрасен десерт си създала! Аз никак не обичам вкуса на кафето, но оценявам високо прекрасния ти резултат. Иначе ароматът харесвам много! Ех, ама само ти можеш така да ми повдигнеш духа с няколко реда!
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! И аз така, със закъснение, но от сърце ти желая всичко най-добро за теб, мило момиче! Точно за теб съм направила една панна кота с шапка от горещ шоколад ( само с ухание на кафе), защото е голяма радост, когато се отбиваш на гости! Прегръдка силна от мен!

      Изтриване
    2. Еее, значи съм най-щастливият гост, да знаеш! :)

      Изтриване
  16. Честит празник! Ако не е много нахално може ли да попитам от къде да взема чия? Съжалявам за въпроса ми ако е глупав.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Само да уточня, чията не е задължителна. Обичам да я добавям тъй като е много полезна и много деликатна на вкус, така че може да се добавя на всичко :) Не зная от кой град сте, но по принцип съм я виждала в Кауфланд или магазини за ядки ( понякога и насипна), био мгазини, и дори в кварталния магазин на щанда за диетични храни :) Поздрави!

      Изтриване
  17. Уникален десерт! С любими съставки!!! Благодаря за идеята и рецептата!!! :*

    ОтговорИзтриване
  18. Страхотен десерт! И аз ще го пробвам. Сметана предполагам е най-добре да е животинска? Или става и с растителна? Ориентировъчно, колко захар сложихте вие? Благодаря и весел празник! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Теди и благодаря! Аз съм го правила и с двата вида сметани, става иделано, която и да изберете! Захара слагам около една трета чаена чаша, но все пак зависи и как сладни самата захар. Поздрави!

      Изтриване
    2. Благодаря за отговора! Направих го с животинска. Наистина много приятен, свеж десерт. Но май вашето кафе е от джезве? Много плътен черен цвят има. Моето беше еспресо и от каймака има по-светъл цвят. Благодаря за рецептата ;)

      Изтриване
  19. Честит празник Люси! Перфектна рецепта. Чудесен десерт. При мен се получи ето така ... Аз добавих нещо от себе си в рецептата. Дано го одобриш и ти.
    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1586456588267321&set=a.1520416144871366.1073741832.100007089844170&type=3&theater

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, мила! Изглежда чудесно и ми харесват твоите промени. Ще споделя снимката и в страничката на блога, тъй като тук не се вижда! Поздрави и много усмивки!

      Изтриване
  20. Рецептата е страхотна! Много ми хареса защото е вкусна и има възможност да бъде по-диетична :) Аз не успях да докарам такава перфектна визия, но нали е направено с любов :) Определено ще експериментирам следващия път, може да добавя плодове или друг ликьор.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че ти е допаднала, Мими и ми остави своите отзиви тук! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  21. Люси стана невероятна Панна Кота,благодаря за рецептата.Използвах бейлис и затова цвета на кафето се промени,но вкуса е уникален.За съжаление няма как да пусна снимки тук.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, мисля, че видях снимките ти във фейса :) Много се радвам, че ти е харесала рецептата. Може да ми пускаш снимки по мои рецепти на съобщение във въстаничката на блога във фейса ;) Поздрави и весло посрещане на празниците!

      Изтриване
  22. Здравей Люси.
    Тези твои рецепти, които съм изпробвала винаги са били сполучливи. Искрено благодаря, не спирай, радваш всички ни.
    Въпросът ми за тази панна кота е дали чията я киснеш преди това или я прибавяш така ненакисната, понеже поема доста течност.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Непознат и благодаря. Не я кисна предварително, тя пак си набъбва в течността :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...