петък, 30 януари 2015 г.

Шоколадови равиоли с карамелен пълнеж / Chocolate ravioli with choco-caramel filling


Ама че хубав месец се задава - февруари (или фафруари, както казваше една позната баба. Тя също казваше джеймса на gsm-a и натурален акт, но това е тема на друг разговор:) ) 
Защо хубав ли! Ами през този месец си имам поне два рожденика в семейството и се отбелязва един много приятен и красив празник на виното и любовта или на хората влюбени във виното :)

Затова реших, че може би ще е добра идея да ви предложа някои по-така романтични и завиткани десерти, които при всички случаи вървят с вино!
Днешният обаче само изглежда сложен! Наистина е много лесен за приготвяне, а хубавото на равиолите е, че от една доза излизат доста и винаги можете да ги сложите в плик и да ги замразите. Ако ви дойдат неочаквани гости, само сварявате вода и готово - за десет минути сте им отнесли главата с нещо домашно приготвено и много вкусно.


Днешното ми предложение е за равиоли, които вече съм ви представяла в солен вариант тук. Сега обаче искам да ви предложа да ги опитате под формата на десерт и то наистина вкусен, шоколадов десерт, с шоколадов пълнеж и сос от... шоколад разбира се. Макар и при наличието на толкова шоколад, мога да ви гарантирам, че се открояват всички вкусове. 
Ако използвате хубаво черно какао, равиолите ще бъдат с вкус на черен шоколад.. Плънката, която избрах е от шоколад с течен карамелен пълнеж. Той овкусява равиолите отвътре по невероятен начин. И за да не излезе, че се стипцам, съм сложила и шоколадов сос отвън, но този път с бял шоколад и сметана. Белият шоколад, както знаете, е много по-различен на вкус, и има по-скоро вкус на мляко, което пък контрастира с другите два елемента на ястието.
Ако още не сте се убедили за каква сладост става въпрос, само погледнете следващия кадър:


Рецептата е наистина много лесна и преди да преминем към нея, искам да ви кажа, че от дадените количества излизат доста бройки (в зависимост от големината на равиолите, разбира се). Ако няма да гощавате много хора, можете да опитате с половин доза. 

Необходими продукти за шоколадовата паста:
300 г брашно
60 г тъмно какао
3 яйца
щипка сол

За пълнежа:
шоколад с пълнеж от карамел

За соса:
200 мл течна сметана
100 г бял шоколад

Аз работя директно на плота, като правя в пресятото брашно кладенче и слагам яйцата. След това добавям какаото и солта и започвам да разбърквам и интегрирам всички съставки до получаването на тесто. При необходимост може да се добавят една-две супени лъжици студено прясно мляко.

Готовото тесто оформям на топче, поръсвам с какао, покривам с кърпа или опаковъчно фолио и оставям да почине за около 15-20 минути.


След това разточваме тестото на сравнително тънък лист. Все пак не трябва да е прекалено тънък, за да може да издържи плънката. Изрязваме формата на равиолите със специална формичка или пък обикновен нож.


Във всяка от тях поставяме парченце от шоколада. 


Покрийте отгоре с друга от изрязаните формички. Залепването става с помощта на вода, като леко навлажните краищата. Не притискайте, а леко "погалете" тестото, за да се убедите, че е залепнало добре и няма въздушни мехурчета или пък отвор, през който да влезе водата.

Пуснете равиолите в тенджера с кипяща вода за около осем минути. Времето за варене е приблизително и ако ги правите за първи път, ви препоръчвам да изваждате една равиола и да прецените до каква степен е готова. Все пак времето за готвене ще зависи и от това, колко тънко/ дебело сте разточили тестото и може да варира. Не варете равиолите прекалено - хубаво е да бъдат ал денте.

Докато се варят, можете да приготвите соса: За целта сложете в касерола сметаната да загрее на котлона. След като почнат да се появяват малки балончета, прибавете нарязания бял шоколад и почнете да разбърквате. Аз обикновено намалям температурата на котлона, така че да задържа температурата на горещата сметана, но не и да ври.

Изсипете малко от соса в чинията,  в която ще сервирате:


А след това и няколко от шоколадовите равиоли:


Можете да поръсите с какао, нарязани ядки, крокан или друго.

Десертът е изключително изискан и впечатляващ! Определено десерт за специален повод!


Само още с първия разрез на крехката равиола отвътре потича прекрасна шоколадово- карамелена смес, която, в комбинация с млечния вкус на соса, ще предизвика всички ваши сетива!

18 коментара:

  1. олеее,какво пиршество за всички сетива ни предлагаш,Люси!Толкова сочно,креместо и съблазнително,ммм,мъркам ли мъркам!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, благодаря ти, Росинка :) Радвам се, когато успявам да предизвикам такива емоции :) Прегръдки!

      Изтриване
  2. Ей, милост нямаш... Май няма да доживеем всички празници на февруари, то финалът на януари е просто убийствен. :) Браво, Люска!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей, Гери, няма шега...такива публикации съм подготвила, че се надявам наистина да ви изненадвам само приятно! Прегръдки и от мен и много усмихнат ден!

      Изтриване
  3. Мммм, това изглежда... много мнооого вкусно! И аз като един огромен фен на шоколада със сигурност ще пробвам рецептата! :))
    Поздрави ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да ти хареса, колкото на всички у дома! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  4. Изтрепа рибата, сетивата тоже :))
    Върховно изглеждат, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Инче! Винаги ме радвам, когато ме посещаваш :) Прегръдка от мен голяма!

      Изтриване
  5. Голяма подстрекателка си! :) Кадърът наистина е убедителен!
    Страхотно предложение и комбинация от шоколад, карамел, млечен сос!
    Приятна вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Тили! Ами ще подстрекавам, то това ми е работата. Пък и ти не оставаш по-назад с тези прекрасни неща в блога ти! Прегръдки, мила!

      Изтриване
  6. Впечатляващ десерт за ценители! Поздравления, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! Почерпи се, макар и виртуално! Поздрави от сърце!

      Изтриване
  7. Люси, ако знаеш от кога съм им хвърлила око на тези шоколадови разкошотии, но мисля, че си права, дошло е времето да ги приготвим, точното време им е :)
    Изглеждат страхотно и съм сигурна, че са много вкусни шоколадовите ти равиоли!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, не отлагай повече, наистина си заслужават! мен чак ме е срам, като съм заобещала тази рецепта от миналата година и си седеше в чернови, но бях замислила да я пусна около Свети Валентин, защото го намирам за много романтичен десерт! Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  8. "Изискан и впечатляващ" е наистина този десерт, Люска! Бих добавила, че такива са и снимките ти, а за вкуса нямам никакви съмнения - шокоманиаци у нас да искаш!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веселка, то има нещо ненормално у хората които не обичат шоколад :) Радвам се, че ти харесва, мила! Прегръдки от мен!

      Изтриване
  9. Страхотия си направила, Люси! Убийствено предложение за десертна паста, а и снимките наистина добре ни показват всичките сладости, които преливат в тази чиния!
    Сърдечни поздрави от мен и ти пожелавам прекрасен февруари месец! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Алекс! Щом казваш, значи е така.Аз на теб разчитам да оцениш добрата паста! Прегръдки, мила и усмихната седмица!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...