Бяла зима тази година много не усетих! При нас нямаше много сняг и някакси ми липсваше нежното усещане от белия пух, затрупващ бездушевните предмети навън, отдавна очукани и захабени от времето. Снегът обаче винаги успява да донесе някаква магия със себе си, особено когато започва да вали вечер и падащите снежинки са толкова красиви под светлината на уличните лампи. Тогава се залепвам за прозореца и наблюдавам безмълвно това иначе толкова нормално природно явление, но озъртайки се, виждам тук и там, по други прозорчета, отново надничат хората и пълнят сърцата си с красотата на зимната гледка.
Затоплящият се климат през последните години, особено тук в по-южните части на страната, все по-често ме лишава от удоволствието да се възхищавам на красотата на зимата.
Затова пък по свой начин успявам да я донеса у дома чрез някой сладкиш, като днешния например!
Нежни ванилови хапки, потопени в шоколад и оваляни в кокосови стърготини, наподобяващи току-що поръсил сняг:)
Или иначе казано - днес ви представям лемингтън-и. Тези малки сладкиши са изключително известни, а за страна на произход се счита най-вече Австралия. Историята, която вечно си няма друга работа освен да се кара за това кой кога е измислил един сладкиш, не подминава и този и за него също се водят дебати. Една от основните теории е била, че е кръстен на Лорд Лемингтън, който е бил губернатор на Куийнсленд (Австралия) . Други обаче смятат, че името е дадено по-скоро на неговата съпруга - Лейди Леминтън!
Това и още петдесет подобни теории няма да ми развалят апетита или пък желанието да ви споделя как да си спретнете този наистина много лесен сладкиш!
Като казвам лесен, освен че наистина си е такъв, мога да кажа и предимството да го направите винаги от някой останал ви блат. Основата на сладкиша е обикновен ванилов блат, но вие можете да използвате и друга ваша любима рецепта. Остава само да го нарежете на подходящи хапки и готово.
За всеки случай обаче, аз ще ви дам и една рецепта за блат, пък вие си решете сами! Ето и самата рецепта:
Необходими продукти:
За блата:
2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
1 ванилия
щипка сол
1 пак. бакпулвер
1/2 ч.ч. масло (113 г)
За заливката:
200 г шоколад
100 мл течна сметана
( количеството може да се коригира с още от изброените продукти или масло, при необходимост. Дадените количества са двойна доза, но поради възможност да не ви достигне единичната, препоръчвам използването на двойната доза)
За овалване:
кокосови стърготини
Започваме с приготвянето на блата. Разбийте маслото със захарта, докато стане пухкава смес. Започнете да прибавяте едно по едно яйцата, като разбивате, докато се поемат изцяло от сместа. Хубаво е яйцата да са на стайна температура, за да не ви втвърдят маслото! В друга купа пресейте брашното и прибавете останалите сухи съставки.
След това започнете да прибавяте редувайки, като продължавате да разбивате сухата смес и млякото!
Готовата смес изсипете в правоъгълна тава (20 x 25-30 см), застлана с хартия за печене. Печете в предварително загрята на 180 градуса с обдухване фурна.
Готовия блат оставете да се охлади напълно. Можете да оставите блата за една нощ, покрит с кърпа за да стане още по-лесен за рязане, като изсъхне леко.
Нарежете го на квадрати / правоъгълници.
Заливката приготвяме като на водна баня разтопяваме шоколада със сметаната.
След това потапяме всяко парче от тортата от всички страни в шоколада
и веднага след това овалваме в кокосовите стърготини. Смятам, че е най-лесно да си помагате с виличка!
Нареждам лемингтъните в поднос и оставям за един час в хладилник за да стегне шоколадът.
Сервирайте ги за сутрешното или следобедното кафе...
или защо не като изненадваща закуска в леглото :) Свети Валентин наближава ;)
Подарявам ви много нежно и романтично настроение!
От сто години им се каня и все ги забравям тези рошавки и толкова ароматни кубчета сладост,благодаря за напомнянето,Люска,перфектни са!Дали не мога направо да ти открадна подноса ? :))
ОтговорИзтриванеХубав петък и уикенд,мила!
Роси, грабвай, ама то почти нищо не остана, уж са много, ама хапка по хапка и изчезват :) Благодаря ти, че намина, мила! Усмихнати почивни дни и на теб!
ИзтриванеИ вкусно! Аз също не съм опитвала, но според продуктите мога да си представя вкуса. :) Ех, да ти е романтично винаги, Люска!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден. :)
Гери, благодаря ти, че не подминаваш публикациите ми :) Винаги си ми добре дошла, пък ако можех наистина да те нагостя, щеше да ми още по-приятно! Усмихнати почивни дни, мила!
ИзтриванеЛюси,направила си едни снежни,нежни мънички вълшебства в чинийка!Прекрасни лемингтънчета!Усмихната и спокойна вечер ти желая!
ОтговорИзтриванеP.S.Ако знаеш колко много ми хареса подноса! ;)
Благодаря ти, Деси! радвам се, че намина, почерпи се на воля :) Усмихнати почивни дни ти пожелавам!
ИзтриванеБлагодаря за споделената рецепта! Бях ги забравила, а са чудесни. Правила съм ги много пъти с голям успех.Приятна вечер!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за написаното! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеТази любима комбинация - шоколад и кокосови стърготини!
ОтговорИзтриванеНевероятно вкусни хапки!
Приятна вечер, Люси!
Така си е, Тили! Класика! Много обичам кокоса, както си личи и по рецептите :) Радвам се, че ти допадат и на теб! Прегръдки!
ИзтриванеЛюси обожавам всичко,което правиш и вече не мога да насмогна с рецептите.Много много харесвам всичко
ИзтриванеИскра, благодаря ти, мила! Ух, ще се опитам да намаля, но не ми дават у дома...все са гладни :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеChudesno izglejdat.Shte gi opitam v nai skoro vreme.Blagodarq za vkusotiite.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставения коментар! Поздрави!
ИзтриванеBlagodarq za porednata vkusotiq
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря, че наминахте, Пепа! Поздрави!
ИзтриванеДобави и коняк или уиски към шоколада и наистина ще се стоплиш .
ОтговорИзтриванеДобра идея :) Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте. И аз блблагодарениея за рецептата, но искам да попитам относно сметаната ( на Вие съм със сметаните). Та, тази тук е сладкарската сметана, или? Благодаря предварително! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Тук съм използвала тази сметана тук - https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTYPRiH4pSaE1dQhdD-Qs0MRZStXgqi-0sBKAibcg6RkwOnbf3t , която става и за сладко и солено :) Поздрави!
ИзтриванеНе съм приготвала такива красотички, но твоите изглеждат много вкуснички и ще си открадна едничко, ей така да пробвам само! :)
ОтговорИзтриванеМного усмивки и ти пожелавам все така криви да са ти дните!
Алексче, страхотно е, че се отби! Радвам се,че моите сладкиши са те изкусили :) И аз ти изпращам много усмивки и най-топли прегръдки!
ИзтриванеПравила съм ги, Люси по друга рецепта, но твоята ми хареса повече (там сместа за овалване беше рядка) и ще опитам, да знаеш! Само ти можеш така добре да презентираш!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Весе! По принцип има наистина много варианти за шоколадовата течност, но аз се спрях на тази, тъй като най-много ми допада! Усмихната седмица ти пожелавам!
ИзтриванеОбожаваме го всички вкъщи този разкошен сладкиш и няма как да бъде по друг начин, прелестен е! Снимките ти са прекрасни, Люси, как нежно си го поднесла :)
ОтговорИзтриванеЖелая ти хубава вечер!
Благодаря ти, Таничка! Радвам се,че намина :) Поздрави на всички у дома!
ИзтриванеИзглежда толкова снежно и вкусно !(въпреки че не съм голям фен на кокоса)
ОтговорИзтриванеПоздрави и приятна вечер!
Пс: влюбих се в подноса!
Благодаря ти, Chocolate kitchen :) Щом съм изкусила не любител на кокоса, значи съм се справила добре! Усмихната седмица пожелавам!
ИзтриванеЗдравей,Люси! Смятам утре да ги направя и седнах да записвам продуктите и...изведнъж очите ми се ококориха от недоумение...наистина ли 4 ч.л. бакпулвер? За 2ч.ч. брашно? Викам си...простея-непростея,ще питам...защото може и да е техническа грешка,моля те "осветли"ме :-)
ОтговорИзтриванеРени, моята лъжичка е явно по-малка, можеш направо да използваш едно пакетче бакпулвер :) Дори ще го уточня в рецептата! Не се притеснявай, за сега оплаквания няма от рецептата. Само за ганаша - на някой им е много, да други - тамън, на трети - не им достига! Хубавото е, че винаги може да се приготви още, а пък е и дълготраен за съхранение! Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеБлагодаря ти,миличка! Хайде,остани си със здраве! И нека Вдъхновението да е с теб!
ИзтриванеБлагодаря, Рени! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЛюси, сладкишът е превъзходен! Правила съм и по други рецепти, но по твоята стана прелест! Благодаря за детайлното представяне на всички рецепти в блога ти, много е полезно! :) Поздрави и остани все така ентусиазирана и талантлива! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря много за думите, Вили! Значи много за мен и се надявам и други рецепти от блога да получат такива добри отзиви от теб :) Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеМного прилича на прословутото негърче, имат ли нещо общо? :)
ОтговорИзтриванеМоже да се каже, че си приличат, да :) Поздрави!
ИзтриванеБлагодаря за прекрасната рецепта!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря :)
Изтриване