понеделник, 9 юни 2014 г.

Домашни равиоли с рикота и сос от бяло вино / Homemade Ravioli with Ricotta and White Wine Sauce


(Звук на барабани) Дами и Господа, за първи път в кухнята на Люси имаме щастието да ви покажем първите за нас домашно приготвени равиоли. Гордеем се с постигнатия резултат и не се срамуваме да си го признаем! А колко време им се канехме, колко се тюхкахме , че е сложно и че тая работа с домашната паста изглежда повече като за семейства, които не нагъват студена пица по тъмни доби.
Да не повярва човек, но това, което се опитват да ни убедят истинските кулинари е било вярно през цяяяялото това време. Първо - домашна паста се прави супер лесно. И Второ - Супер лесно е, хора! Има още предимства - евтино е за приготвяне, вкусно е, можете да изпробвате различни вариации на съдържание и форма и накрая ...има невероятен Уоу ефект. 



Ястието може да струва не повече от три лева в продукти, но да изглежда като приготвено от някой, който знае какво прави, а не като мен :)
И все пак, както казва Джулия Чайлд, ако сте сами в кухнята, кой може да ви види :) 
Така че експериментирайте на воля и се надявайте на добри резултати. Въпросната дама, която е голямо вдъхновение за мен, е освен извор на прекрасни рецепти, така и на много мъдрости, любимите от които ще споделя с вас днес :) 
Първата от тях е съвет, който следвам при правенето на нови рецепти :
"Това е моят постоянен съвет към хората: Научете се да готвите - опитвайте нови рецепти, учете се от грешките си, бъдете безстрашни и най-вече се забавлявайте" - Джулия Чайлд

 

Следвайки този неин безценен съвет реших, че няма какво да се плаша вече от тези пусти домашни равиоли като от изравнителна сметка за електричество и запретнах ръкави.
Денят става все по-дълг, така че е идеален момент за експериментиране с по-времеконсумиращи рецепти. Е, тази може би не е точно такава, защото наистина става бързо, но като за първи път, реших да не прибързвам.

 
За равиолите се спрях на нежен сос от бяло вино, тъй като е идеален за лека лятна рецепта с паста, а пък и обичам вино (и аз като Джулия) :)

"Обичам да готвя с вино, понякога дори слагам в ястието, което готвя" 

Джулия Чайлд




 
И последно, но не и по важност, самата презентация на ястието. Опитайте се да го поднесете с финес и красота, която да гали очите или, както казва още Джулия :

"Толкова красиво е аранжирано върху чинията, че знаеш, че нечии пръсти са били навсякъде по нея "
Следвайки тези безценни съвети се появи и днешната рецепта, която няма да отлагам повече и затова преминавам направо към необходимите продукти:

За пастата:
1 3/4 ч.ч. брашно
1/4 ч.л. сол
2 яйца
1/2 с.л. вода (повече или по-малко при нужда)

 
За пълнежа:
250 гр сирене рикота
2 -3 с.л. течна готварска сметана
пресен босилек и риган
червен пипер / сол
(опция  за добавяне на друг вид сирена по желание към сместа)

За соса:
3/4 ч.ч. бяла вино
6 с.л. масло
розов пипер и пресен босилек за поднасяне

За направата на тестото за пастата, пресейте брашното върху чиста повърхност. Направете кладенче в средата и добавете в него яйцата, солта и водата. Разбърквайте с ръка, като се опитвате постепенно да поеме цялото брашно. Прибавете още брашно или вода при нужда, като ги добавяте постепенно и на малки порции така, че накрая да се образува хубаво твърдо тесто. Месете го около две - три минути.

 
Увийте тестото във фолио за свежо съхранение и го оставете в хладилник за около половин час.

През това време можете да направите плънката. За целта сложете в купа рикотата и сметаната и разбъркайте. По желание можете да добавите малко обикновено краве сирене, но да не е много. Колкото да подсоли сместа. Овкусете с нарязани свежи подправки като риган и босилек, както и с малко сол и черен пипер. Важното е плънката да остане лека, като основният вкус да е рикотата, а след това свежите подправки.

 

Приготвянето на равиолите започваме като разделяме тестото на четири равни части. Взимаме две от тях и ги разточваме на сравнително еднакви по големина правоъгълни листа, които изглеждат ето така:


Пастатт не трябва да е твърде дебела, тъй като няма да бъде крехка след варенето, но не твърде тънка, тъй като има риск да се разкъса от тежестта на плънката. Поставете по една ч.л. от сместа на равни разстояния, така че да ви бъде удобно да разрежете равиолите. 

 

Използвайки четка, намокрете леко тестото около плънката така, че да улесни залепването. Използвайте по-големия лист от тесто (то няма как аз да мога да направя съвсем еднакви по големина) за покриване на равиолите, като внимателно притискате и се опитвате да избягвате образуването на въздушни джобчета. Накрая минете с резеца за равиоли като притискате силно, докато се получи идеална равиолка :) 


Самата формичка си закупх от този магазин при последното ми посещение при сестра ми в Холандия, но след това съм виждала по разни магазини за домашни потреби, така че съм сигурна, че се намират такива и в България. И все пак един остър нож и натиск с вилица по ръбчетата на тестото ще свършат същата работа, така че не оставяйте липсата на специален инструмент да ви спира да опитате тази вкусотия :)

 

Варете равиолите в кипяща, подсолена вода, за около 8-9 минути или повече при необходимост. Проверявайте пастата за готовност. Според мен е хубаво да ги извадим полу готови, за да имат възможност да поврят още малко в соса.
През това време в подходящ тиган сложете виното на средна степен на котлона и оставете да се редуцира за две-три минути. След това прибавете към него маслото, разбърквайки. Можете да добавите към соса малко от водата от пастата, ако се е получил твърде гъст сосът ви. 
Прехвърлете (полу) готовите равиоли от тенджерето в тигана със соса и оставете да поврят в него още малко.

 

Сервирайте равиолите с част от соса, гарнирани с малко нарязан пресен босилек и поръска от розов пипер.


Дали трябва да споменавам, че ястието се комбинира с добре изстудено бяло вино...


...и добър апетит!


И когато някой ми каже, че Митко добре си живее, похапвайки си тези неща ежедневно, аз се сещам за друга мисъл на Джулия :




"Нямаше да мога да го задържа дълго, ако не го хранех добре " :)


20 коментара:

  1. Люси, ти си вълшебница!!! И моля те махни онази част, където пишеш, че не си кулинар, защото фактите показват друго! В момента мога единствено да съжалявам,че не сме съседки, за да ме почерпиш порция равиоли(виното от мен хаха), но за утреха имам рецептата, само трябва да се потрудя малко :) Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Маги, слушам и изпълнявам :) Да ти кажа, честно, точно преди да прочета коментара ти, Митко ми направи същата "забележка", така че ще се вслушам в съвета ви! Благодаря ти много за милите думи и аз също ще се ядосвам, че не си тука да хапнем сладко-сладко :) Поздрави!

      Изтриване
  2. Люси, браво! :) Чудесно си се справила, сега очаквам цяла фиеста с паста при теб. ;)
    Ама за едно не съм съгласна - "Нямаше да мога да го задържа дълго, ако не го хранех добре " :) - едва ли... ;)
    Усмихнат ден, мила Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, права си да очакваш това, защото така се зарибих по пастоправенето, че съм подготвила няколко неустоими предложения, включително и шоколадова паста :) Готови си седят в чернови :) А за другото, както винаги си права ;) Слънчев ден и от мен!

      Изтриване
  3. Хм, и аз не съм правила таквоз у дома...Чудесно изглеждат и таман се чудех как ги докара такива еднакви и киправи и видях джаджата:) И направо си голяма подстрекателка - заради теб обикалях да търся белачка дето да има "нещо си" за да реже моркова на лентички :))) сега и такова чудо ли да търся...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела, тази белачка си я купих от Джъмбо за цена по-малко от левче. А този вид резци за равиоли съм виждала по магазини в София, но не мога да се сетя за никой конкретен. Е, пак ще стимулирам икономиката с безплатна реклама :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Ааа, белачка си намерих за по-малко от левче :) ама не от Джъмбо.

    ОтговорИзтриване
  5. :))) благодаря ти за усмивките от сутринта!:) Определено след тази публикация много хора смело ще експериментират в кухнята. Страхотни равиоли, абсолютно професионални и много вкусно изглеждащи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Много красиви си ги оформила,Люска,направо запреглъщах,а и този сос изглежда адски апетитно!Представям си колко са нежни на вкус равиолите ти,поздравления за майсторството и че си преборила страховете си!Хубав вторник пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. А, Люси, страхотни са равиолите, залепнах за екрана. Поздравления, страхотно сте се справили. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. И в къщи са любими, наскоро и аз правих за пръв път :)! Изглеждат много, много вкусно,Люси и елегантно поднесени! А какъв чешит била Джулия Чайлд :)! Ама пък права за много неща!
    С поздрав! Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  9. Candy, Роси, Таня и Ивана - благодаря ви мили дами :) Много съм щастлива, че този вид паста ви харесва, тъй като съм подготвила още няколко невероятно вкусни рецепти :) Силни прегръдки за вас!

    ОтговорИзтриване
  10. Без дъх останах, Люси! Снимките ти са наистина зашеметяващи!
    Равиолите изглеждат невероятно и ти се възхищавам на готовността да си ги приготвиш сама от начало до край! :)
    А определено заставам до думите на Джулия Чайлд (голям образ в кулинарията) за виното! Често и аз така...готвя :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Алекс, много ти благодаря! Ти поне знаеш каква магия крие италианската кухня :) Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  11. Здравей Люси, решила съм за празничната вечеря днес да ги приготвя, но за колко порции е тази доза. Благодаря ти предварително, поздрави Деси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Деси, зависи от големината на равиолите и порциите, които ще поднесеш, но определено има за 4-5 порции! Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Много ми хареса и самата рецепта, и презентирането й, Люси! Страхотни снимки, от които взех да планувам кога да започна упражнението "домашна паста" :) Благодаря за благоуханието! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Снежи! надявам се и на теб да ти хареса приготвянето на домашна паста! Поздрави!

      Изтриване
  13. Днес приготвих тази прелест и всички (включително децата, които си падат капризни) си облизаха чиниите. Благодаря ти Люска за поредната прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ех, много се радвам на такива коментари значи :) Благодаря ти, мила! Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...