понеделник, 10 ноември 2014 г.

Пиле по мексикански / Mexican-Style Chicken Breast Recipe


Преди години в града ни имаше едно много малко и уютно заведение, което предлагаше според мен най-добрата кухня в града. Обожавах тяхното "пиле по мексикански" и с Митко често си поделяхме порцията, тъй като не бе никак малка. Тази гозбичка беше идеална след разходка в края на работния ден, когато навън вече бе достатъчно студено, а коледните светлинки на града се отразяваха в големите стъкла на заведението. Не ни се налагаше да чакаме дълго и пред нас се появяваше голяма порция вкусотия, с пара, издигаща се във въздуха, носеща невероятния аромат на печени пиперки, вкусен доматен сос и горещи месни късове. 
И макар по принцип да свързвам мексиканската кухня с лятото, това ястие винаги ще ме връща точно в тези топли и вкусни спомени, в това отдавна несъществуващо ресторантче.


И затова, веднага след като усетих приближаващия зимен сезон, този спомен изникна в главата ми, както и желанието да опитам отново това супер вкусно ястие. С тази разлика, че трябваше да си го приготвя сама, което хич не ме плаши.


               

Трябваше да го приготвя по спомен, но според мен се получи почти едно към едно, с една разлика - добавих съвсем малко кашкавал. Защото...ами защо не :)
Рецептата прилича на много български ястия като пиле - паприкаш, лютика и т.н, но тук присъства и царевица. Ако си падате по вкуса на гореизброените ястия и това ще ви хареса, а пък аз исках да се възползвам от малкото останала домашна царевица (естествено от баба :))


И така, без повече увъртания, ето и списъкът с необходимите продукти:

1 бр пилешки гърди (пеперуда)
3-4 бр печени чушки
1-2 бр зелени чушки
малка глава бял лук
малка глава червен лук
шепа варена царевица
4-5 скилидки чесън
1/2 консерва домати (от 400г)
кимион
червен (лют и сладък) пипер
черен пипер
олио
сол

Още по желание:
магданоз
кашкавал

Започвам приготвянето на ястието с подготовката на зеленчуците - нарязвам зелените чушки на кубчета, печените на по-едри парченца, белия лук на средни по големина парченца,


а червения - на полумесеци:


Месото овкусявам с подправките (на вкус) и прибавям чесъна. Моят чесън е домашен, затова и съм сложила толкова много скилидки. Ако купувате от едрия чесън, ще ви трябват много по-малко. :)


В тиган слагам малко олио да се затопли и изсипваме овкусеното месо:


Докато месото се запържва, прибавяме последователно белия лук и зелените чушки и разбъркваме:



После прибавяме последователно царевицата, червения лук  и печените пиперки. Разбъркваме за още няколко минути.













Накрая прибавям и доматите, като аз ползвах нарязани домати от консерва, но вие можете да ползвате домашни, като количеството ще е около една чаена чаша.



Сервираме ястието още горещо, поднесено с малко нарязан магданоз и кашкавал :)


С риск да се опарите, си го хапвайте още топличко, защото ароматът, който се разнася, просто не може да чака :)





18 коментара:

  1. Люси, чудесно ястие - колоритно и ароматно!
    Прегръдки и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Аз пък винаги съм свързала мексиканската кухня с по-лошо време, може би заради пикантната нотка. Но това пиле изглежда разкошно!

    ОтговорИзтриване
  3. И никога да не съм го опитвала това пиле по мексикански, само от твоето описание, сякаш вече съм :) Усетих аромата му, вкуса на сладките домати и царевицата, усетих сочното месце, ммммм, разкош :) Ще си топна едно залъче хлебец в това вкусно и ароматно сосче!
    Поздрави, Люси!

    ОтговорИзтриване
  4. Лютика обожавам, царевица също - остава да си спретна ястието! Пък и ти така апетитно го предлагаш, че не може да му се устои!
    Хубава вечер, Люси!

    ОтговорИзтриване
  5. Люси, с удоволствие бих опитала от това чудо в твоята компания сред зимния град. Мисля, че вече сме "пътували" заедно към онези географски ширини (е, малко по на юг, но...). ;)
    Чудно ти се е получило! А за царевичката... Ако зависи от мен, на всичко бих сложила - много обичам.
    Прегръдки, Люска!

    ОтговорИзтриване
  6. Никога не бих си го поръчала, защото не обичам много царевица, а и самата комбинация ми се струва странна. Обаче вчера го направих и се получи страхотно. Сама от себе си се изненадах, че ми харесва, а и другите го харесаха. Съпругът ми каза, че е едно към едно с това което е ял в заведение ( не твоето,а друго). Не само съм доволна, но съм и доволна, че съм доволна!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Theshire, радвам се, че ми се довери с рецептата, а още по-хубаво е, че ти се усладило и на теб и на съпружеското тяло :) Благодаря ти от сърце, че отдели и време да оставиш своя положителен коментар за ястието, намирам го за много мило! Изпращам ви сърдечни поздрави!

      Изтриване
  7. Дани, Мъхче, Таня, Тили, Гери, Весела, страхотно е, че отбихте да видите и "вкусите" от днешната ми манджичка. Прекрасно е, че ви допада и рецептата, защото това беше "готвене по спомен", та и аз се изненадах като стана толкова сполучливо :) Желая ви прекрасна седмица, момичета и много усмихнати дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Веднага влиза в менюто за неделния обяд!!!
    Ще споделя отзивите след това!

    Дерзай Люси, радваш ме!!!

    ОтговорИзтриване
  9. За първи път и съвсем случайно съм тук при вас!Това ,което Люси е направила е чудесно и още повече,така е поднесено,че даже да си хапнал добре,,пак би го опитал.Усетих аромата и.....непременно ще го направя!Благодаря Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за думите! Радвам се, че ви допада рецептата! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  10. току-що хапнах за първи път в заведение пиле мексикана.разкошно е! ще го направя у дома!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се и домашния вариант да ви хареса толкова ;) Поздрави и усмивки!

      Изтриване
  11. Признавам, че бях доста скептична към рецептата и въобще съчетанието на продуктите не ми вдъхваше доверие, но все пак снощи я приготвих. Оказа се много вкусно ястие. Мъжът ми, като никога, си сипа 3 пъти в чинията :)
    Набелязала съм още рецепти от блога. Чудесни идеи има. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че си ми се доверила и си приготвила любимото ми пиле по мексикански, Калина ;) Ще се радвам на още отзиви! Поздрави от все сърце!

      Изтриване
  12. Хелоу, хелоу! 😁 Аз да попитам, ама и в същото време да остане някъде тук, за да го видят и хората, които искат да го приготвят, но имат колебания. Вместо пилешки гърди мисля да сваря 2 - 3 бутчета и да добавя месцето накрая, вече сварено. Може и малко бульон... Ама седя си тука сега и се чудя дали ще ми се получи. Как мислиш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Алексче. Разбира се, защо не :) няма какво да му мислиш :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...