Тези дни на мама много й се бяха дояли палачинки и аз, като примерна дъщеря, веднага откликнах. И без това се чудя как да си намеря повод да сготвя нещо, но друг да го изяде, че ако изяждах всичко, което готвя, досега да съм станала с размерите на дирижабъл.
И така, забърках една голяма доза за палачинки, като от тях заделих и направих едни със солен сметанов пълнеж и пилешко, които скоро ще се появят и в блога. Една част направих шоколадови, които станаха толкова вкусни, че едно нещо доведе до друго и ей го на - направих цяла торта.
Просто не знам как стана :)
Имах си и пюрирана тиква, която бях изпекла предната вечер и тъй като така и не се научих да ми е сладка в състоянието си натюрел, реших, че трябва да я шмугна в някакъв неустоим крем и неустоим крем и направих.
Беше толкова вкусен, че се боях, че ще го изям преди да го нанеса на тортата. Следващия път ще направя такъв, но ще го сервирам в чашки, може би с останал блат или меки бисквитки на дъното. Ама наистина е много вкусен!
Вече няколко пъти съм споменавала за направата на тиквено пюре (тук и тук), но от вас зависи кой вариант е по-удобен за вас. В самата рецепта ще обясня по-подробно използвания от мен метод. И за да не се бавя повече, ето го и списъкът с необходимите продукти:
Необходими продукти:
За палачинките:
3 бр яйца
3 ч.ч. прясно мляко
брашно като за боза (около 2 ч.ч.) и какао
Крема:
1/1/2 ч.ч. тиквено пюре
4 с.л. захар
200 мл сладка течна сметана за разбиване
1/2 консерва дулсе де лече
*1 желатин (разтворен в малко течност)
индийско орехче
канела
джинджифил
Започнах като изпекох тиквата, пюрирах с пасатор,
а след това, измервайки необходимото ми количество, прехвърлих в касерола. Добавих захар на вкус (при мен 4 с.л.), но това зависи много от вида и сладостта на тиквата, затова подчертавам да я направите на вкус. Сложете касеролата на котлона и разбъркайте, докато захарта се разтвори в пюрето.
Ще ви отнеме буквално 2-3 минути при непрестанно бъркане. Накрая махаме от огъня и овкусяваме с подправките - канела, джинджифил и индийско орехче, отново на вкус. Аз сложих по-малко канела, тъй като баба ми не я обича, а пък няма как да не занеса торта на генералния ми спонсор на тикви)
а след това, измервайки необходимото ми количество, прехвърлих в касерола. Добавих захар на вкус (при мен 4 с.л.), но това зависи много от вида и сладостта на тиквата, затова подчертавам да я направите на вкус. Сложете касеролата на котлона и разбъркайте, докато захарта се разтвори в пюрето.
Ще ви отнеме буквално 2-3 минути при непрестанно бъркане. Накрая махаме от огъня и овкусяваме с подправките - канела, джинджифил и индийско орехче, отново на вкус. Аз сложих по-малко канела, тъй като баба ми не я обича, а пък няма как да не занеса торта на генералния ми спонсор на тикви)
И така, готовото тиквено пюре оставяме да се охлади и се захващаме с палачинките. Вярвам, че почти всяко семейство има своя рецепта за палачинки и не смятам да давам много обяснения за използваната от мен рецепта. Аз обичам да използвам мярката 1:1:1 ( яйца: брашно: мляко) за сместа, но понякога може да е малко повечко мляко или брашно. Затова най-добрият ориентир е да се получи смес с гъстотата на боза.
Слагаме около черпак в тиган за палчинки и почваме дългия процес по правенето им. :)
Следващата стъпка е да направим крема. Разбиваме сметаната на сняг,
а после прибавяме към нея дулце де лечето и тиквата. Ако желаете, можете да сложите още от подправките и тук.
а после прибавяме към нея дулце де лечето и тиквата. Ако желаете, можете да сложите още от подправките и тук.
После при непрестанно бъркане прибавяме на тънка струйка разтворения (на водна баня или в микровълнова) желатин.
Сглобяването на тортата става по следния начин: В подходящ съд слагаме палачинката, около нея ринг за торта с разстояния около см от палачинката:
Започваме да редим шоколадова палачинка, пласт от крема, палачинка, пласт крем и така докрай.
Готовата торта слагаме да престои няколко часа или най-добре за една нощ в хладилника.
Украсяваме по желание. Аз нямах много време за украса този път и се спрях на много семпла есенна шарка с помощта на листенца и още малко какао.
Но щом разрязах тортата, възкликнах на глас - изглеждаше толкова добре, а кремът се беше запазил пухкав.
*По-късното с майка ми си говорихме, че сигурно тортата ще се получи чудесна и без желатин, а само с фиксатор за сметана.
Комбинацията на карамел в крема и лекото ухание на тиква бе така неустоимо.
Когато занесох тортата на баба и й казах, че е с тиква, тя не заподскача от радост, но после се обади да каже, че явно не ме е разбрала, защото не е усетила да яде тиква. (Тя сигурно си е мислела, че ще сложа цели парчета)
Много се хареса тортата на всички, така че след гласуване, решихме да я наречем най-вкусната торта с тиква ..досега. Кой знае, винаги може да ми попадне нещо още по-добро!
Макар и за момента да се съмнявам!
Люска, не е честно с тези изкушения!
ОтговорИзтриванеНе мога да сваря да ги записвам :)
Чудесна е тортата и особено кремът!
Прегръдки и хубав уикенд!
Благодаря ти, Дани! Тортичката е много лесна този път, пък и винаги можеш да я спретнеш, ако ти останат палачинки! И аз те прегръщам!
ИзтриванеЛюси, Идеята и изпълнението са направо великолепни! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря от сърце, Радост! Сърдечни поздрави и от мен!
ИзтриванеНе само е най-вкусната, ами е най-красивата! Само да не бях такъв карък при правенето на палчинки... Ама не пречи да си направя кремчето и да го сервирам както предлагаш - с бисквитки, бишкоти и т.н. Току-виж заблудя моя човек и си хапне и той тиква. ;)
ОтговорИзтриванеЕх, развинти ми въображението... А да не ти казвам как ми се прияде от тази разкошотия! И украсата е страхотна, Люска, много стилна и така добре се връзва на изгледа отвътре. Ох, много се разприказвах, но ти си "виновна". :) Ей, златно момиче си ти, да знаеш! Искам сега една кухня, голяма и пълна, и да готвим цяяяял ден. :) И Митковците ще са щастливи, сигурна съм. ;)
Прегръдки, Люсинка! Бягам, че сигурно ти надух главицата...
Гери, ти като се разприказваш, само комплименти се сипят, така че хич не ми зле, да знаеш ;) Наистина и само крем да се направи е достатъчно, страхотен мус! Виж украсата е много семпла, макар и тематична, но пък не изисква никакви кой знае какви умения :) Гери, много ми допада предложенията - и меню от седем ястия, ще спретнем, пък после друг ( момчетата :) ) да мие ( хич не го обичам това:)) Прегръдки, мила!
ИзтриванеБраво, Люси! Чудесна, ароматна, есенна торта - пиршество за всички сетива! Искрени комплименти! Много се радвам, когато видя неща, сътворени с много любов, желание и естетика! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Гуинет :) Чудесно е, че се отби през моето местенце! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеЛюси със сигурност е много вкусна тази торта! И си я поднесла по неустоим начин!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Бети! От теб значи много, обожавам тортите ти! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеЛюси, иде ми да я почна веднага, такаво си подстрекателка...но нямам дулсе де лече, а досега пазарувахме, не ми се излиза отново...Тиква обаче си качих от мазето. Сега ще размишлявам да заменя ли с нещо карамелено или да отложа...
ОтговорИзтриванеВеселка, аз бих изчакала, комбинацията на карамела и тиквата е направо уникална и сърцевината на тази торта, поне за мен :) Ще се радвам да споделиш мнение, ако я приготвиш все пак. Прегръдка за теб, непораснало момиче :)
ИзтриванеИда, ида с отчет. Изчаках, сдобих се с дулсето и вчера я спретнах - за празника! Пюрето от тиква си отлежваше в хладилника. Съжалявам, че няма как да ти я покажа тук, но може би ще отчета в "Гответе с мен", но и там съм назад с материала поне за месец:). Бих пуснала и в блога, но нека да е по-нататък, не обичам да се повтарят рецептите по блоговете, но пък си струва да я имам и там. Освен това не я докарах красива като твоята, че нямам ринг, а тортените ми форми са с друг размер. Единственото, което пропуснах бе желатина, прецених, че крема си е добре и без него и не сложих. Та...чудесна си стана тортичката, аз не бях правила досега нито палачинкова, нито тиквена торта и се опасявах у дома "дзверчетата" как ще реагират, но се одобри даже от нелюбителита на тиква. Само дъщерята пак нещо негодуваше, ама тя си е така:), пък и не е много по сладкото.
ИзтриванеБлагодаря Люси за вкусните и интересни рецепти, ти си живото доказателство, че не само младите могат да научат нещо от старите, но и обратното важи дори в по-голяма сила! Имам само една забележка - не мога да ти насмогна, искам да опитам от всичко:) Хубава неделя!
Много ти благодаря за отзивите, Веселка ! радвам се, че са я одобрили, пък то палачинковтите торти са малко трудемки за форма, но пък много вкусни :) Слънчева седмица ти пожелавам, мила!
ИзтриванеЛюси, фантастична е и ще я направя при първият удобен случай!!! Невероятна на вид, на вкус, на снимки:). Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Катенце! Прегръщам те!
ИзтриванеИ аз съм баба, така че моля, прати ми едно парченце и на мен от тази вкусна торта! :)))
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Тили, ще пратя, ама не остана. :) Хайде от следващата :) Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеОтново прелестна красавица наднича от монитора в твоето местенце, Люси :) Опасна машина за изкушения си ти, мила, много ти се радвам!
ОтговорИзтриванеТортичката е съвършена, много есенна и ароматна, точно както и приляга на уютния сезон..., а кремчето, за него мисля, че си права, ще се хапва с остатъци от блатове, които чакат да бъдат изядени :)
Поздрави, Люси!
Благодаря ти за думите, Таничка! Винаги си ми добре дошла на гости да споделим атмосферата и да похапнем по едно-две - десет парчета торта, то от тази като почне, не се спира човек :) Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеЗдравейте,от къде мога да намеря дулсе де лечето?
ОтговорИзтриванеПривет Цвети, можеш да го купиш от Метро или под името сгущенка от руските магазини. Можеш да го приготвиш и сама, както съм описала в торта "Сникерс". :) Поздрави!
ИзтриванеИ пицата с карфиол ми допада, но тортата е неотразима -
ОтговорИзтриванечудесна идея, страхотно съчетание на вкусове и аромати иии ...
впечатляващо ефектни, красиви и неустоими снимки!
Много, много комплименти за теб, Люси!
Благодаря ти, Дианка :) Много ми се искаше да мога да те почерпя наистина с парченце. Изпрашам ти сърдечни поздрави и пожелания за приятна и вдъхновена подготовка за празниците :)
ИзтриванеИзглежда прекрасно.
ОтговорИзтриванеУтре сутрин отивам на пазар и по обед ще я спретна.
Имам само един въпрос за количеството какао в палачинките, защото не ми се рискува на око, за да не пракаля - имам този навик :)
Поздрави,
Лили
Привет Лили, количестовто какао наистина бе на око, защото завиви от това какво качесвто е какото, което ще ползваш. Ако искаш да са по-настиено кафяви, сложи повечко. Аз слагам на око, като разбивам с миксера до получването на желания цвят. Използвам висококачествено холандско какао или това на др. Йоткер. Поздрави!
ИзтриванеДулсе де лечето може ли да се замени с нещо друго и с какво?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, тъй като вече ме попитаха подобен въпрос в интерент и аз отговорих, че има вариант дулсе де лечето да се замени с домашно приготвен карамелен сос, за който рецепти в нета има много. Той се прави главно от захар, сметана и масло. И все пак, аз смятам, че вкусът на сгущенката ( дулце де лече) е много специфичен и сладък, а пък да се приготви у дома не е трудно. вече съм описвала процеса в торта "Сникерс", как се вари самата консерва от сладко кондензирано мляко. Аз приготвям няколко наведнъж, тъй като така ми остава и за друг път и се пести ток. Поздрави!
ИзтриванеЗначи палачинките са шоколадови ли? Тъй като в съставките не се споменава шоколад
ОтговорИзтриванеПалачинките са с какао, което го има в продуктите и така стават с шоколадов вкус :) Поздрави!
ИзтриванеВчера направих тортата, сега престоява в хладилника и довечера ще я опитаме. Аз пробвах само крема докато я приготвях и мога да кажа, че е уникален. Наистина комбинацията на тиква и дулсе де лече е невероятна. Тази торта някак ми напомни на Коледа :) Страхотна рецепта! Поздрави!
ОтговорИзтриване