Преди години в града ни имаше едно много малко и уютно заведение, което предлагаше според мен най-добрата кухня в града. Обожавах тяхното "пиле по мексикански" и с Митко често си поделяхме порцията, тъй като не бе никак малка. Тази гозбичка беше идеална след разходка в края на работния ден, когато навън вече бе достатъчно студено, а коледните светлинки на града се отразяваха в големите стъкла на заведението. Не ни се налагаше да чакаме дълго и пред нас се появяваше голяма порция вкусотия, с пара, издигаща се във въздуха, носеща невероятния аромат на печени пиперки, вкусен доматен сос и горещи месни късове.
И макар по принцип да свързвам мексиканската кухня с лятото, това ястие винаги ще ме връща точно в тези топли и вкусни спомени, в това отдавна несъществуващо ресторантче.
И затова, веднага след като усетих приближаващия зимен сезон, този спомен изникна в главата ми, както и желанието да опитам отново това супер вкусно ястие. С тази разлика, че трябваше да си го приготвя сама, което хич не ме плаши.
Трябваше да го приготвя по спомен, но според мен се получи почти едно към едно, с една разлика - добавих съвсем малко кашкавал. Защото...ами защо не :)
Рецептата прилича на много български ястия като пиле - паприкаш, лютика и т.н, но тук присъства и царевица. Ако си падате по вкуса на гореизброените ястия и това ще ви хареса, а пък аз исках да се възползвам от малкото останала домашна царевица (естествено от баба :))
И така, без повече увъртания, ето и списъкът с необходимите продукти:
1 бр пилешки гърди (пеперуда)
3-4 бр печени чушки
1-2 бр зелени чушки
малка глава бял лук
малка глава червен лук
шепа варена царевица
4-5 скилидки чесън
1/2 консерва домати (от 400г)
кимион
червен (лют и сладък) пипер
черен пипер
олио
сол
Още по желание:
магданоз
кашкавал
Започвам приготвянето на ястието с подготовката на зеленчуците - нарязвам зелените чушки на кубчета, печените на по-едри парченца, белия лук на средни по големина парченца,
а червения - на полумесеци:
Месото овкусявам с подправките (на вкус) и прибавям чесъна. Моят чесън е домашен, затова и съм сложила толкова много скилидки. Ако купувате от едрия чесън, ще ви трябват много по-малко. :)
В тиган слагам малко олио да се затопли и изсипваме овкусеното месо:
Докато месото се запържва, прибавяме последователно белия лук и зелените чушки и разбъркваме:
После прибавяме последователно царевицата, червения лук и печените пиперки. Разбъркваме за още няколко минути.
Накрая прибавям и доматите, като аз ползвах нарязани домати от консерва, но вие можете да ползвате домашни, като количеството ще е около една чаена чаша.
Сервираме ястието още горещо, поднесено с малко нарязан магданоз и кашкавал :)
С риск да се опарите, си го хапвайте още топличко, защото ароматът, който се разнася, просто не може да чака :)
Люси, чудесно ястие - колоритно и ароматно!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и усмихната седмица!
Аз пък винаги съм свързала мексиканската кухня с по-лошо време, може би заради пикантната нотка. Но това пиле изглежда разкошно!
ОтговорИзтриванеИ никога да не съм го опитвала това пиле по мексикански, само от твоето описание, сякаш вече съм :) Усетих аромата му, вкуса на сладките домати и царевицата, усетих сочното месце, ммммм, разкош :) Ще си топна едно залъче хлебец в това вкусно и ароматно сосче!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Люси!
Лютика обожавам, царевица също - остава да си спретна ястието! Пък и ти така апетитно го предлагаш, че не може да му се устои!
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Люси!
Люси, с удоволствие бих опитала от това чудо в твоята компания сред зимния град. Мисля, че вече сме "пътували" заедно към онези географски ширини (е, малко по на юг, но...). ;)
ОтговорИзтриванеЧудно ти се е получило! А за царевичката... Ако зависи от мен, на всичко бих сложила - много обичам.
Прегръдки, Люска!
Вкусна манджица, Люска!
ОтговорИзтриванеНикога не бих си го поръчала, защото не обичам много царевица, а и самата комбинация ми се струва странна. Обаче вчера го направих и се получи страхотно. Сама от себе си се изненадах, че ми харесва, а и другите го харесаха. Съпругът ми каза, че е едно към едно с това което е ял в заведение ( не твоето,а друго). Не само съм доволна, но съм и доволна, че съм доволна!
ОтговорИзтриванеПривет Theshire, радвам се, че ми се довери с рецептата, а още по-хубаво е, че ти се усладило и на теб и на съпружеското тяло :) Благодаря ти от сърце, че отдели и време да оставиш своя положителен коментар за ястието, намирам го за много мило! Изпращам ви сърдечни поздрави!
ИзтриванеДани, Мъхче, Таня, Тили, Гери, Весела, страхотно е, че отбихте да видите и "вкусите" от днешната ми манджичка. Прекрасно е, че ви допада и рецептата, защото това беше "готвене по спомен", та и аз се изненадах като стана толкова сполучливо :) Желая ви прекрасна седмица, момичета и много усмихнати дни!
ОтговорИзтриванеВеднага влиза в менюто за неделния обяд!!!
ОтговорИзтриванеЩе споделя отзивите след това!
Дерзай Люси, радваш ме!!!
За първи път и съвсем случайно съм тук при вас!Това ,което Люси е направила е чудесно и още повече,така е поднесено,че даже да си хапнал добре,,пак би го опитал.Усетих аромата и.....непременно ще го направя!Благодаря Люси!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за думите! Радвам се, че ви допада рецептата! Сърдечни поздрави!
Изтриванетоку-що хапнах за първи път в заведение пиле мексикана.разкошно е! ще го направя у дома!
ОтговорИзтриванеНадявам се и домашния вариант да ви хареса толкова ;) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеПризнавам, че бях доста скептична към рецептата и въобще съчетанието на продуктите не ми вдъхваше доверие, но все пак снощи я приготвих. Оказа се много вкусно ястие. Мъжът ми, като никога, си сипа 3 пъти в чинията :)
ОтговорИзтриванеНабелязала съм още рецепти от блога. Чудесни идеи има. Поздрави!
Много се радвам, че си ми се доверила и си приготвила любимото ми пиле по мексикански, Калина ;) Ще се радвам на още отзиви! Поздрави от все сърце!
ИзтриванеХелоу, хелоу! 😁 Аз да попитам, ама и в същото време да остане някъде тук, за да го видят и хората, които искат да го приготвят, но имат колебания. Вместо пилешки гърди мисля да сваря 2 - 3 бутчета и да добавя месцето накрая, вече сварено. Може и малко бульон... Ама седя си тука сега и се чудя дали ще ми се получи. Как мислиш?
ОтговорИзтриванеЗдравей, Алексче. Разбира се, защо не :) няма какво да му мислиш :)
Изтриване