сряда, 30 юли 2014 г.

Миди с ориз на фурна / Mussels With Rice Recipe


Вече имам две рецепти за миди в блога си, но така и не бях правила миди с ориз на фурна. А да си признаем честно - то това си е класиката! Е, тази година им дойде редът, веднага след като ме погна носталгията по морето! Всеки, който ме познава, знае, че съм водорасло и като се добера до солената вода, трудно можеш да ме изкараш от нея. Обожавам дългите летни дни, топли вечери, съпроводени с лекия бриз, морската храна и невероятния аромат на море, който се носи във въздуха. Всеки път щом се прибера от лятната си почивка, ме тресва една кулинарна вълна, основана почти и само на риба и морски дарове.
 
В такъв случай логичен развой на събитията бе, рано или късно, тази рецепта да се появи на страниците в блога. Изключително лесна, даже бих я нарекла елементарна за приготвяне, но съдържаща невероятен вкус, който дори и не големите любители на този вид храна ще оценят.
Основният елемент естествено са мидите, които, моля ви, купувайте само пресни. Не бих сложила замразени миди в  устата си, пък било то и да ме бият с пръчка.
 

Чакала съм доставка на миди със седмици, като проверявах всеки ден, взимала съм си миди от морето и съм ги пренасяла в хладилна чанта, но така и не съм се навивала да купя от онези замразени, анемични продукти, които често се озовават в ризотото или пък салата от морски дарове в повечето иначе "добри" ресторанти.
Но предполагам, че повечето от вас едва ли имат нужда от убеждаване, че прясното е по-хубаво от замразеното :)

 

Затова и преминавам направо към рецептата за така любимите - Миди с ориз.
Необходимите продукти:
1 кг черни миди с черупките
1/2 ч.ч. бяло вино
1 ч.ч. бял ориз
зехтин / масло / олио
1 глава лук
1 морков
2 чушки
червен / черен пипер
магданоз
лимон

Започваме с измиването на мидите. Може би най-дългата и досадна част от рецептата, но и в този случай не отнема повече от няколко минути. Много е важно да изчистите хубаво мидите отвън. Използвам ножче за отрязване на стърчащите водорасли и телче за изчегъртване на налепите върху тях. Мидите трябва да са плътно затворени, ако има отворени или дори открехнати миди, ги хвърлете.


И в най-добрия случай, може би ще изхвърлите една шепа миди, така че ще сготвите малко по-малко от един килограм.
В дълбок съд слагате половин чаена чаша бяло вино и половин чаена чаша вода. (Можете да замените виното с лимонов сок.)  Добавете лъжица зехтин, или малко масло. Не добавяйте сол, тъй като мидите пускат доста сол.


Сложете ги да се варят, под затворен капак, което ще отнеме броени минути. Когато са готови, те ще се отворят, а вие можете да ги разбъркате веднъж, така че да се обвият в образувалия се бульон. Махнете от огъня и прецедете, като запазите водата от варенето. Тя ще ни е необходима за ориза.
През това време в подходящ съд, в който ще печете мидите, сложете малко мазнина и пъхнете във фурната да се загрее. Нарежете зеленчуците на ситно.


Запържете във фурната поетапно лука, морковите, чушките и червения пипер, докато омекнат. Накрая прибавете почистения и измит ориз.


Добавете  чаша и половина част от мидения бульон и още толкова топла вода. Разбъркайте, овкусете с малко черен пипер (и сол, ако е  необходимо) и подредете мидите. Аз почиствам половината от тях от черупките като ги разбърквам в ориза, а другата половина аранжирам заедно с черупките отгоре.


Печем първоначално на силна фурна до завиране на ориза, после намаляваме на умерена, до готовност. По мое мнение цялото печене няма да отнеме повече от 20-30 минути.


Поднасяме с едро нарязан магданоз и много лимон.



Едно идеално лятно ястие, което можете да комбинирате с чаша студена бира или бяло вино. 
Наздраве и добър апетит!


14 коментара:

  1. Уф, много вкусно изглежда, Люси. Ами ние тука като нямаме пресни миди, поне до сега не съм виждала. Ако не намеря, ще си го сготвя със замразени. Браво за рецептата!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни са, Люси!
    Класика!

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, Люси още една рецепта с която безкрайно ме изкушаваш!

    ОтговорИзтриване
  4. Много, ама много обичам морски дарове! И виж, точно класиката не съм опитвала. Но напълно ти се доверявам, че е вкусотийка, Люси, така и изглежда. Смело ли ще е да ти пожелая още една морска почивка? ;) Тъкмо да поздравиш морето от мен...
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  5. Aura, Dani, Нат и Гери, благодаря ви момичета за коментарите! Надявам се, който ги приготви, да му харесат и пак да пише...винаги сте ми добре дошли на гости :) Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотни ми станаха мидите се напълниха с ориза и може без вилица да се консумират .естествено с хубаво бяло винце

      Изтриване
    2. Накрая пресен босилек....мммм да

      Изтриване
    3. Много се радвам :) Поздрави сърдечни..и леко гладни вече :)

      Изтриване
  6. Съгласна съм с последното ти изречение,Люси,толкова вкусно си приготвила мидите,божествено ястие за лятото!Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, разбирачи сме си значи, и на хапване, и на пийване :) Благодаря ти, че се отби в моето местенце. Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  7. Оле, първият кадър го запаметих:))) Страхотия е, просто. Прекрасна рецепта, много вкусна и красиво снимана. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Класика! Моите комплименти, :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...