петък, 18 юли 2014 г.

Пиле Качаторе / Chicken Cacciatorе


Не е нужно да сте били в Италия, за да сте влюбени в италианската кухня, но почти невъзможно е да сте били, и да не е така! Веднъж опиташ ли автентично италианско ястие, сготвено по традиционен начин и истински италиански продукти, гарантирам, че ще се опитате да го пресъздадете по същия начин, търсейки по магазините правилните продукти. Вярно е, че не винаги можем да си позволим най-доброто, но все пак едва ли е добра идея да заменим чоризо с кренвирш и да очакваме същия вкус. :)


За голямо щастие тази рецепта не изисква специални продукти, които да не можете да намерите в близката бакалия. За това пък вкусът е невероятен и едва ли ще се задоволите само с една чиния от ястието :)




Днес искам да ви представя рецептата за невероятното пиле "Качаторе". Името означава "ловец" или иначе казано, пиле по ловджийски. Основните му продукти са зехтин, домати, билки и вино, като в зависимост дали се приготвя в южна или северна Италия се използва червено или бяло вино.
Аз се спрях на марината от домашно червено вино, тъй като смятам, че вкусът му се съчетава идеално с останалите продукти в ястието :)


Постарала съм се да заснема детайлно приготвянето на рецептата, което се надявам да ви служи за улеснение, ако го приготвяте за първи път. Гарантирам обаче, че веднъж приготвите ли го, няма да е за последно :) Ето и самата рецепта, която адаптирах от английски:

Започвам с продуктите за маринатата:
4-6 парчета пиле (аз използвах долната част на бутчетата)
250 мл червено вино (плюс малко вода, ако е необходимо)
4 бр. листа дафинов лист
3 бр. скилидки чесън
стрък пресен розмарин
черен пипер и сол





Добре е да оставим пилето в марината, съставена от изброените продукти за една вечер в хладилника. Затова е добре да започнете приготвянето на ястието още предната вечер.


На следващия ден отцеждаме маринатата, но я запазваме. Пилето вече е поело добре от аромата, което може да се усети от невероятното му ухание :)
Следващата стъпка е да запържим пилето в тиган с малко горещ зехтин. За целта е нужно да оваляме добре парчетата месо в малко брашно.


За да не падне много брашно в мазнината по време на пърженето, можете да приберете оваляните бутчета за няколко минути в хладилника, за да може панировката да се стегне.
След това пържим в горещия зехтин, докато се образува невероятно хрупкава коричка и златни цветове :)



Слагаме пилето в тавичката, в която ще печем ястието, и се захващаме с приготвянето на соса. Сосът е може би един от най-вкусните, които ще опитате през живота си, а тайната му съставка е соленият вкус, идващ не от друго място, а от запържена до стопяване аншоа.

Ето и продуктите за соса:
400 г домати от консерва
15 г аншоа (или половината консерва от снимката)
4-5 скилидки чесън
1/2 ч.ч. зелени маслини
малко от маринатата




Запържваме в малко зехтин нарязаната аншоа. Добавяме и нарязания чесън. След няколко секунди добавяме и нарязаните на средни парченца домати и малко от маринатата, така че да се получи хубав сос. Оставяме да поври няколко минути.

Добавяме маслините към пилето,


 а след това и ароматния сос. Пъхаме във фурната да се изпекат за около час.


Температурата на печене е около 180 градуса.



Толкова много ни хареса тази гозба, че си хапнахме от нея и по нощите с думите "ами да я доядем, да не се развали нещо. Все пак са минали няколко часа, а е опасно в тея жеги" :)


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате 
- споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястия, присъединете се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 


Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!



Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!




23 коментара:

  1. Невероятно вкусно е, Люси!
    Поздравления :)

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей Люси, гозбата изглежда невероятно, поздравления!!! Задължително ще я направя. Всичко, което приготвяш радва окото и събужда апетита. Браво!!! Хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Павлина! Желая усмихнати летни дни! :)

      Изтриване
  3. Люси, все да ви е така сладко - и на небцето, и на душата. :)

    Чудно е ястието ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Изключително вкусно ястие, апетитно поднесено!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Здрасти, Благодаря ще е пробвам задължително. ;-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Доволна съм, че ястието се харева, ще се радвам на вашите отзиви! Поздрави!

      Изтриване
  6. Люси, харесва ми твоя прочит на рецептата, и то много!

    ОтговорИзтриване
  7. Браво Люси ,страхотна рецепта и страхотно поднесена.
    Блога е прекрасен!
    Поздрави ЗИЧЕ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Зиче! Твоят коментар ме доведе и до твоя блог, който също е прекрасен и вече следвам :) Поздрави!

      Изтриване
  8. Здравей Люси, не знам къде си го била скрила този блог досега или защо аз не съм те открила по-рано !!!! Страхотен блог, страхотни рецепти, супер снимки и описание !Започвам ги от утре :)))))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Деляна! Надявам се да си прекараш приятно гостувайки ми :) Надявам се рецептите ми да ти харесат ! Сърдечни поздрави и добре дошла :)

      Изтриване
  9. Тази простичка наглед рецепта направо взривява вкусовите рецептори! Да си призная, пиле и аншоа не ми звучаха като особено добра комбинация, но следвах стриктно всички стъпки и се получи просто невероятно ястие! Благодаря, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Жана, благодаря ти за коментара. Права си, и аз се изкуших да пропусна тази съставка, но се радвам,че го направих! винаги има какво ново да ни изненада в кухнята :) Поздрави и благодаря, че писа!

      Изтриване
  10. Здравейте! Хванах се да правя тази рецепта точно заради комбинацията аншоа с доматен сос и чесън. Но при мен нещата от самото начало тръгнаха различно. Печката е развалена и разполагах само с един котлон и готвих в слоукукър. Използвах пилешки гърди които след няколко часа в маринатата придобиха неприятен бледовиолетов цвят от червеното вино Тук искам да питам защо трябва да се слага брашно? Запържваме за да запечатаме месото и да остане сочно. Брашното не е ли за хрупкавост? Тя се губи след това в соса. (не критикувам просто питам)
    Та другата промяна е че сложих лук да се запържи заедно с аншоато, не може ловджийска манджа без лук. И пипер,защото трябваше да го сготвя. Към соса добавих равна чаена лъжичка захар и половин чаена лъжичка ябълков оцет.
    Бях забравил за розмарина в маринатата и затова го добавих в слоукукъра. Готвих 3,5 часа но идва много. Сосът е чудесен. Ако не знаех,че има аншоа, намаше да разбера. Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Руслан :) Приянзавам си, трудно ми е да коментирам рецепти, при които са напарвени много промени, тъй като вече изходът на рецептата не завиви от мен :) Радвам се, че все пак ти е харесал твоят варинат и си останал доволен от соса - наистина няма спомен от аншоа, само от нейната соленост :) Лично аз, харесвам овалването на месото в брашно, защото прадава друг аромат на ястието, но определно за пилешко месо три часа са много. И все пак - важното е, че си си го хапнал. Поздрави сърдечни!

      Изтриване
  11. Ами в соса това брашно се губи,определено. И може би си права за трите часа. Но все пак е слоукукър и ми е трудно да преценя. Пилето беше много сочно, но не усетих маринатата. Да не би пилето да се готви отделно от соса?! И не бих повторил с червено вино

    ОтговорИзтриване
  12. Потърсих в нета, може с брашно може и без. Доматеният сос с аншоа е сос putanesca . Ще се смееш,но вариантът ми е съвсем по италиански: с лук и пипер. А маслините могат да се сменят с каперси. Варианти всякакви. Благодаря за отговора

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за споделените тънкости, Руслане :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...