сряда, 12 февруари 2014 г.

Домашни бонбони "Пияни вишни"/ Chocolate Bonbons "Drunken Cherries"




Бонбоните са нещо сладко, което можете да спретнете с остатъци от направата на други десерти. Стига да ви се намира още шоколад под ръка. :) Може да ги напълните с останал крем, течен шоколад, ядки и какво ли още не. Аз обаче много обичам бонбоните "Пияни вишни" и реших, че след като разполагам и с домашна вишновка, няма какво повече да отлагам. За случая разполагах с формички за бонбони, но ако нямате, и такива за лед ще свършат работа. 
Изборът на шоколада е въпрос на вкус - тъмен, млечен, много черен  или друг. Тук е моментът да спомена, че по принцип за направата на шоколадови бонбони е важно шоколадът да бъде темпериран. Тази процедура, макар и не толкова сложна, изисква малко повече умения (и време). Темперирането на шоколада води до това да се запази блясъкът на втърдяващия се впоследствие шоколад, както и до това да не се топи в пръстите. Един от любимите ми сладкари Рудолф Ван Веен не веднъж е казвал обаче, че тази процедура е хубаво да се прави с шоколади с високо съдържание на какаово масло, а повечето шоколади, които купуваме от магазина не са толкова високо качество, затова и аз не съм използвала процедурата тук. Ако решите все пак да опитате, има много информация в интернет за това как да темперирате шоколад

За направата на 15 бонбона ни трябват:
2 бр.шоколад
15 бр пияни вишни плод
100 мл вишновка
шоколадов крем на Dr. Oetker

Започваме, като разтапяме шоколада на водна баня. С четка за рисуване намажете обилно формичките и след това оставете във фризера за няколко минути, докато шоколадът се стегне хубаво. Повторете тази процедура още два пъти, тоест шоколадът да бъде поне три пласта. Сложете пълнеж по желание – замразени вишни, вишни от сладко с малко алкохол, замразени вишни, предварително загряти със захар и ром до сгъстяване на сиропа, вишни от вишновка, както и много други вариации. Освен вишните сложих и малко крем от готовите кремове на Др. Откер - шоколад, който ми беше останал от направата на торта. 

Хубаво е да използваме някакъв пълнеж - крем - за накрая, тъй като той ни служи за нещо като "тапа" и задържа течния пълнеж от алкохол. Имайте предвид, че пълнежът не бива да е много, тъй като трябва да има място за последния пласт от шоколад. 


Така, докато бонбоните с крема са във фризера, разтопяваме шоколада, който ни е останал, ако се е втвърдил. Изваждаме формата и го изливаме върху цялата площ. С помощта на нож изравняваме шоколада, за да се махне излишъкът и да се изравни дъното. Хубаво е да правим това над съда, в който сме разтапяли шоколада, тъй като излишъкът ще пада отново в него. 
На пръв поглед може да изглежда сложно, но не е. Опитайте и ще се убедите сами.

А ето ги и моите бонбони "Пияни вишни" - Home Edition!:


5 коментара:

  1. Леле, каква красота и каква вкусотия... Направо е греховно! Люси, браво, страхотни бонбони! Отмъквам си един, да знаеш. :)
    Хубав ден ти желая!

    П.П. Долу, вдясно, ми изскача тиквеният ти сладкиш като предложение... Явно пак му е дошло времето и изкушава. ;)

    ОтговорИзтриване
  2. идеална идея за празник,благодаря ви !

    ОтговорИзтриване
  3. Вълшебни са, Люси и аз съм ценител на домашно приготвените бонбони,
    чудесна идея, изпълнение и снимки!
    Хубав, влюбен и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...