След любимата ни рибената чорба реших, че е време да направя и някоя друга супа с риба. И защото сьомгата ни е любима, пак се спрях на нея. Много се радвам, когато успявам да намеря прясно рагу в рибния магазин, но тази седмица беше истинска битка. Изглежда целият град си беше направил поръчка за комплект от изрезките и през няколко часа трябваше да ходим да проверяваме дали са доставили прясната риба. Доставката на рибата обаче се отлагаше ден след ден, така че може да се каже, че бях до магазина само около 20 пъти. Заветният ден дойде, взех комплекта опашка - глава и хайде към вкъщи.
Вече се бях спряла на тази рецепта за традиционна шведска супа от сьомга. Аз, както винаги, съм на северна вълна. Не само заради музиката или това, че тази зима много ми липсваше снегът, а и защото се бях залепила за два много интересни шведски (и датски) сериала - Bron / Broen (The Bridge) и Forbrydelsen (The Killing).
И двата вече имат свои американски версии, които намирам за доста по-слаби от оригинала, но пък пожънаха огромен успех на запад. Ако сте любители на хубавите криминални истории и обичате да ви шляфотят на датски и шведски (и да учите чужди езици чрез филми като мен) :) това са перфектните сериали за вас.
( Нищо, че този процес в повечето пъти изглежда ето така: )
Ииииииииииииии... се връщаме към супата. (Какъв преход само :) ) Та, супата е мноого вкусна, питателна и полезна. Препоръчвам я на всеки, който се чувства като свиня след празниците (като мен) и иска да хапне нещо сготвено и топло в края на работния ден, но да не нарушава диетата. Ето и необходимите продукти:
1кг рагу от сьомга (опашка, глава, изрезки)
100 мл сметана
2 жълтъка
1 с.л. брашно
1 с.л. масло
сол
черен пипер
Зеленчуци:
1 голям морков
1 стрък праз
1 по-голяма глава лук
различни видове чушки
грах
копър
магданоз
Първо трябва да направим бульона. За целта измиваме рибата и я слагаме в дълбока тенджера.
Добавяме вода, колкото да я облее и оставяме на котлона да заври.
След като заври, махаме образувалата се пяна и добавяме нарязаните на едри парчета : половината морков, половинки от различни чушки, половин лук, копър и магданоз. Оставяме всичко да поври на тих огън около 15-20 мин.
Внимавайте да не преврите рибата. Тя става бързо, затова аз я извадих малко по-рано, бульона поварих самостоятелно.
Оставете рибата да се охлади, за да можете да махнете месото от нея. Готовия бульон прецедете в подходящ съд и оставете на страна.
Следва да направим запръжката за супата, като за целта отново в дълбока тенджера стопяваме маслото и запържваме за кратко брашното.
След това добавяме бульона и оставяме да поври още 10 минути.
През това време разбийте жълтъците....
и добавете към тях сметаната.
Накрая добавете застройката към супата и прибавете зеленчуците.
Тъй като рибата е напълно готова, я прибавете най-накрая, точно преди сервиране.
Харесва ли ви публикацията рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!
Ей, Люси, голям си подстрекател... Не мога да ти смогна, момиче, направо си фурия. :) Прекрасно си сготвила отново, тази супа предчувствам, че ще ми стане любима, щом се наканя да я опитам. :)
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден ти желая!
Благодаря ти Гери! Наистина си заслужава да се опита..по няколко пъти :) Поздрави, мила!
ИзтриванеМного са хубави новите ти предложения, Люси,
ОтговорИзтриванехаресах идеята ти за сач, нежното руло /и чаровната снимка с него/, но тази супа ме плени...
Фина, елегантно приготвена и поднесена, страхотно презентирана -
благодаря за удоволствието, сърдечни поздрави и усмихнат ден!
Благодаря ти Дианче, много ценя комплименти от теб, защото много се възхищавам на твоите творения :) Сърдечни поздрави от мен!
ИзтриванеМного хубава супа. И чудесни снимки :)
ОтговорИзтриванеПожелавам прекрасен ден,
Илиана
Благодаря Илианка! Поздрави и слънчев и усмихнат ден!
ИзтриванеЛюси, много се радвам, че попаднах на твоя блог! Съвсем случайно, докато търсех рецепта за пинджур, попаднах тук и сега чета всичко наред. Много се зарадвах на този ти пост, защото точно в момента съм на вълна датския вариант на The KIlling, с The Bridge като следващ в списъка ми за гледане. Страхотно увлекателен сериал, наистина.
ОтговорИзтриванеПоздрави за прекрасния блог, много приятно местенце е!
Хей, Анонимен :), и аз се радвам, че ме откри...винаги чудесно да намериш нови приятели, особено като споделяме еднакви интереси. Прекрасен ден ти желая!
ИзтриванеЗдравейте!Сметаната заквасена ли да бъде?
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Аз използвах течна готварска! Поздрави!
ИзтриванеАз малко със закъснение гледах The Killing, но чудесен сериал. Зарибих се по скандинавско кино преди година :) Тази супа е уникална, още по-вкусна е с филе сьомга, но излиза по-скъпичко. Онзи ден я правих, защото имах едно останало парче филе, и макар да е лято, доста добре се вписва за обяд или вечеря.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставения коментар, Ред! Радвам се, че имам съмишленик в манията си по скандинавското кино, пък и по тази супа :) Поздрави от все сърце и благодаря, че писа!
ИзтриванеЧудесна рецепта, Люси и тази застройка е наистина вкусна. Поздравления! 👍
ОтговорИзтриванеМного благодаря :) Поздрави сърдечни!
ИзтриванеПривет, нарязаните на дребно зеленчуци, са други от тези който сварихте с бульона нали.благодаря
ОтговорИзтриванеДа, точно така.
Изтриване