сряда, 8 януари 2014 г.

Супер шоколадов "Кален пай от Мисисипи" / Mississippi Mud Pie

 

Голямото празнуване вече отмина и бавно-бавно се връщаме към работен режим. С такава радост ще си спомням за изминалата ваканция, която прекарах отново при сестра ми в Амстердам. Събрахме се цялото семейство, което означаваше две неща - много смях и много готвене :) Толкова много готвене, че наистина ще трябва да мина на следпразничен режим на хранене. За щастие блогът едва ли ще пострада от това, защото имам доста рецепти, които си отлежават в чернови. И така, докато аз гладувам, пак ще мога да ви радвам с хубави, вкусни и лесни рецепти. Първата от тях е този супер-дупер шоколадов пай. Приготвихме го за първи път по празниците заедно със сестра ми и си облизахме пръстите, лъжиците, чинийте и муцуните. Наистина много сполучлив десерт и въобще не е труден за приготвяне. 


Успяхме да направим и една грешка по време на печенето, но за щастие не се вижда на снимките, а пък аз ще ви я кажа и при вас няма да има никакъв проблем.
Истината е, че много отдавна искам да приготвя този сладкиш и сега, когато бях в страната на страхотното какао и шоколад, реших, че е време. Самото название на сладкиша идва, както можете да се досетите, от южните щати на Америка. Разтегливата му плътна шоколадова маса наподобява калните натрупвания около бреговете на Мисисипи и така се е появило и името му.  Смята се, че десертът е създаден от домашни готвачи в периода на Втората световна война, тъй като съставките му не са изискващи и могат да се намерят във всеки супермаркет по това време.

 

Има различни вариации на калния пай - като торта, сервирайки го в допълнение с разбита сметана, ванилов сладолед и, както в моя случай, с още по-шоколадова заливка :)
И за да не губим повече време, ето и необходимите продукти за форма с диаметър 20 см:

За коричката:
1 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. хубаво какао (плюс още 1 с.л.)
1/4 ч.л. сода
1/4 ч.л. сол
8 с.л. масло (около 113 г) (на стайна температура)
1/4 ч.ч. светла кафява захар
1/3 с.л. бяла захар
3 с.л. прясно мляко
1 ванилия

За пълнежа:
90 гр черен шоколад
90 гр масло
90 гр светла кафява захар
2 яйца
100 мл заквасена сметана (аз сложих малко повече)

За глазурата:
150 гр черен шоколад
150 гр заквасена сметана
175 гр пудра захар
3 с.л. мед

За украса:
сметана, рендосан шоколад, плодове или сладолед :)

Започваме с приготвянето на коричката. В купа разбъркайте с миксер половината от маслото с двата вида захар, докато стане лека и кремообразна смес.

 

След това прибавете ванилията и млякото и продължете да разбивате, докато всичко се хомогенизира. В отделна купа смесете брашното, какаото, содата и солта, а след това прибавете постепенно към маслената смес, като продължавате да разбивате на ниска скорост.


Получвава се прекрасно тесто за бисквити. И тук беше първата (и единствена грешка), която допуснахме със Sis`. Решихме да изпечем цялата смес, като кора за пай, обличайки намаслената предварително тавичка. Ето така:


Това обаче не беше добро решение, тъй като, макар и много вкусна, кората беше по-трудна за рязане и хапване, защото стоеше като цяло парче. Ето защо препоръчвам да направите сместа по следния начин. От направеното от нас тесто за кората оформете плоски бисквити. ( Или можете да да разточите тестото като един голям блат). Бисквитите (или блатът) не е нужно да са идеални по форма, тъй като ще ги смиламе после, но е добре да са еднакви на дебелина. Изпичаме ги за около 8-10 минути в умерена фурна. Като се охладят и се втвърдят ги смиламе в блендер. Получените трохи смесваме с останалите 4 с.л. масло. С тази вече доста по-ронлива смес трябва да оформим дъното и стените на пая. По този начин кората става по-ронлива и лесна за хапване и рязане с нож. :)

Оформената коричка е хубаво да сложите в хладилника, за да може да стегне маслото. А през това време преминете към направата на пълнежа:
За тази цел разтопете маслото и шоколада на водна баня.

 

През това време в отделна купа разбийте с миксер яйцата със захарта, докато сместа увеличи значително обема си и се сгъсти. Прибавете заквасената сметана, а след това и шоколадовата смес и объркайте хубаво. Изсипете всичко върху бисквитената основа.

 

Печете пая за около 30-40 минути във фурна, загрята на 180 градуса. Сместа трябва да бъде изпечена, но все още леко тресяща се :)
Последната стъпка е приготвянето на глазурата. За целта смесете всички съставки в касерола или съд на водна баня и разбърквайте на среден огън, докато всички съставки се обединят и захарта се разтопи. Изсипете и тази шоколадова сладост върху вече поизстиналия пай и обратно в хладилника.

 

Малко преди да го сервирате, можете да го украсите със сметана или плодове, или шоколад. Или пък и с трите, както направихме и ние, защото колкото повече - толкова повече :)


Когато го сервирате... и да сте яли, и преяли, няма значение...пак ще се яде! 



Един от най-вкусните шоколадови десерти, които ще опитате!



Убедете се сами! :)


15 коментара:

  1. Леле мале, само как изглежда тортичката. Няма как ще се пробва и ще "докладвам".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Галя, ще се радвам да чуя доклада :) Поздрави, мила!

      Изтриване
  2. Люси, нека да е кален този сладкиш... Прекрасен е! Честита 2014 с пожелание за още повече приятни емоции и все такива сладости. :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, за много години! Желая ти и на теб една прекрасна, успешна и много радостна 2014 година! Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, може ли по-подробно да ми обясниш какво правим с бисквитките натрошени с маслото, защото не съм от най-добрите кулинарки и не мога да разбера - като изпечем долната част - коричката, после обикаляме с вече изпечените и направени маслени трохи или?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Мария, ще се опитам да бъда по-ясна и ще допълня в рецептата подробно как става тази част. За да не пиша два пъти, моля, погледни отново този абзац в поста. Надявам се да съм обяснила по-добре, но ако отново има неясноти, не се притеснявай да ми пишеш. Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Lipodve:
    Наистина изглежда супер. Само да намеря време и ще го спретна тоя шоколадово шоколадов пай :D
    Поздрави ! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Този Интернет ни предлага такива вкусотии само като влезнем в него,че от гледане може да ни стане нещо хахаха тази тора или сладкиш поточно е невероятен.Направо ми идва да се протегне и да си хапна едно по дебеличко парче.С точи невероятен шоколад, предполагам може да се направи с бял,или ще се промени драстично вкусът му?Незабавно и аз ще пробвам тази тора и се надявам всичко да стане както сте го написали, за такива като мен е добре да има такова подробно описание както сте ни написали.Няма спор, че дори и да сме яли преди това няма как да откажем и по едно парче от тортата хаххаха

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ще се радвам, да споделите мнение, когато я приготвите! Поздрави!

      Изтриване
  6. Здравей, Люси! И аз се пробвах на тая торта, по случай посрещането на Ицо :) :) :) Да ти кажа, мисля, че втория вариант не е много удачен. Имам пред вид първо правене на тесто за бисквити, да го пека, трошене с блендер и трохите смесени пак с масло (бтв доста повече масло отиде от написаното).. и после от тази смес оформих дъно и стени и направих пълнежа и сложих пак да се пече 30 мин. Ами двойното печене на коричката не ѝ се отрази добре, понагарча ми, макар, че Ицо не се оплаква :) :) Иначе всичко е супер, да не повярваш, че при мене се получи от първия път.. Много хубава!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ади, много се радвам, че все пак се е харесал десерта и съм сигурна, че си се справила чудесно :) ! Този начин с бисквитите е доста разпространен, но според мен бисквитите трябва да се пекат съвсем малко. Сърдечни поздрави и на двама ви и силни прегръдки!

      Изтриване
  7. Прекрасна торта,на човек да му потекат лигите като я види.Задължително ще я пробвам.Поздрави и весели празници.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Вероника! Да споделиш впечатления после :) Весело посрещане на празниците и на теб!

      Изтриване
  8. Здравейте! Винаги, когато търся някаква рецепта и попадна във вашия блог знам, че съм на правилното място. Изпробвала съм много ваши рецепти и винаги стават страхотни. Тортата я направих и стана невероятна. Благодаря за споделените рецепти.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително много се радвам за прекрасните отзиви за рецептата и блога! Поздрави от все сърце :) <3

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...