петък, 31 януари 2014 г.

Ловджийски сач с кисело зеле / Hunter's dish: Sauerkraut with game meat



Нали си ме знаете вече, като подпукам някой продукт, правя по 2-3 ястия от него. Хитът на тази седмица е киселото зеле ("На баба"). Е не, тази от магазините, а моята, която тази година не се изложи и наложи голямо количество. Да, ама сега трябва да измисля нови начини да го сготвя, защото старите не са ми толкова интересни. А пък аз като голям експериментатор, все гледам да опитам нещо ново. Рецептите, на които съм се спряла да приготвя с кисело зеле, са много интересни и се надявам да допаднат и на вас.

 
Днешната такава е този ловджийски сач. Нарекох го така, защото имах възможността да го приготвя с месни продукти от дивеч. Вие разбира се можете да ги замените с други, по ваше желание, а пък аз няма да казвам на никой, ако не е "баш ловджийски".

 
И  все пак си  мисля, че много българи са скатали по някой домашен суджук, който ще влезе в чудна употреба точно тук.

Необходими продукти:
300 грама месо (свинско, диво прасе)
300 гр домашен суджук/ наденички (от дивеч)
една малка кисела зелка
1 голяма глава лук
2 малки червени ябълки
2-3 резена бекон
2-3 скилидки чесън
дафинов лист
кимион
черен пипер
сол

Преди да започнем готвенето, намажете хубаво сача с мазнина и го поставете във фурната. Пуснете температурата първоначално на 100 градуса, а след като загрее, увеличете до 150.
Започваме като нарязваме половината глава лук на ситно.

 
 (Аз да се похваля тук и с новата си придобивка, която кълца лук вместо мен и най-сетне...No more tears" :) )


Следва още рязане: нарежете бекона/ шунката на малки парченца, а след това и киселата зелка.


В тиган с олио запържете, докато омекне лукът, а след това прибавете и бекона. Нека пусне аромата си, като след това прибавите и нарязаното и вече поотцедило се зеле.

Накрая прибавете и нарязаната на парченца ябълка. Запържете всичко за няколко минути, докато зелето поомекне и добавете подправките на вкус.
Извадете сача от фурната и  наложете по дъното малки кръгчета от останалия кромид. Отгоре разпределете от зелето, а върху него месото. (Аз използвах месо от глиган, предварително сварено, както и сурови домашни наденички. Препоръчвам да използвате вече опечено или сварено месо, тъй като печенето на сача отнема малко време.)
Отгоре украсих с още резенчета ябълка.

Печем всичко на 200 градуса, докато всичко зацвърчи и замирише толкова хубаво, че започнете да си дъвчете езика.

За гарниране се спрях на хубава горчица и още по-хубава тъмна бира.

Това ми остана като "професионално изкривяване" от живота в Германия, но вече винаги гарнирам наденичките с горчица :)

Аз съм сигурна, че много от вас ще предпочетат чаша хубаво червено винце с такова ястие, но за мен налях една малка чашка бира :)



7 коментара:

  1. Люси, това е направо мъчение. Седя в офиса, не излизам на обяд (пак го закъсах с работното време), гледам и само преглъщам. Довечера ще мина през халите да вида, дали има кисело зеле. И тази тъмна бира...Страхотна идея!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, и ти е баш ловджийски, и ти е баш преркасен! Ама може ли такава вкусотия... Бягам, че ще остана без стомах. :)
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
  3. Момичета, хич не искам да ви измъчвам, затова ще ви кажа, че това чудо отдавна свърши, но вече ме карат да повтарям :) Аз пък съм намислила нови и все по-нови рецепти :) Сърдечни поздрави Гери и Мария!

    ОтговорИзтриване
  4. Здравей Люси,наистина докато четях рецептата буквално усещах аромата на киселото зеле.Невероятно вкусно изглежда,е няма как ще трябва да се изпробва.Поздрави и весело посрещане на Новата Година.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Вероника! Весело посрещане и на теб! Прегръдка!

      Изтриване
  5. „Препоръчвам да използвате вече опечено или сварено месо, тъй като печенето на сача отнема малко време.”
    Щом нямаш време просто не прави САЧ!!!
    Заради такива експресни изпълнения хората не знаят вкусът на истински сач сготвен за полагащото се време на дървени въглища !!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Анонимен. Не бих се наела да казвам какво да правят и какво да не правят хората със сачовете си у дома, по-скоро нека те да преценят. Все пак и в ресторантите където ги поръчват не ползват сурово месо, защото няма как да си позволят цял ресторант да чака сачове, но хората все пак си доставят това удоволствие. Вярвам, че имат право на избор, а аз като блогър искам само да им кажа, че всичко е с цел, да се почуствам по-добре, каквато и да решат. Поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...