понеделник, 18 март 2013 г.

Направи си сам: Натурална ванилова есенция / DIY: Homemade Vanilla Extract

 

Ако и вие като мен сте любители на сладкото, маслото, шоколада, захарта и ванилията са продуктите, които сякаш винаги свършват. Докато първите съставки можете да замените понякога с олио, мед или какао, то ароматния дъх на ванилия можете да постигнете само чрез самата нея. И колкото и да купувате, все по някое време не е останало и едно пакетче. Ето защо сега ще ви представя начин да си направите много икономична домашна ванилова есенция. Напълно натурална, така, че въобще да не се занимавате с предлаганите на пазара "химии".

За целта ви трябва само да си набавите:
2-3 пръчки ванилия
водка (около 200-250 мл)
празно шишенце със същата вместимост

След дълго търсене най-сетне забелязах, че в някои от магазините започнаха да зареждат от споменатата ванилия на клечки. Сигурна съм, че повечето от вас ще могат да я намерят. И макар цената да е доста по-висока от малките разфасовки, домашната ванилова есенция ще ви спести разходите за ванилия за много време напред. Тоест - заслужава си. :)
Другият важен компонент е водката, която по-принцип не купувам, но за щастие след коледните и новогодишните празници се намери и из моя хладилник.
И накрая, намерете някое удобно стъклено шишенце, в което да съхранявате есенцията.


Срежете клечките по дължина и внимателно изстържете вътрешността на ванилията. След това сложете всичко в шишенцето и залейте с водка. Оставете на съхранение в хладилника.
С всеки изминал ден ароматът ще се засилва. Когато есенцията почне да намалява, просто допълнете водка.

3 коментара:

  1. Досега не се бях замисляла, че мога да си направя в домшни условия ванилова есенция. Благодаря за невероятната идея :) задължително ще я изпробвам!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси, а после в десертите усеща ли се алкохола?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бих казала, че се усеща, но може би зависи от количеството, което ще сложите :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...