петък, 22 март 2013 г.

Домашни бонбони "Рафаело" / Homamade Raffaello Candies


Малко са случаите, когато ми се хапва нещо сладко, но да не е шоколад. Вярвате или не, но има и такива моменти. В тези случаи обикновено се ровя из старите рецепти, за да намеря изкушаващи варианти на дребни сладки и бонбони, които мога да приготвя с малко продукти, и то по възможност - по-икономични. В много от случаите прибягвам до рецептите за праскови или локумки, но когато имам в наличност и ядки, нямам друг фаворит освен тези - домашни бонбони "Рафаело".
 

В оригиналната рецепта бадемите са в сърцето на това нежно изкушение, но аз си имам друг фаворит. Ядки от кайсии. Събирам ги след сезона на кайсиите и ги изсушавам, като ги ползвам в различни рецепти. Изключително подходящи са за украса на козунаци или пък в този случай. Суровата ядка е много по-ароматна от обикновения твърд печен бадем и много хора, опитали от тези бонбони, също предпочитат този им вариант. Самите ядки са не само безвредни, но и много полезни, а това, че можете да заместите с тях скъпите бадеми, е още едно предимство.
Друг незаменим компонент в тази рецепта е истински вкусният кокос. Освен че е много ароматен, кокосът има редица предимства, сред които това, че е нискокалоричен, богат на фибри, а антиоксидантните му свойства предпазват от стареене и засилват имунитета.

 

Третият продукт, който ни е необходим, е кондензирано мляко. Самото мляко доставя цялата сладост на десерта и затова рецептата се нарежда смело в редиците на най-лесните и икономичните. Съществуват варианти на рецептата, в които се включва използването и на бял шоколад. Според мен обаче вкусът става прекалено сладък и се изгубва лекотата на десерта, затова и предпочитам този му вариант - с три прости съставки:


Необходимите продукти са:

1 консерва подсладено кондензирано мляко (около 400 гр)
4 ч.ч. кокосови стърготини (от тях около 1/2 ч.ч. за овалване)
шепа обелени кайсиеви ядки

Започвам приготовлението, като счуквам кайсиевите костилки, обелвам ядките (които обикновено са доста спаружени след дългото съхранение). След това накисвам ядките в купичка с малко вода. По желание можете да сложите и малко от любимия ви аромат - ликьор, ром или друг. Аз предпочитам ядките натурални, защото са най-свежи. След като престоят във водата, ядките набъбват и стават сочни отново.
След това в подходящ съд изсипваме кондензираното мляко и го затопляме на средна температура на котлона за 2-3 минути. (Внимавайте да не заври!) Изсипваме кокосовите стърготини и разбъркваме още няколко минути, докато се получи консистенцията на меко, но ронливо тесто.


Махаме от котлона и оставяме леко да се охлади. От тази смес откъсваме малки парченца, в които поставяме по една от ядките. Oформяме като бонбони и овалваме в кокосови стърготини.


Бонбоните стават много бързо, почти толкова бързо, колкото ще почнат да изчезват след това. А това е неизбежно :)


Подсладете следобения чай или кафе с това кокосово изкушение!




8 коментара:

  1. Много са хубави бонбоните! Харесва ми идеята за кайсиева ядка вътре! Аз пък съм от хората, които рядко им се хапва нещо шоколадово, затова тези бонбонки мога да си ги хапвам всеки ден :)
    Поздрави,
    Зорница

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря Зорница! радвам се, че моята интерпретация на бонбоните ти е допаднала! Да ти е сладко! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  2. Греховно!!!! Веднага запретвам ръкави :) Има ли някакъв трик за обелването на ядките ? Някакси си го представям доста трудно ! Благодаря за тази вълшебно лесна рецепта на тази вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Анонимчен, има трик за по-лесно белене на ядките. накиснете ги за няколко минути в купичка с топла вода. Беленето им след това е детска работа :) Поздрави!

      Изтриване
  3. истинските бонбонки рафаело имат нещо като вафлена обвивка, пробвали ли сте да натрошите вафла вътре в сместа с млякото, дали нещо ще стане или тогава няма да може да обвием ядката

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Анонимен :) , идеята е много добра, но се опасявам, че вафлите могат да се намокрят от млякото, ако се добавят направо към сместа. Може би ще е добре да се добвят около ядката и след след това да се овалят в кокосовата смес :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  4. Откъде се набавяте с 4 ч.ч. кокосови стърготини? Пакетите, в които съм виждала да ги продават са по около 20 гр най-големите, та се чудя откъде да намеря такова количество.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! В по-големите супермаркети има пакети от по 200 г, а Метро дори по-големи пакети от по килограм. Поздрави! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...