сряда, 13 март 2013 г.

Соленки с кашкавал и семки / Bread sticks with cheese and seeds

 

Ако и вие сте от хората, които обичат да гризкат нещо, докато гледат някой филм, или да хапнат нещо леко между ястията, но да не им разваля вечерята - то тези соленки са за вас. (Анонсът ми звучи като въвеждащо рекламно изречение от някой телешопинг :)) Преди годините на чипса, солетите и пуканките за микровълнова, ролята на "нещо за хрупане" играеха само тези домашно приготвени разновидности на соленки, с които бабите ви най-вероятно са ви гощавали. Едно от най-хубавите неща на този вид рецепти е, че излизат доста голямо количество и решават проблема поне за няколко дена напред.

 

За да ги направя малко по-полезни, ги забърках с пълнозърнесто брашно и добавих различни видове семена, но ето и пълният списък с продуктите:

1.ч.ч. свинска мас
1.ч.ч.кисело мляко
1.с.л. сода
брашно за замесването на средно твърдо тесто
(използвах комбинация на пълнозърнесто и бяло)
микс от семена: ленено, слънчогледово, мак
нарендано сирене и/или кашкавал
1 яйце за намазване

Смесваме киселото мляко със содата и оставяме да шупне. Прибавяме маста, солта и брашното и омесваме средно твърдо тесто. От тестото правим формички по желание - фитили, клечки или ленти или други, които ще намажем с яйце и поръсим със сирене, кашквал и семките. Соленките печем в силно загрята фурна (около 200 градуса с вентилатор) за около 5 минути или докато краищата им почервенеят и кашкавалът се запече. Изваждаме и охлаждаме.


Соленките съхранявам в стъклен буркан или поне тези, които останат :) 

 

10 коментара:

  1. Тестото всъщност разточва ли се?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, можете да го разточите, а може и да откъсвате парченца и да си оформяте с ръка различни формички. Конкретните соленки на снимките направих като разточих тестото на няколко листа и изрязвах различни формички с нож.

      Изтриване
  2. Отговори
    1. Да, аз я затоплям, за да може по-лесно да се интегрира в тестото.

      Изтриване
  3. Еееее, Люсинка, ми за вегетарианците??? С масло ще стане ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей Манка :), ще стане и с масло или олио, но се променя леко вкуса и текстурата. От маста стават по-крехки и пухкави.

      Изтриване
  4. Привет, от къде да си закупя такъв буркан

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте Димитър, този буркан, както и още няколко подобни, са ми подарък и за съжаление не мога да ви отговоря от къде можете да ги закупите. Виждала съм на много места, но главно по магазините в Холандия, когато гостувам там :) Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  5. Здравейте направих соленките, че получиха се много добре, но не разбрах защо ми беше трудно при разточването, тестото беше като за пай и ми беше малко трудно за разточването защото се накъсваше и се начупваше не знам така ли по принцип трябва да бъде или аз нещо не съм го направила както трябва или пък съм работила малко по-грубо със точилката.. Все пак успях. Имате ли някакъв съвет към мен за следващия път?
    Благодаря за рецептата и поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Анонимен! Това се получава, когато мазнината тръгне да се отделя от тестото. Когато е по-топло и се случва по-често, затова може да сложиш тестото за малко в хладилника да стегне и после по-лесно ще работиш с него. Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...