петък, 1 февруари 2013 г.

Торта "Сникерс" / "Snickers" Cake

 

Когато направих тази торта за пръв път, не очаквах да бъде такъв хит. Но изглежда подценявам апетита за сладко в семейството ми. Тази рецепта бързо стана една от любимите ни, а най-хубавото е, че се приготвя изключително лесно. 
За блатовете например може да използвате вашата любима рецепта за шоколадови блатове или кекс. Мога да ви предложа и някои от моите, като тази или тази. Изпечете два по-малки или един голям блат в тавичка с размери около 25-26 см в диаметър.

Останалите продукти са:
3-4 белтъка
захар (на белтък по 60 гр)
1 консерва сварено подсладено кондензирано мляко
150 гр масло
200-250 гр солени пържени фъстъци
За украса: (по желание)
течен шоколад
фъстъци


Приготвените предварително блатове оставяме да се охладят настрана. През това време разбиваме белтъците и захарта на снежна смес, като за целувки. Върху хартия за печене очертаваме кръг с диаметър около 24 см и шприцоваме (или разпределете с лъжица развномерно) белтъчената смес. Изпичаме блата на много слаба фурна ( около 100 градуса). Тук уточнявам, че не е необходимо да изсъхне съвсем като за целувки, добре е да остане хрупкав отгоре, но плътен и мек отвътре.
През това време в купичка смесваме омекналото на стайна темепература масло с вареното кондензирано мляко.  Макар да предполагам, че много от вас знаят как се прави т.нар - "сладко от мляко", ще отделя един-два реда за разяснение. 
Запечатаната консерва се вари в дълбок съд, покрита с вода за около 3 часа на тих огън, като постоянно се долива вода, така, че да облива консервата. Тъй като направата на дулца де лече (както още го наричат) изисква доста време и разход на ток, ви препоръчвам да направите минимум 3 консерви едновременно. На пазра вече се продава и готово, което същo е вариант.

За тортата ни остана още да натрошим на едро фъстъците. Използвах солени фъстъци, но вие можете да използвате и обикновени. Според мен соленият вкус на фъстъка балансира иначе доста сладкия вкус на карамеления крем. 
Сглобяваме тортата по следния начин - от долу нагоре: един шоколадов блат, половината крем, фъстъци, целувчен блат, останалата част от крема, фъстъци и втори шоколасов блат. 
Ще си помислите, че това ми стига, но не :) За украса на тортата използвах течен шоколад. Поръсих с още малко от фъстъците.



Добър апетит! :)

 

3 коментара:

  1. а къде пише за карамелен крем защото никъде не виждам

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. nikade...karameleniq cvqt i vkus idva ot kondenziranoto mlqko i masloto :)) nazdrave

      Изтриване
    2. Както е обяснено и в рецептата - консервата кондензирано подсладено мляко се вари за около три часа. Този процес води до карамелизиране на захарта вътре и когато отворите консервата (добре е да изстине преди това) кондензираното мляко има вкус и вид на карамел.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...