понеделник, 11 февруари 2013 г.

Чоу миен със свинско / Chow mein with pork


Китайската храна е една от най-често купуваните храни за вечеря в много страни, а вече и в България. С богатия си вкус и най-вече задоволителни порции тя определено се конкурира с добрата стара пица. Не във всеки град има обаче китайски ресторант, затова реших да ви представя една рецепта, която можете да спретнете у дома - Китайски спагети със свинско и зеленчуци. Преди да ви представя списъка с продуктите искам да поясня, че съм използвала зеленчуци, които са домашно отгледани. Тоест размерите им определно са 3 пъти по-малки от продаваните на пазара.

Необходими продукти:

300 гр свинско за готвене
3 с.л . царевично брашно
4 скилидки чесън
1 стрък пресен кромид

2-3 моркова
2-3 репички
зелена чушка
червена чушка

половин краставица
стрък праз
125 гр китайски спагети чоу миен
средна глава стар кромид
1/2 консерва соеви кълнове (около 140 гр)
олио / сусамово олио
соев сос
сол
джинджифил
черен пипер
вода

Започваме приготвянето на ястието с три важни стъпки:
1. Кипваме подсолена вода, отстраняваме от котлона и в нея слагаме спагетите, докато поомекнат. Отцеждаме водата и оставяме настрани.
2. Измиваме, подсушаваме и нарязваме свинското на лентички
3. Нарязваме зеленчуците - морковите и краставицата на лентички, чушките на правоъгълници, а останалите на обикновени резени.


В дълбок тиган (най-добре уок) загряваме на максимална степен слънчоголедово олио (с 1 супена лъжица сусамово олио при възможност). Прибавяме нарязания чесън, пресен кромид, 1 с.л. соев сос и 1 ч.л. джинджифил. Добавяме свинското месо и оставяме да се запържи. Добавяме царевичното брашно, разбъркваме и добавяме 100 мл топла вода. Оставяме малко да поври, като през това време отцеждаме кълновете. Към месото прибавяме спагетите, кълновете и разбъркваме. Добавяме и зеленчуците (без краставицата). Подправяме със сол, черен пипер - (още соев сос и джинджифил) на вкус.
Овкусяването на ястието е най-важната част в готвенето, така че, както казва Гордън Размзи крещейки: "Always taste your food". :)
Малко преди да извадите ястието, добавете нарязаната на ивици краставица и разбъркайте. Тя не бива да се готви дълго, затова я добавяме накрая, колкото леко да се затопли и овкуси.

Сервирайте ястието още топло.

 

Разпределете в голяма чиния или малки купички. 


4 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...