понеделник, 21 януари 2013 г.

Хобитски мини пайове със свинско и картофи / Salted pork Mini pies from the Shire

 

В този блог освен вкусни рецепти можете да намерите и един голям фен на творчеството на Толкин..в мое лице. :) А ако веднъж сте имали възможност да се потопите в една от книгите му, най-вероятно и вие сте такива. Освен с невероятни приключения, книгите могат да ви запознаят и с невероятните чревоугоднически обичаи на хобитите, откъдето идва и вдъхновението ми за тези солени пайове. Макар и да съм препрочитала книгата няколко пъти, бумът ми на вдъхновение се породи от това, че съвсем наскоро излезе дългоочакваният филм по книгата. От тогава насам съм приготвила още няколко рецепти от Средната земя, главно от Графството. Апетитът идва с гледането, а в трапезата на хобитите определено има какво да се види :)


Ако нищо от това не ви говори, не отписвайте все още тази вкусна рецепта. Идеална е за обяд, вечеря, закуска и дори за втора закуска :) 



А ето и нужните продукти за пайовете:
1 кг тесто (готово)
2-3 картофа
около 300-400 гр свинско
няколко стръка праз
1 филия пълнозърнест хляб
100 гр заквасена сметана
80 гр меко солено сирене
олио за намазване на формичките
сол и пипер

Тъй като от тестото излизат доста пайове, направих 2 вида - отворени и затворени. Отворените направих във форма за тарталети, като във всяка форма първо  оформих блатовете. Затворените направих във форми за мъфини, като разточих леко тестото и изрязвах правоъгълници, които леко излизат от формичките така, че да могат да се затворят после. През това време нарежете свинското на много малки кубчета.



Запържете го с праза и овкусете със сол и пипер. Използвайте това време и да сварите картофите на съседен котлон или в микровълнова. След като се сварят, ги отцедете и оставете да се охладят. В отделна купичка смесете сиренето и заквасената сметана. В тази смес оваляйте нарязаните на ситно картофи и започвайте да запълвате пайовете. Около по 1 супена лъжица от сместа. Отгоре сложете и по една супена лъжица от месото с праза. Посипете с трохи от предварително леко запечената филия хляб. Ако сте приготвили малко повече от сместа от сирене и сметана, може да полеете малко и отгоре. Слагаме да се пекат в предварително загрята фурна на 200 градуса.

Пайовете, които приготвих във формата за мъфини, затворих като похлупих излизащите навън крайчета тесто навътре и леко намазах с белтък . Отгоре поръсих и с още малко праз.


Невероятно вкусни и ароматни, тези мини пайове от Графството определено могат да засилят както апетита ви, така и желанието за ...приключения :)

Още рецепти от Графството: Закуската на хобита: Пухкави пържени филийки с  мармалад

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...