петък, 25 юни 2021 г.

Напукани лимонови сладки / Lemon Crinkle Cookies

Значи, като кажат лимоните, че са полезни всякак дали имат предвид и лимонови сладки? А, лимончело? А, джинче с лимонченце? А, тИкила с лимон? А, една чудесна лимонова, лятна фиеста от сладост и радост под формата на храна и пиене като цяло? Аз, викам просто "Да". Когато животът ти поднесе лимони, направи си лимонови сладки! 

Толкова са вкусни, че обожавам погледът на хората когато ги опитват за първи път и в очите им се чете нещо средно между "Дай да хапна една бисквитка да не те обидя...О, Боже!!! Имаш ли още? Искам рецептата!"

Имам, давам, пиша ви я веднага, за да няма шест-пет и този уикенд и у дома да заухае на най-леките, въздушни, меки и изкусителни напукани лимонови сладки, които вървят с чай, кафе и гореспоменатите алкохоли :) 

Аз прибавих към моите и малко лимончело, и с това разредих сместа, та ми дойде повече брашно накрая, но мисля, че ако спазвате долуспоменатите продукти ще успеете да изкарате поне 30 бройки :) 

Необходими продукти: 

100 г захар 
100 мл олио
1 бакпулвер
1/ 2 лимон сок
кората 
2 яйца
пудра захар за овалване


Гледайте сега колко лесно се правят :) 


В купа слагаме пресятото брашно, захарта и бакпулвера.
След това олиото, лимоновите корички... 


и яйцата.


Омесваме меко тесто, което трябва леко да лепне, но щом започнете да го овалвате в ръце да се събира на топче.


Ако ви се струва твърде сухо, може да добавите още течност или пък брашно, ако е твърде лепкаво.  Накрая изглежда ето така. 
В повечето рецепти ще ви кажат да оставите тестото да почине няколко минути, но в тая жега не ми се чака нищо и веднага се заемем с правенето на сладките. 


Взимаме малко от тестото и го оформяме на топче с размерите на орех, а след това овалваме в пудра захар. 


Редим в тавичка с хартия/ фолио за печене на разстояние една от друго. 


Печем в предварително загрта фурна на 180 градуса за около 10 минути. Трябва да тръгнат да се зачервяват само по краищата.


Толкова са крехки и мекички, а уханието им е просто неустоимо! 


Нямам търпение да ми споделите дали са ви харесали, а защо не и коя е любимата ви лимонова рецепта? 


Надявам се моето предложение да ви е от полза, а ако искате да виждате повече такова авторско, позитивно и българско съдържание в нета, знаете как да ми го показвате - споделяйте, коментирайте, гответе и ме последвайте ме в Инстаграм тук - https://www.instagram.com/lussievtimova/ за повече тайни от кухнята ,
 а ако искате да споделяте и вашите творения и да видите още много идеи за рецепти и оформяне на ястие, присъедините се в НОВАТА МИ КУЛИНАРНА ГРУПА ТУК! ! 

Бъдете здрави и добри, 
всичко друго ще се нареди!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук. 
Благодаря ви, приятели!




10 коментара:

  1. Чудесна петъчна рецепта, Люси! Въпреки, че се чувствам точно като изцеден лимон след края на работната седмица, май след малко ще ги подхвана! Имам и доста лимони, които вече си нямат кора, защото я използвах за ликьор от бъз и ликьор от зелени орехчета, но сока поне на половин от тях напълно ефективно ще оползотворя по твоята идея!
    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за милите думи, Васи. Определено ще те изненадам с още някоя лимонов рецепта скоро, че и аз съм като теб, лимони - сутрин, обед и вечер. Поздрави :)

      Изтриване
    2. Е, страхотни са! Фурната ми беше топла от вечерята, и бяха готови за 15 минути общо! Майка ми е във възторг - много обича леки лимонови десерти и сладки. Очакквам следващите ти лимонови изненади, за да "си ги ядем само двете" с мама :) Тази определено си я взимам за постоянно в репертоара!

      Изтриване
    3. Много се радвам, Васи :) следващата лимонов изненада се задава.

      Изтриване
  2. Щом видях рецептата веднага ги направих. Страхотни са! Много лесни, бързи и вкусни! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам, че са ти харесали, Злати. Благодаря, че намина и остави коментар. Поздрави!

      Изтриване
  3. Здравейте, Люси! Благодаря, че винаги ни изненадвате с толкова хубави рецепти, поднесени изключително достъпно и красиво. Вече два пъти правя напуканите лимонови сладки, но нещо не ми се получават като вашите. При печенето стават почти на плочка. Можете ли да ми дадете съвет защо ми се получава така?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей,Стеф. Опитай да сложиш още малко брашънце и изпечи първо само една сладка. Аз винаги процедирам така със сладките, соленки или бисквитки, за да си коригирам тестото ако има нужда. Ако се разстилат много - трябва още малко брашно,ако да много твърди, масло и течност поздрави

      Изтриване
  4. Здравейте, днес е по-хладно и реших да направя сладките.Получиха се както на снимките и много вкусни. Различното в омесването е, че разбих яйцата със захарта, прибавих последователно другите съставки плюс сока на половин лимон и накрая брашното. Добавих още брашно до получаване на нелепнещо тесто. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар. Надявам се да са ви харесали :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...