понеделник, 22 април 2019 г.

Направи си сам: Как да избелим яйца за боядисване / DIY: How to Bleach Eggs


Остават броени дни до Великден и е време да ви покажа един чудесен трик с който може да си спестите мъките по боядисването на яйца, пък и пари заедно с това. Не знам дали видяхте но белите яйца в магазините обикновено са по-скъпи от тръните по това време на годината, защото разбира се, никой не иска яйца в петдесет нюанса охра. 
Великден свързваме с нежните пастелни цветове и пъстрите пръсти на децата, които бъркат ту в една, ту в друга боя. Няма какво да се лъжем, на бели яйца боята хваща по-хубаво, а пък и дават още много възможности за развихряне с украсяването, като аз тази година ще се опитам да направя точно това. Отдавна не си бях играла да украсявам пипкаво яйца, но ето че пак ми дойде музата. 

Тъй като блогърите често правим рецептите си предварително, вече успяхте да се насладите на красивите цветове на яйцата, които боядисах в този пост или златните от този.  За целта се наложи да избеля яйцата с един трик, който не е никак нов, но пък реших, че за някои от вас може и да бъде. Помня, че Ванчето ( Джорджевич) го показа за първи път преди година или две, не помня вече, времето лети така бързо. Истината е, че яйца се боядисват почти навсякъде в Европа за Великден и за първи път чух за този трик от една австрийка, когато си поживях в Германия. ( Ох, гледам да дам кредит на всеки, та да няма сръд-пръд накрая)

Цялата работа  е много лесна и ви предлагам да си спестите допълнителното левче за кората яйца, така и така ще ги варите - просто ги сварете с оцет. Няма никаква разлика във вкуса, а оцета помага да се разгради цветния слой на черупката, Да, прави сте, може да стенат една идея по-крехки, затова ако искате да счупите на всички яйцата. може да си боядисате и няколко в тъмен цвят, за всеки случай :) А ето и как да ги избелите:

За целта ви трябват:
750 мл вода
250 мл ябълков оцет
стигат за около 10 яйца ( зависимост от съда, разбира се) 

Аз имах по-малък съд и направих половин доза, като е важно да си спазите само съотношение вода - оцет, което е 3 към 1. 

Слагаме ги в тази течност да заврат, като аз ги варя на средна температура, за да не ми се пукат. Като си къкрят лекичко няма проблем, а не да завират и да почнат да се подмятат като топчета пинг-понг :) 


След като заварят, ги оставям да къкрят осем минути, а след това директно ги поставям в студена вода, за да мога да спра варенето. Оставям ги леко да се охладят и с грапавата страна на чиста гъбичка за съдове, започвам да търкам горния слой на яйцето. То започва да се маха като фон дьо тен на осмокласничка с мокър пръст.


Още малко трък-трък и всички яйца са с няколко нюанса по-бели. Колко бели ги искате, зависи от това какви расисти сте :) , но аз лично не се старах толкова много. Достатъчно се избелиха, както се вижда от снимката, а боичките хвана чудесно :) 


Ако ви харесва труда, който полагам и искате ме поощрите за него, ще ви помоля да гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител, че времето лети. Номинирана съм тази година в следните категории и ще се радвам да ги спечеля с ваша помощ!

Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “Жител на света” -     https://kulinarninagradi.com/glasuvane/jitel-na-sveta/2/ 
Категория “Бързо и вкусно” -      https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Гозбите на баба” -    https://kulinarninagradi.com/glasuvane/gozbite-na-baba/1/
Категория “Топло от фурната” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/toplo-ot-furnata/3/

Моля, отделете една-две минути и гласувайте за мен, а пък аз цяла година ще отделям време да изпълнявам кулинарните ви желания. Ето как да го направите:


Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Изисква регистрация, но дано това не ви спре да ме подкрепите, пък и може да я помни от минали години :) . 
От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.

Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".

Благодаря на всеки, който ще го направи!

А за още повече рецепти, тайни от кухнята и как преминава деня на блогъра, може да последвате моят инстаграм акаунт тук  https://www.instagram.com/lussievtimova/ , където тези дни може да видите и предстоящите рецепти в блога ;) 

П.п. Гласувайте, моля!


Харесва ли ви публикацията и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели!


4 коментара:

  1. Люси,
    интересен трик за избелване на яйца.При това е толкова лесен.Ние имаме домашни яйца, даже няколко кокошки снасят бледосини яйца.Преди време татко беше взел тази разновидност кокошки.И до сега имаме яйца с този цвят.Но аз според цвета на черупката ползвам и боята.Даже сините яйца не се нуждаят и от допълнително боядисване.Но няколко години подред правя предимно и повече червени яйца , защото такава е православната традиция.
    Поздрави сърдечни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лени, знам, че тези сини яйца са още по-хубави. И на мен ми дават понякога от тях роднини. Няма по-хубаво от домашните яйца, но определено този трик си заслужава, ако си намислил някакви пастелни украси за яйцата тази година. Аз съм планирала нещо различно този път :) Поздрави и усмивки, мила!

      Изтриване
  2. Здравей, Люси! Никога досега не съм избелвала яйца и много искам да пробвам тази година, но ме притеснява боядисването след това. Тъй като след варенето яйцата се охлаждат за да се почистят, въпроса ми е дали боята ще хване и как си го направила ти? Благодаря ти предварително! 🙂

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Креми! Може да миеш с не толкова студена вода, но дори и да се охладят леко, пак си става. Аз ги слагах пак вътре в съда с топлата вода и хайде в боята :) Поздрави и усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...