сряда, 18 април 2018 г.

Пълнозърнести фугас със зелен лук / Spring onion whole wheat fougasse


Навярно някои от вас забелязаха тези вкусни хлебчета на фона в рецептата за руло "Стефани", която публикувах наскоро. Е, обещах ви, че няма вкусотия, която да не споделя с вас и така и ще направя. Както знаете, може и да не ви направя по-слаби, но ще ви направя по-щастливи, а всъщност това е по-важното. И все пак, за да не изпитвате ужасна вина, приготвих тези прекрасни фугаси пълнозърнести, за разлика от провансалските, които ви представих преди години тук. Вярна на себе си, да готвя с предимно сезонни продукти, използвах зелен лук, който им придаде такъв аромат, че съжалих, че не забърках двойна доза. Още повече, че от тази успях да дегустирам само едно крайче, преди хора, наподобяващи тълпа тазманийски дяволи след 90-дневна диета да връхлетят масата ми.
Но не съжалявам! Едва ли ще е последния път в който ще ги направя, защото рецептата е много лесна, икономична, става бързо, така че е идеална и за седмична вечеря. Освен това може да ги опитате в най-различни вкусови вариации :) 


Преди да премина към рецептата обаче, искам отново да ви помоля да ми дадете още повече стимул да ви представям винаги добри, изпитани и интересни рецепти, като гласувате за мен в тазгодишните награди на Блоговодител. 
Номинирана съм в четири категории, като две от тях са именно за торти и сладкиши, които се старая да изобилстват тук, както като количество, така и като качество. А ето как да гласувате за мен: 
Категория “Крилце или Кълка” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/krilce-ili-kylka/5/
Категория “С аромат на ванилия” - https://kulinarninagradi.com/glasuv…/s-aromat-na-vanilija/4/
Категория “Бързо и вкусно” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/byrzo-i-vkusno/6/
Категория “Сладко удоволствие” - https://kulinarninagradi.com/glasuvane/sladko-udovolstvie/7/
Линкът http://kulinarninagradi.com ще ви препрати към официалния сайт на наградите, откъдето в горния край може да видите думата „гласувай”, която ще ви заведе в полетата за вписване. Използвайки фейсбук вписване става много бързо. От там се вижда пълният списък с категории, като за да дадете гласа си за мен, трябва да отидете на категориите, в които съм номинирана.
Вие сте вотът на публиката, затова гласувате в първата колонка, където надявам се да отбележите с точка Lussi`s World of Artcraft, а след това под него и бутончето - "гласувай".
( Може да видите стъпка по стъпка гласуването в снимки за потребители на фейсбук тук)

Благодаря предварително на всеки, който ще го направи, ще сподели публикацията и ще ми помогне да достигна до повече кулинарни запалянковци, които да ме подкрепят! 



Необходими продукти:
4-5 стръка зелен лук
1/2 кубче мая или 7 г. суха
350 мл вода
1бр. яйце ( за намазване)
1 ч.л. захар
1 с.л. сол
зехтин / олио

Може да използвате и само пълнозърнесто ( или пък само бяло) брашно, но аз се спрях на тази комбинация. Пресявам го в купа и в страните на купата слагам от солта.


Нарязвам измития зелен лук на средни до малки парченца и 


 запържвам в тиган с малко мазнина докато омекне.


След това прибавям в купата, заедно с пакетчето мая, захарта, малко мазнина и водата и разбърквам добре. 


Оформям меко, нелепнещо тесто и оставям в леко намаслена купа, покрита с кърпа или стреч фолио на топло да втаса. Аз го правя във фурната на 50 градуса за около 30-40 минути.


Готовото тесто резделям на четири равни части.


Разточвам всяко парче на триъгълник, а по средата правя дълъг разрез ( не докрай) и няколко вътрешни от двете страни като на листо.


Издърпвам леко крайчетата докато разрезите се отворят и се получат дупки.
Прехвърлям в тава с хартия за печене, при ме се събраха по две във всяка тава от фурната и оставих за 20 минути да бухнат леко преди печене. 


Загрявам фурната на 200 градуса, като намазвам фугасите с малко размито с вода или прясно мляко яйце ( или само жълтък).
Пека за около 15 минути до наситено златисто :)
Уханието на топъл хляб и пресен лук, ще ви накара да ги нападнете докато са горещи и да си призная..няма да сбъркате :)
Усмихната седмица, приятели! 


Харесва ли ви публикацията  рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! А ако искате да научавате първи за най-новите рецепти в блога, харесайте страничката ми във фейсбук тук.
Благодаря ви, приятели! 

4 коментара:

  1. Много красиви са ти се получили листенцата, Люси. Пълнозърнестото тесто позволява запазване на формата. Чудесна пролетна рецепта. Поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...