Дядо ми не беше голям любител на кексовете. За него това бе малко като мързелив опит за торта, ама не е! И макар, както се вижда и в блога, да споделям някак си мнението му, днес ще ви представя един кекс, който е достоен да носи името на известната торта "Шварцвалд", защото не й отстъпва нито по украса, нито на вкус!
Всъщност този сладкиш, който скалъпих съвсем набързо, съчетава в себе си и друга рецепта - за десерта "Дунавски вълни". Но тъй като направих и пищната украса отгоре, реших да му дам това име!
След като напоследък се оказах затрупана от череши, заложих на няколко нови и интересни рецепти с този вкусен плод, като днешната скалъпих общо взето оттук - оттам, но стана повече от чудесно! Затова и няма да се скръндзавя, а ще я споделя с вас! За мен ще бъде голяма радост, ако я опитате и споделите впечатления :)
Ето и необходимите продукти:
3 яйца
1 пак. масло (125 г)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (с връх)
1 ч.ч. почистени череши
1 ванилия
3 с.л. какао
1 пак. бакпулвер ( 10 г)
щипка сол
За крема:
200 г крема сирене
5 с.л. пудра захар
кората на един лимон
1 ванилия
1 яйце
За украса:
бита сметана
череши
шоколад/ шоколадов ганаш
Подготвям си продуктите, за да са на стайна температура. На снимката можете да видите използваното от мен крема сирене. Използвам това на Кауфланд или същото от марката на Лидл най-често, тъй като са много добри като вкус и цена :)
Започваме като разбиваме мекото масло с една чаена чаша захар. За мярка използвам чаша, която малко под гърлото е отбелязана до къде е 200 мл, така че пълня захарта до там.
След като разбиваме маслото и захарта на крем, започваме да добавяме едно по едно яйцата. Към тях прибавяме и сухите съставки - бакпулвера, щипка сол, ванилията, какаото (може и на вкус) и брашното. За брашното напълвам същата чаша догоре.
Разбърквам сухите съставки първо на ръка, а след това и с миксер. Получаваме смес по-гъста от кексово тесто.
Пускаме фурната да загрява на около 180 градуса, и подготвяме формата за печене, като я намазваме добре с олио, а след това и брашно. Аз използвах кексова форма с диаметър в широката част около 20 см.
Подготвяме черешите, като ги овалваме в малко брашно. Аз добавям и малко пудра захар в брашното, но не е задължително.
Следващата стъпка е в блендер да смесим съставките за белия крем. Само за няколко секунди и две-три натискания на бутона получаваме хубава, еднородна и ароматна смес.
Сглобяване на десерта:
Разпределяме една част от шоколадовата смес в основата на формата.
След това разпределяме една трета от крема сиренето, а отгоре - няколко бройки от "брашнените" черешки.
Редуваме смесите и плодовете така докрай. Пъхаме десерта да се пече за около 40 минути в предварително загрятата фурна.
Готовия кекс оставяме да се охлади, а след това внимателно изваждаме от формата.
Украсяваме с бита сметана, череши и разтопен шоколад или шоколадов ганаш. Тъй като от последния винаги имам поне едно бурканче в хладилника, просто го изваждам и го поставям в съд с гореща вода. Само след минути той отново става течен и лесно мога да го разливам за украса на десерти.
Черешите можете да накиснете в алкохол или пък в малко ванилова есенция. (Използвайте хубава такава, а не малките ампули, тъй като те имат много изкуствен дъх)
И така, ако не разтягах такива локуми с цел да бъда максимално изчерпателна в обясненията си, сигурно щяхте да сте разбрали досега, че това е наистина един бърз и лесен за приготвяне десерт. Но ще ви оставя да го опитате сами, а дотогава, заповядайте парченце от тази вкусотия!
Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели!
Тези дни ще си спомня "иначе" и аз за моя дядо... Сигурно си похапват заедно от някой вкусен десерт, някъде...
ОтговорИзтриванеА кексът ти е чудесен, Люска, достоен за всяко име! Прегръдки!
Благодаря ти, Гери! Сигурна съм, че си права и и ти благодаря за приятелските думи! Прегръщам те силно!
ИзтриванеВълшебство...Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти от сърце, Ники! Прегръдка!
ИзтриванеЛюси, правила съм подобен кекс, и само мога да си представя колко вкусен е твоя! Изглежда прекрасно, почти като торта :) Придърпвам си поне две парчета!
ОтговорИзтриванеСлънчеви поздрави!!
Вили, грабвай, грабвай...не ги броя :) Много се радвам, че намина и ти благодаря за коментара! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеСтрахотна красота! Пак си направила прелестен сладкиш! Такава си ми майсторица! Браво Люска!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Йоли! Веднага ти режа парченце...няма как да наминеш и да те изпратя гладна :) Прегръдка, мила!
ИзтриванеПоредната фантазия в сладкарският ти раздел и отново впечатляващ десерт -
ОтговорИзтриваневпечатлявам се всеки път на уменията, креативността и финеса ти!
Много, много адмирации за теб, Люси!
Благодаря ти, Дианка! Същите думи описват повече от чудесно и теб и се радвам, че мога да се наслаждавам на компанията ти тук, в моето местенце! Сърдечни поздрави, мила!
ИзтриванеОбилно слюнкоотделям над този разкош! Много красиви снимки, особено голямата снимка ме залепва за монитора :D
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Даре! Грабвай си едно парченце тогава, добре си ми дошла!
ИзтриванеЛюси, отново си на върхът с този кекс! Браво момиче, невероятна си... :))
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Хриси! А ти си винаги токова мила! Прегръдки от мен!
ИзтриванеОх, разреза, Люси, разреза е неустоим! Очите ми останаха в това парче!:) Прегръщам те!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате! Щом си го харесала, направо си го грабвай :) Прегръдка и от мен!
Изтриванездравей Люси винаги правя твоите сладкиши и торти и стават превъзходни в момента пека кекса но като съдя по продуктите ще стане сигурно чудесен благодаря ти за рецептите
ОтговорИзтриванеПепа, и аз ти благодаря, че ме навести и остави толкова мил коментар. Надявам се винаги да е така и да мога да те изненадвам с чудесни рецепти! Поздрави сърдечни!
Изтриванелюси стана страхотен всички много го харесаха излапаха го набързо чудесна си с твоите рицепти
ИзтриванеПробвах го. Вълшебен е! Всички, които го опитаха бяха очаровани, защото всяка хапка е вкусова изненада. Поздравления и благодаря!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставения коментар! Много се радвам, че се харесал на всички! Най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеНаправих го, лесен, различен, страхотен. Утре пак ще го направя :-)
ОтговорИзтриванеИзключително благодаря за споделените отзиви! Да ви е сладко и винаги сте добре дошли в моето виртуално местенце! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравей Люси, току що го направих и го сложих в фурната. Надявам се да стане като визия на твоя, но със сигурност ще е много вкусен. Благодаря ти за рецептата.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мариела! Искрено се надявам да ви е харесал! Сърдечни поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, Люси, направих кекса. Обаче сложих 2 пакета крема сирене от 125гр т.е. 250гр и пак се получи добре.Мнооого вкусен и ефектен е. Ще си го запиша в "любими". Прегръдки!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за споделените отзиви, ЛуАн! Много се радвам,че ти е харесал! Силни прегръдки и от мен!
ИзтриванеПрекрасен сладкиш,толкова мек и нежен на вкус ,а ароматът направо превъзходен!Благодаря ти за неустоимите рецепти,които споделяш.Не мога да се спра да ги изпробвам.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Много ме радват думите ти! Най-сърдечни поздрави!
ИзтриванеА, и това изкушение ли съм пропуснала...кекс, та дрънка!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Веселка! От теб нищо не остава скрито за дълго! Чудесна си! Прегръдка!
ИзтриванеКекса е превъзходен, но искам да те попитам мила Люси с кои други плодове ще си подхожда кекса.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Снежи! Предполагам, че със сливи, праскови, кайсии и разбира се - вишни :) Поздрави и усмихнат ден!
ИзтриванеЗдравей, направих сладкиша и стана прекрасен. Благодаря са чудесната рецепта.
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за чудесните отзиви, Анонимен! Много се радвам! Усмихнат ден!
ИзтриванеМоля, напишете рецептата за шоколадовия ганаш, който съхранявате в хладилник.
ОтговорИзтриванеЗдравейте! Писала съм рецептата на много места - можете да погледнете тук например - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2012/11/blog-post_3326.html
ИзтриванеПоздрави :)
С ягоди дали ще стане също толкова вкусен?
ОтговорИзтриванеС черешките стана фантастичен,Люси
Деси, не съм опитвала с ягоди, но ще ми интересно, ако опиташ, ще се радвам да споделиш резултата! Поздрави!
ИзтриванеЗдравейте, бихте ли ми казали на каква температура трябва да се пече?
ОтговорИзтриванеПека на около 170 градуса.
ИзтриванеМале уникален е .. днес го направих и се получи невероятен е .. Браво Люси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оставените отзиви! Усмивки!
Изтриванеструва си☺!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Любка! Поздрави!
ИзтриванеЗдравей, Люси! Минавам на ти, понеже при теб е толкова уютно, красиво и вкусно! Пробвах кекса! Получи се фантастично! Всеки който го опита беше очарован!Благодаря ти за което!
ОтговорИзтриванеЗдравей, Люси. Направих този сладкиш след като се влюбих в снимките от него. На вкус стана супер, ама никакъв търговски вид нямаше. Причината- сложих замразени малини. Разбира се ги овалях в брашно и ванилия, за да оберат водата. Изпеках го, изчаках на поизстине и при обръщането ... се раздели на половина :( в следващия опит ще пробвам със свежи плодове. Но вкусът му е страхотен! Поздрави
ОтговорИзтриванеЗдравейте прочетох рецептата и много ми хареса.Но искам да попитам дали крема сиренето ноже да се замени с извара,алергична съм към продукти от краве мляко.
ОтговорИзтриванеЗдравейте :) Дам предполагам, че ще стане, но ви препоръчвам да използвате фина извара, тъй като ще е по-лека :) Поздрави и усмивки!
ИзтриванеУникален кекс <3 Имам въпрос, ще се получи ли кекса със замразени череши и по същия начин ли се процедира? Благодаря предварително ;)
ОтговорИзтриванеЗдравей, Анонимен и благодаря. Не би трябвало да има проблем да бъдат и замразени черешите, само да се размразят и леко подушат преди това. Поздрави :)
ИзтриванеНаправих кекса със замразени череши и се получи нещо превъзходно, уникален вкус ❤ Благодаря много за рецептата!
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за отзива :)
ИзтриванеТърсих рецепта за кекс с череши и реших да опитам този, защото ме грабна идеята :) получи се най-вкусният кекс, който съм опитвала. Черешите ми бяха замразени, лека ги размразих и овалях в брашънце. Люси, благодаря за споделената рецепта 😍
ОтговорИзтриванеИ аз благодаря за оставени отзив, Анонимен. Много се радвам, че ми писа и сподели тази емоция с мен <3
ИзтриванеБлагодаря Люси,за чудесната рецепта!Отива в любими!Ще го правя само че с замразени череши защото вече преминаха!
ОтговорИзтриванеЩе се радвам да ти хареса :)
Изтриване