петък, 12 юни 2015 г.

Шоколадов кекс с череши "Шварцвалд" / Chocolate Cherry Bundt Cake "Black Forest"


Дядо ми не беше голям любител на кексовете. За него това бе малко като мързелив опит за торта, ама не е! И макар, както се  вижда и в блога, да споделям някак си мнението му, днес ще ви представя един кекс, който е достоен да носи името на известната торта "Шварцвалд", защото не й отстъпва нито по украса, нито на вкус!
Всъщност този сладкиш, който скалъпих съвсем набързо, съчетава в себе си и друга рецепта - за десерта "Дунавски вълни". Но тъй като направих и пищната украса отгоре, реших да му дам това име! 






След като напоследък се оказах затрупана от череши, заложих на няколко нови и интересни рецепти с този вкусен плод, като днешната скалъпих общо взето оттук - оттам, но стана повече  от чудесно! Затова и няма да се скръндзавя, а ще я споделя с вас! За мен ще бъде голяма радост, ако я опитате и споделите впечатления :) 



Ето и необходимите продукти:
3 яйца
1 пак. масло (125 г)
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. брашно (с връх)
1 ч.ч. почистени череши
1 ванилия
3 с.л. какао
1 пак. бакпулвер ( 10 г)
щипка сол


За крема:
200 г крема сирене
5 с.л. пудра захар
кората на един лимон
1 ванилия
1 яйце

За украса:
бита сметана
череши
шоколад/ шоколадов ганаш


Подготвям си продуктите, за да са на стайна температура. На снимката можете да видите използваното от мен крема сирене. Използвам това на Кауфланд или същото от марката на Лидл най-често, тъй като са много добри като вкус и цена :) 

Започваме като разбиваме мекото масло с една чаена чаша захар. За мярка използвам чаша, която малко под гърлото е отбелязана до къде е 200 мл, така че пълня захарта до там.


След като разбиваме маслото и захарта на крем, започваме да добавяме едно по едно яйцата. Към тях прибавяме и сухите съставки - бакпулвера, щипка сол, ванилията, какаото (може и на вкус) и брашното. За брашното напълвам същата чаша догоре.


 Разбърквам сухите съставки първо на ръка, а след това и с миксер. Получаваме смес по-гъста от кексово тесто.


Пускаме фурната да загрява на около 180 градуса, и подготвяме формата за печене, като я намазваме добре с олио, а след това и брашно. Аз използвах кексова форма с диаметър в широката част около 20 см.

Подготвяме черешите, като ги овалваме в малко брашно. Аз добавям и малко пудра захар в брашното, но не е задължително.


Следващата стъпка е в блендер да смесим съставките за белия крем. Само за няколко секунди и две-три натискания на бутона получаваме хубава, еднородна и ароматна смес.

Сглобяване на десерта:
Разпределяме една част от шоколадовата смес в основата на формата. 


След това разпределяме една трета от крема сиренето, а отгоре - няколко бройки от "брашнените" черешки.


Редуваме смесите и плодовете така докрай. Пъхаме десерта да се пече за около 40 минути в предварително загрятата фурна.

Готовия кекс оставяме да се охлади, а  след това внимателно изваждаме от формата. 


Украсяваме с бита сметана, череши и разтопен шоколад или шоколадов ганаш. Тъй като от последния винаги имам поне едно бурканче в хладилника, просто го изваждам и го поставям в съд с гореща вода. Само след минути той отново става течен и лесно мога да го разливам за украса на десерти. 
Черешите можете да накиснете в алкохол или пък в малко ванилова есенция. (Използвайте хубава такава, а не малките ампули, тъй като те имат много изкуствен дъх)


И така, ако не разтягах такива локуми с цел да бъда максимално изчерпателна в обясненията си, сигурно щяхте да сте разбрали досега, че това е наистина един бърз и лесен за приготвяне десерт. Но ще ви оставя да го опитате сами, а дотогава, заповядайте парченце от тази вкусотия! 


Харесва ли ви тази рецепта и моя блог? Помогнете ми в популяризирането им, като споделяте моите рецепти чрез иконките под последната снимка от статията в някоя от социалните мрежи по ваше желание! Благодаря ви, приятели! 



45 коментара:

  1. Тези дни ще си спомня "иначе" и аз за моя дядо... Сигурно си похапват заедно от някой вкусен десерт, някъде...
    А кексът ти е чудесен, Люска, достоен за всяко име! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Гери! Сигурна съм, че си права и и ти благодаря за приятелските думи! Прегръщам те силно!

      Изтриване
  2. Вълшебство...Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от сърце, Ники! Прегръдка!

      Изтриване
  3. Люси, правила съм подобен кекс, и само мога да си представя колко вкусен е твоя! Изглежда прекрасно, почти като торта :) Придърпвам си поне две парчета!
    Слънчеви поздрави!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, грабвай, грабвай...не ги броя :) Много се радвам, че намина и ти благодаря за коментара! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  4. Страхотна красота! Пак си направила прелестен сладкиш! Такава си ми майсторица! Браво Люска!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Йоли! Веднага ти режа парченце...няма как да наминеш и да те изпратя гладна :) Прегръдка, мила!

      Изтриване
  5. Поредната фантазия в сладкарският ти раздел и отново впечатляващ десерт -
    впечатлявам се всеки път на уменията, креативността и финеса ти!
    Много, много адмирации за теб, Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка! Същите думи описват повече от чудесно и теб и се радвам, че мога да се наслаждавам на компанията ти тук, в моето местенце! Сърдечни поздрави, мила!

      Изтриване
  6. Обилно слюнкоотделям над този разкош! Много красиви снимки, особено голямата снимка ме залепва за монитора :D

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Даре! Грабвай си едно парченце тогава, добре си ми дошла!

      Изтриване
  7. Люси, отново си на върхът с този кекс! Браво момиче, невероятна си... :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Хриси! А ти си винаги токова мила! Прегръдки от мен!

      Изтриване
  8. Ох, разреза, Люси, разреза е неустоим! Очите ми останаха в това парче!:) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате! Щом си го харесала, направо си го грабвай :) Прегръдка и от мен!

      Изтриване
  9. здравей Люси винаги правя твоите сладкиши и торти и стават превъзходни в момента пека кекса но като съдя по продуктите ще стане сигурно чудесен благодаря ти за рецептите

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепа, и аз ти благодаря, че ме навести и остави толкова мил коментар. Надявам се винаги да е така и да мога да те изненадвам с чудесни рецепти! Поздрави сърдечни!

      Изтриване
    2. люси стана страхотен всички много го харесаха излапаха го набързо чудесна си с твоите рицепти

      Изтриване
  10. Пробвах го. Вълшебен е! Всички, които го опитаха бяха очаровани, защото всяка хапка е вкусова изненада. Поздравления и благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за оставения коментар! Много се радвам, че се харесал на всички! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  11. Направих го, лесен, различен, страхотен. Утре пак ще го направя :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключително благодаря за споделените отзиви! Да ви е сладко и винаги сте добре дошли в моето виртуално местенце! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  12. Здравей Люси, току що го направих и го сложих в фурната. Надявам се да стане като визия на твоя, но със сигурност ще е много вкусен. Благодаря ти за рецептата.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мариела! Искрено се надявам да ви е харесал! Сърдечни поздрави!

      Изтриване
  13. Здравейте, Люси, направих кекса. Обаче сложих 2 пакета крема сирене от 125гр т.е. 250гр и пак се получи добре.Мнооого вкусен и ефектен е. Ще си го запиша в "любими". Прегръдки!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за споделените отзиви, ЛуАн! Много се радвам,че ти е харесал! Силни прегръдки и от мен!

      Изтриване
  14. Прекрасен сладкиш,толкова мек и нежен на вкус ,а ароматът направо превъзходен!Благодаря ти за неустоимите рецепти,които споделяш.Не мога да се спра да ги изпробвам.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Много ме радват думите ти! Най-сърдечни поздрави!

      Изтриване
  15. А, и това изкушение ли съм пропуснала...кекс, та дрънка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Веселка! От теб нищо не остава скрито за дълго! Чудесна си! Прегръдка!

      Изтриване
  16. Кекса е превъзходен, но искам да те попитам мила Люси с кои други плодове ще си подхожда кекса.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Снежи! Предполагам, че със сливи, праскови, кайсии и разбира се - вишни :) Поздрави и усмихнат ден!

      Изтриване
  17. Здравей, направих сладкиша и стана прекрасен. Благодаря са чудесната рецепта.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря за чудесните отзиви, Анонимен! Много се радвам! Усмихнат ден!

      Изтриване
  18. Моля, напишете рецептата за шоколадовия ганаш, който съхранявате в хладилник.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Писала съм рецептата на много места - можете да погледнете тук например - http://lussisworldofartcraft.blogspot.bg/2012/11/blog-post_3326.html
      Поздрави :)

      Изтриване
  19. С ягоди дали ще стане също толкова вкусен?
    С черешките стана фантастичен,Люси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Деси, не съм опитвала с ягоди, но ще ми интересно, ако опиташ, ще се радвам да споделиш резултата! Поздрави!

      Изтриване
  20. Анонимен1 юни 2017 г., 15:22

    Здравейте, бихте ли ми казали на каква температура трябва да се пече?

    ОтговорИзтриване
  21. Александра3 юни 2017 г., 23:16

    Мале уникален е .. днес го направих и се получи невероятен е .. Браво Люси!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за оставените отзиви! Усмивки!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...