понеделник, 30 март 2015 г.

Цветна зеленчукова погача / Layered vegetable bread


Както винаги, и този път започвам с празничните рецепти малко по-рано, за да може, който им се нагледа, да има време да ги приготви. Днешното ми предложение е за една много вкусна питка със зеленчуци, която можете да поднесете на Цветница. У дома това е двоен празник, тъй като и двете ми майки носят имена на цветя. :) И тъй като сме в пости, реших да направя питката в постен вариант, но това далеч не е задължително.


В питката се редуват три реда топящи се в устата зеленчуци - печени чушки, гриловани тиквички и осолени гъби - печурки. 


Ако решите да прибавите месце обаче, ви предлагам да замените гъбите с малко хубава шунка. Така питката няма да стане тежка, а и вкусовете ще се съчетаят идеално :) И тъй като следващата рецепта вече се задава на хоризонта (очаквайте я тези дни), няма да се бавя, а преминавам към списъка с необходимите продукти:
250 мл хладка вода (прясно мляко) 
1/2 кубче мая
80 мл зехтин
1 ч.л. захар
1 яйце*
450 г брашно ( + още за доомесване на тестото)
2 бр тиквички 
8-9 бр печени чушки
200 г гъби
черен пипер
сол
*пропуска се за постна
Приготвяме тестото, като в купичка слагаме леко затоплената водичка, маята, захарта и 1-2 с.л. от брашното. Разбъркваме (най-добре с ръка) всичко и оставяме на топло да шупне. През това време в тавичка пресяваме брашното. Прибавяме яйцето, зехтина, малко черен пипер и щипка сол.


След това прибавяме шупнатата мая и бъркайки, постепенно интегрираме всички продукти. Пресявайки постепенно допълнително брашно, се опитваме да оформим средно меко тесто. Прехвърляме в намаслена купа, покриваме с кърпа и оставяме на топло да втаса за около час.


През това време се заемете със зеленчуците. Нарежете тиквичките на ленти и ги гриловайте на грил тиган.


Направете същото и с гъбите. Обелете печените чушки и оставете да се отцедят.

След като тестото се набухне достатъчно (виж снимката), го изсипваме върху леко набрашнена повърхност.


Разделяме го на пет равни части.


Взимаме една част и я разточваме на кръг с размерите на тавичката, в която ще печем. Моята бе 25 см в диаметър. Поставяме кръгчето тесто, а отгоре разпределяме печените чушки. Подправяме със сол и малко зехтин (по желание).


След това следва отново лист от тестото и гъбите.


Последният пласт тесто е придружено от грилованите тиквички. Ако не сте ги овкусили предварително, не пропускайте да го направите при реденето на зеленчуците, за да не се окажете с безвкусна питка :)


Покриваме с още един пласт от тестото и правим ето такива дълбоки разрези до дъното на тавичката.


Обръщаме навън получените триъгълничета, а в центъра поставяме последната топка от тестото.


Оставяме питката на топло да втаса и да удвои обема си. Моята успя да запълни цялата тавичка. Намажете я леко със зехтин (или жълтък) и я пъхнете да се пече в предварително загрята на около 200 градуса фурна.


 Печем до получаването на хубав златист цвят и аромат, който ще изпълни цялата стая :)


Питката е толкова вкусна и като нищо може да бъде единственото ястие на масата и за закуска, обяд и вечеря!



И тъй като в следващите дни ще ви засипя с предложения за Великден, ще използвам възможността да честитя именния ден на всички празнуващи на Цветница! Да бъдат винаги живи и здрави и благословени с цветно бъдеще!


Весел празник и 


....Добър апетит!  :) 


13 коментара:

  1. Вкусно предложение, Люси! Хареса ми идеята ти за пълнена питка.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  2. Люси,
    чудесна е идеята ти за пълнена погача.Виждала съм подобни идеи в различни кулинарни предавания, но твоето предложение е впечатляващо.Чудесни са и фунийките от суров кадаиф, макар, че в къщи не са големи почитатели на сиропирани сладкиши.
    Поздрави !

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесна идея, Люси!
    Усмивки през новата седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Люска, с две ръце и с тооолкова гладна фантазия приветствам и питката, и фунийките, прекрасни са! Ама най-вече фунийките, защото обожавам и кадаиф, и кремчета, и сиропирани десерти... Нямаш спирка, момиче. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  5. Богата и много вкусна! Прекрасун пирог, Люси. На мен на това ми напомня, на великолепен руски пирог!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудна питка! Благодаря за страхотната идея! Всички в моето семейство обичат такива необикновени питки и сега ще мога да ги изненадам и с твоята! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  7. Сигурна съм, че и двете ти майки 7) са щастливи с таква дъщеря, Люска.
    Отново супер предложение - много подходящо за празника!

    ОтговорИзтриване
  8. Аз такава красота не бих могла да докарам! Прелестна е! Освен това и много вкусна, по плънките познавам:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Красива,интересна на вид,интересна като идея и несъмнено много вкусна погача,Люси,събрала е в себе си не пролетта,ами направо лято и есен!Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  10. Цветно, ефектно и много апетитно - разкошно предложение, Люси,
    с майсторско изпълнение и красиво представяне!
    Сърдечни поздрави за теб и всички празнуващи Цветница - хубав и усмихнат празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Габи,
    Елена,
    Дани,
    Гери,
    Йоли,
    Вили,
    Весела,
    Кате,
    Роси и Дианка, благодаря ви мили дами, че се отбихте и харесахте днешното ми предложение! С такава подкрепа от ваша страна, ще ставам все по-смела в месенето на тестени изделия, които май взеха да ми влизат под кожата. Само да не вземат да се застоят там много-много, че пак ще трябват диети :) Почерпете се с парченце от моята богата, макар и постна пита! Прегръдки за всички!

    ОтговорИзтриване
  12. Даниела Станева22 януари 2016 г., 9:32

    Невероятен сайт, преглеждам го за кой ли път но днес не мога да не изкажа възхищението си. Благодаря Ви тук всичко е толкова точно описано илюстровано и красиво.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти от все сърце, Дани! Надявам се винаги да те оставям без дъх и никога с празен стомах! Поздрави от сърце!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...