понеделник, 19 май 2014 г.

Грилован лук с топло синьо сирене и балсамико / Grilled onion with blue cheese and balsamic vinegar


След последните ми няколко доста по-обикновени и скромни рецепти се вдъхнових да изненадам себе си и близките у дома с нещо по-така. Истината е, че и днешното предястие не е нито трудно за приготвяне, нито скъпо, но пък изглежда като от петзвезден ресторант. (Не че съм била в такъв, но си представям :) ) Много съм доволна от композицията, която създадох, както визуално, така и вкусово. 


Смятам, че днешното предястие е идеално за всякакви празнични поводи, а сега, както сме в сезона на абитуриентските балове, доста домакини имат нужда от интересни идеи за да впечатлят  гостите си. Вярвам, че това ястие е точно такова и ще остане в мислите ви доста дълго време!



За да го приготвите ви е нужно само:
1 по-голяма глава лук
100 гр синьо сирене (аз използвах Dambert)
малка консерва аншоа
листенца пресен босилек
маслини
тъмен балсамиков оцет

Количеството на продуктите е примерно, тъй като зависи какво количество искате да приготвите.
Започваме като гриловаме нарязания на кръгчета кромид.


Когато е готов от едната страна, обръщаме и гриловаме от другата. През това време слагаме малко от нарязаното синьо сирене върху лука, като го оставяме леко да се разтопи.


Аранжираме в чиния, върху листо/ листа от пресен босилек, с маслини и аншоа.


Слагаме малко от балсамиковия оцет на вкус.


Можете да замените "соса" с микс от тъмен соев сос и светъл балсамиков оцет.





10 коментара:

  1. Страхотна презентация!

    ОтговорИзтриване
  2. Еха,каква апетитна осмица,Люси!Имам едно синьо сирене,което очаква приложение,чудесна идея!Много стилно си поднесла,поздравления!Хубава седмица пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, благодаря ти, мила! Надявам се да ти хареса, ястието наистина е много запомнящо се :) Поздрави!

      Изтриване
  3. Люси, направо би ги шашнала в 5-звездния ресторант. Не че и аз съм ходила, ама пък искрено те поздравявам за идеята. :)
    Усмивки и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти Гери! Да си пожелаем тогава да се срещнем в 5-здвезден ресторант следващия път тогава :) Прекрасна седмица ти желая!

      Изтриване
  4. Гледайки тази порция с този лук първото нещо,което ми изниква в ума е, че ми трябват поне 20 за да успея да се наям както трябва и може би това е типично българска мисъл.Ние сме свикнала и добре са да си похапваме.Рецептата е много странна и в същото врем е интересна.По този начин никога не съм готвила лук, него го приемам като второстепенна част в едно ястие,а не и като главно,което сега вече се промени.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Привет Качествен Гранитогрес :),
      радвам се, че намирате рецептата за интересна - приемам го като положително, въпреки малкото количество. И все пак да уточня - това е предястие, а не ястие, така че напълно нормално да е с такива размери. Както се казва " Не е за наяждане" :) Надявам се да ви допадне вкусът, ако се решите да го опитате! Сърдечни поздрави и пожелания за усмихната седмица!

      Изтриване
  5. Това ястие е страхотно. Преди няколко дни вече успях да го приготвя и става бързо и лесно, вече като знам всичко. Определено е изискано и да, предястие. Ние българите като че ли не сме свикнали да се храним с първо, второ и така нататък, но може би ако ни се показват повече подобни ястие ще успее да създадем една традиция и в семействата си, а не само когато сме на заведение.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви за положителната оценка! Много ме зарадвахте с думите си, тъй като знам,че такъв вид ястия по-трудно се приемат в България, но ето че има хора и за тях! Сърдечни поздрави!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...