петък, 21 декември 2012 г.

Снежковци / Snow dwarfs cookies

 

"Що за име е това ?!" - ще кажете вие, но аз трябваше да измисля някое весело имe на тези сладки. Това са едни от любимите ми сладки - жълъдчета, които майка ми приготвя от детството ми. Моята вариация обаче е в духа на идващата  Коледа и в кухнята ми постоянно тече работен процес. Така се родиха и те. Трябват ви само:

пакет котешки езичета
кокосови стърготини
мармалад от сливи или шипки

бял шоколад
масло (при необходимост)
захар (сладкарски бои)

Цялата философия на тези сладки не се крие в тънкото изкуство на слепването на две котешки езичета с марамалад. (Както ще си помислят някои :) ) Не, цялата работа е в изрисуването на личицата на снежковците. След като сте слепили бисквитките, потопете единия им край в разтопения на водна баня бял шоколад (в зависимост от шоколада може да добавите и масло). Веднага след това ги потапяте в купичка, в която сте сложили червена захар. Mожете да я направите, като в бурканче сложите малко захар и 1 - 2 капки червена сладкарска боя - раздрусвайте бурканчето, докато захарта се оцвети. Това е много лесен начин сами да си приготвяте спринкълс.

 

След това с четки за рисуване се развихрете и нарисувайте личицата на снежковците. С бял шоколад направих очите и малко от брадата, която оформих допълнително с кокосови стърготини.
 
Направата на тези сладки е идеално занимание за децата по време на празниците, а защо не и за по-големите. :)

вторник, 18 декември 2012 г.

Миди в масло и бяло вино / Mussels In Butter and White Wine

 

Едва преди дни се завърнах в България от гостуването ми в Холандия. Украсените с множество лампички къщички в квартала и получаването на първите коледни картички от съседите определно бързо допринасят за придобиването на завидно коледно настроение. И ние с Мими не пропуснахме да украсим елхата вкъщи, разбира се на фона на коледна музика и свещи с ухание на ябълка и канела. Но най-голяма заслуга имаше падналият през нощта сняг, който ни изненада една сутрин, тъй като за Холандия не са типични снеговалежите.



Приповдигнатото ни настроение само водеше до още по-голямо желание да прекараме време в кухнята и да открием нови хоризонти. Такова беше за нас и готвенето на миди, тъй като никоя от нас досега не бе го правила. Макар и за някои това да е по-скоро лятно ястие, смея да твърдя, че уханието на задушените миди занапред ще свързвам със зимата. За ястието ви са необходими:
около 2 кг черни миди
400- 500 мл бяло вино
200 мл вода
125 гр масло
брашно
черен пипер
сол

Започваме приготвянето им като измиваме хубаво мидите и почистваме черупките им с ножче. Слагаме ги в дълбока тенджера, на дъното на която сме сипали водата и виното. Върху мидите слагаме на парченца нарязаното масло, посоляваме, слагаме капака и оставяме да се задушат. 

 

Когато са готови, мидите ще се отворят сами и ги оставяме да поврат за да поемат от бульона. Изваждаме мидите в чиния, а от останалия бульон правим сос, като сгъстяваме с няколко супени лъжици брашно и овкусяваме с черен пипер и сол. При сервирането заливаме мидите със соса и гарнираме със салата айсберг  и традиционните за Холандия пържени картофи с майонеза. Ще бъде истинско престъпление, ако към мидите не налеете и чаша бяло вино :)
  
 

вторник, 11 декември 2012 г.

Сьомга със скариди и паста с орехов сос / Salmon and pasta with rich walnut sauce


Тази година Никулден прекарах на гости на най-страхотната сестра на света - моята ! (Защо ми е блог, ако не мога да хваля семейството си, когато поискам :) ) В крайна сметка, в моя случай това е 100% истина. Тя, също като мен, обича да готви, а още повече, когато сме заедно.

За празника приготвихме една от нейните рецепти, която обожавам и затова реших да я споделя и с вас. Далеч не е традиционният за България шаран, но смея да твърдя, че тази сьомга бие по точки. Зависи от порциите, които искате да приготвите, но основните продукти са:

прясно филе от сьомга
200 гр малки скариди
150 гр орехи
200 мл сметана
няколко стръка пресен босилек
паста по избор
сол 

Започваме приготовлението, като първо си наливаме чаша бяло вино :) След това върху загрят тиган слагаме да се запържи сьомгата, нарязана на порции. Овкусяваме със сол. В друг тиган запичаме леко, колкото да пуснат аромата си, смлените орехи. През това време в още един тиган сме кипнали вода с малко сол и слагаме да се вари пастата. От вида на пастата и количеството й зависи и времето за готвене. Нашият избор бяха тортелини с кашкавал. 


След като орехите са готови, ги изваждаме и в същия тиган с малко мазнина, запържваме до златисто скаридите. Овкусяваме. През това време нарязваме босилека. Прибавяме орехите при готовите скариди и разбъркваме няколко пъти, като добавяме сметаната. Оставяме за малко да поври, като последователно прибавяме босилека и готовите тортелини.


В чиния комбинираме пастата с готовата сьомга. Сервираме ястието топло, и разбира се, в съчетание с втора чаша бяло вино :) 


сряда, 5 декември 2012 г.

Мини тортички "Шварцвалд" / "Black forest" Мini cakes

 


Празниците засилват желанието ми да готвя, но не само вече изпитани рецепти, а и да експериментирам. Така ми хрумна идеята за тези мини тортички. Вдъхновени са от известната торта Schwarzwald - Черна гора, представляваща сладка комбинация от какаови блатове, сметана, череши и черен шоколад. Пресъздадох тази вкусова експлозия с обикновени простички продукти, често намиращи се у дома. А именно:

шоколадови бисквити
сладкарска сметана
течен шоколад
пияни вишни
шоколадови стърготни
ядки за овалване

Целта ми бяха тортички с размерите на парти-хапки, но вие можете да дублирате продуктите и да ги направите двойни или тройни, с повече или по-малко сметана. За начало намазах две чаени бисквити, едната с бита сметана, а другата с течен шоколад.  Бисквитите, които имах, бяха с дупка, затова сложих и вафлена подложка за канапета.

Можете да напоите съвсем леко бисквитите с вишновка, но внимавайте, тъй като от сметаната и шоколада, те ще омекнат достатъчно. Слепете бисквитите, намажете отново със сметана, и оваляйте стените на бисквитите в смлени ядки, захаросани фъстъци, орехи или др.



Поръсете отгоре с шоколадови пръчици или настърган натурален шоколад. Черешката на тортата тук всъщност е ...черешката на тортата. :) Използвах пияни вишни от вишновка, които завършиха сладкишите и им придадоха много коледен аромат!


Опитайте и вие !


 

Банички на грил / Grilled Banitza


Готвенето на големи пухкави тестени изделия с титанични резмери е специалитет на моето бабче, затова и никога не съм смяла да влизам в тази категория. И все пак трябва да се започне от някъде, затова започвам от най-ниското стъпало - изделия с готови кори за баници. Едва ли някъде може да се сбърка с тях. Както казва Джейми Оливър "Всеки идиот може да го направи, вижте ме мен" :)  

Представям ви банички на грил-тиган - за тях използвам:
1 пакет готови кори за сач
400 -500 гр сирене / извара
2-3 яйца
олио за намазване

 

От сиренето и яйцата забъркваме сместа за пълнеж, намазняваме леко корите и разпръскваме на капки от пълнежа. Завиваме баничките и ги слагаме на предварително загрят грил-тиган. Добре е да се пекат на средна температура, за да не изгорят. Предимството на тези банички е, че стават много бързо, не са мазни и са ужасно хрупкави. Но можете да ги намажете отгоре с малко масло, ако искате да са по-меки.

 Идеална съботна закуска!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...