вторник, 18 декември 2012 г.

Миди в масло и бяло вино / Mussels In Butter and White Wine

 

Едва преди дни се завърнах в България от гостуването ми в Холандия. Украсените с множество лампички къщички в квартала и получаването на първите коледни картички от съседите определно бързо допринасят за придобиването на завидно коледно настроение. И ние с Мими не пропуснахме да украсим елхата вкъщи, разбира се на фона на коледна музика и свещи с ухание на ябълка и канела. Но най-голяма заслуга имаше падналият през нощта сняг, който ни изненада една сутрин, тъй като за Холандия не са типични снеговалежите.



Приповдигнатото ни настроение само водеше до още по-голямо желание да прекараме време в кухнята и да открием нови хоризонти. Такова беше за нас и готвенето на миди, тъй като никоя от нас досега не бе го правила. Макар и за някои това да е по-скоро лятно ястие, смея да твърдя, че уханието на задушените миди занапред ще свързвам със зимата. За ястието ви са необходими:
около 2 кг черни миди
400- 500 мл бяло вино
200 мл вода
125 гр масло
брашно
черен пипер
сол

Започваме приготвянето им като измиваме хубаво мидите и почистваме черупките им с ножче. Слагаме ги в дълбока тенджера, на дъното на която сме сипали водата и виното. Върху мидите слагаме на парченца нарязаното масло, посоляваме, слагаме капака и оставяме да се задушат. 

 

Когато са готови, мидите ще се отворят сами и ги оставяме да поврат за да поемат от бульона. Изваждаме мидите в чиния, а от останалия бульон правим сос, като сгъстяваме с няколко супени лъжици брашно и овкусяваме с черен пипер и сол. При сервирането заливаме мидите със соса и гарнираме със салата айсберг  и традиционните за Холандия пържени картофи с майонеза. Ще бъде истинско престъпление, ако към мидите не налеете и чаша бяло вино :)
  
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...