сряда, 5 декември 2012 г.

Мини тортички "Шварцвалд" / "Black forest" Мini cakes

 


Празниците засилват желанието ми да готвя, но не само вече изпитани рецепти, а и да експериментирам. Така ми хрумна идеята за тези мини тортички. Вдъхновени са от известната торта Schwarzwald - Черна гора, представляваща сладка комбинация от какаови блатове, сметана, череши и черен шоколад. Пресъздадох тази вкусова експлозия с обикновени простички продукти, често намиращи се у дома. А именно:

шоколадови бисквити
сладкарска сметана
течен шоколад
пияни вишни
шоколадови стърготни
ядки за овалване

Целта ми бяха тортички с размерите на парти-хапки, но вие можете да дублирате продуктите и да ги направите двойни или тройни, с повече или по-малко сметана. За начало намазах две чаени бисквити, едната с бита сметана, а другата с течен шоколад.  Бисквитите, които имах, бяха с дупка, затова сложих и вафлена подложка за канапета.

Можете да напоите съвсем леко бисквитите с вишновка, но внимавайте, тъй като от сметаната и шоколада, те ще омекнат достатъчно. Слепете бисквитите, намажете отново със сметана, и оваляйте стените на бисквитите в смлени ядки, захаросани фъстъци, орехи или др.



Поръсете отгоре с шоколадови пръчици или настърган натурален шоколад. Черешката на тортата тук всъщност е ...черешката на тортата. :) Използвах пияни вишни от вишновка, които завършиха сладкишите и им придадоха много коледен аромат!


Опитайте и вие !


 

3 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...